Karácsonyi készülődés - Csomagolás

2009-12-16 18:25:32 | Módosítva: 2009-12-17 18:46:48

Ha ajándékkal készülünk, a gondos kiválasztáson túl fektessünk ugyanolyan hangsúlyt a csomagolásra is. A személyes jelleget erősíthetjük az ajándékozotthoz stílusában, formájában, díszítésében is illő csomagolás kitalálásában és elkészítésében.

A díszcsomagolópapír kiválasztása az első lépés. Válasszuk szeretteink kedvenc színét, az sem baj, ha a mintája nem karácsonyi. A papírhoz illő zsinór és szalag a varrókosárból is előkerülhet. Többféle anyagminőséget és színt egymásmellé téve különleges átkötéseket készíthetünk. Ilyen lehet például rusztikus vagy akár érdesfelületű zsinór összefogva finom gyöngyfüzérrel, bársonyszalaggal vagy flitterrel. Az alapcsomagolásra illeszthetünk sablonból kivágott díszeket is. Harang, fenyő, angyalka, szánkó, rénszarvas... Ezek olyan motívumok, melyek akár gyerekek segítségével is elkészíthetők.

Táskaformára, selyemkendőbe csomagolt ajándék Remek csomagolóanyag a kreppapír, mert a széle nyújtható, hullámosítható. Ha a két oldala különböző színű a hajtásaival nagyon látványos színhatás jöhet létre.
Ha papírmasé vagy műanyag fenyődíszt szalaggal körbetekert pálcikára erősítünk, ezeket doboz vagy könyvcsomag tetejére csomózhatjuk.
Ha bonyolult formájú tárgyakat szeretnénk csomagolni, az mindig nehéz. Gyűrődik vagy szakad a papír. Ilyen esetben egy textillel vagy fenyőboával kibélelt dobozba tehetjük a tárgyat, de körberakhatjuk csillagánizzsal, egész fahéjjal vagy szárított rózsaszirommal is. A dobozt pedig már nagyon egyszerű becsomagolni.
Jó megoldás és dupla ajándék egy amorf tárgy csomagolásánál, ha szép selyemkendőbe vagy sálba kötjük be.

Gyakran ajándékozunk értékes bort vagy különleges italokat. Ezek már a vásárláskor is gyakran díszdobozban vannak, de ne elégedjünk meg ennyivel. Legalább egy szép táskába helyezzük bele! A legjobb, ha a palackot papírba hengergetjük, és látványos szalagdísszel öleljük körbe.

A szívalak becsomagolása igényel némi profizmust

A puritánság kedvelői számára találunk újrahasznosított vagy kézzel öntött papírt. Ezeket az anyagokat nem nyírással, hanem kézzel tépve kell méretre szabni, így a szélek szép puhák maradnak. Az ilyen csomagoláshoz nem illik a csillogás. Bátran használjunk hozzá pamut szalagot, vagy akár durvább len-, kender- vagy sodrott papírzsinórt.

Ennyi féle csomagolópapírból...

Mielőtt elkezdjük a csomagolást - ami remek esti elfoglaltság - mérjük föl rejtett kincseinket, csak azután keressük föl a hobbiboltokat, papírüzleteket. Minden szívesen csomagoló és dekoráló család számára hasznos és hosszú távú beruházás a gyantapisztoly, ami nagyon megkönnyíti ezt a fajta tevékenységet - adhatjuk akár ajándékba is.

Apró keresztszemes hímzéseket, festett selymeket paszpartuba illesztve szép kísérő- és jókívánság kártyákat mellékelhetünk a csomagokhoz. Hagyományosan, de különleges színekkel...Ugyanilyen kártyákat öntapadós matricákkal, sablonból kivágott mintákkal, montázs vagy kollázs összeállításokkal is díszíthetünk. A kártyákra apró fityegőket is függeszthetünk, ami lehet flitterből csillogó gyöngyből, mézeskalácsból vagy csak egyszerű szalagból.

Nem baj, ha nem sikerül minden művészi színvonalon. Ne veszítsük kedvünket, az ajándékcsomag mindenképp szeretetet és törődést sugároz majd.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyi készülődés - Díszítés

A karácsonyi kirakatok megjelenésekor rádöbbenünk, hogy megint eltelt egy év. Most megint a készülődés, várakozás, tervezgetés és a vásárlás ideje következik. A nem túl fényes gazdasági helyzet...


Üres házak, lakások karácsonykor

Az autófeltörés után a másik leggyakoribb bűncselekmény a betörés. Az anyagi káron túl a legtöbb embert lelkileg is megviseli, hogy idegenek jártak az otthonában. Sokáig nem érzik biztonságosnak...