Karácsonyi készülődés - Díszítés

2009-12-16 18:19:30 | Módosítva: 2009-12-18 18:48:20

A karácsonyi kirakatok megjelenésekor rádöbbenünk, hogy megint eltelt egy év. Most megint a készülődés, várakozás, tervezgetés és a vásárlás ideje következik. A nem túl fényes gazdasági helyzet talán sokakat rádöbbent arra, hogy ünnepelni nem csak drágábbnál drágább ajándékokkal lehet.

A figyelmesség és a törődés, a sok szép apró részlet és hangulati elem mindenki számára elérhető. Így belsőséges családi légkört teremthetünk. A karácsony nemcsak a hívő emberek ünnepe, mindenki ünnepel. Van, aki a kis Jézus születését, van, aki a szeretetet és a családi együttlétet. A karácsony előtti izgalmas időszakot s magát az ünnepet is mi magunk tölthetjük meg tartalommal, illattal, ízekkel, dallamokkal. A karácsonyért érdemes sokat dolgozni. Tervezünk, listát készítünk ...

Nem szokványos, elegáns adventi koszorúElső lépésként az ajtódíszeket és az adventi koszorút készítjük el. Mindkét dísz jó érzéssel tölti el a családot és fokozza a várakozást. Kiindulásunk egy alapkoszorú, ami készülhet többféle örökzöldből, szalmából, oázishabból de akár polisztirolból is. Megfelelő textil- és szalagdíszítéssel bármelyik jó lehet. Fölhasználhatunk erre a célra régi kendőt, vagy akár maradék függönyt is, ha illik a választott színharmóniába. Tobozt, masnikat, gyöngyöket, de akár apró plüssállatkákat is elrendezhetünk rajtuk. Az ajtódísznél - függesztett helyzete miatt - egy hangsúlyos díszben kell gondolkodnunk, míg a koszorú természetesen hagyományosan négy gyertyát kíván. A díszek rögzítésére vékony, de erős drótot vagy gyantapisztolyt használhatunk.

A látvány mellé társítsunk illatokat! Ezt megtehetjük illatgyertya használatával, vagy illatos olajokkal. Bátran a koszorú felületére csöpögtethetjük, így narancs, vanília, szegfűszeg és fahéj illata lengi körül a szobát.

A tükör is kaphat mikulásvirág dísztHa gyerekek is vannak a családban, mindenképp készítsünk adventi naptárt. Nem kell valóban naptár formájúnak lennie. A szokásos fenyőfaformára föllógatott zsákocska is nagyszerű, de újíthatunk is. Lehet például zsákbamacska. Egy szép karácsonyi anyagból varrt nagyobb méretű zsákba tehetjük a huszonnégy kisméretű csomagot, így izgalmas válogatással is fokozhatjuk az élményt. Látványos, ha az ajándékboltokban több helyen is kapható hatalmas méretű csészét vásárolunk, és azokat töltjük meg csomagocskákkal.
Ha van szép formájú fonott kosarunk, puha karácsonyi anyaggal kibélelve szintén rejtheti a meglepetéseket. Még különlegesebbé tehetjük, ha ezeket gesztenye, dió, mandula, mogyoró és toboz veszi körül.

Ahogy haladunk az időben, úgy helyezhetünk el egyre több apró díszt a lakásban, így az ünnepre angyalka lóg a függönyrúd végén, díszes füzér a lépcsőkorláton, rénszarvasok húzzák a szánt az ablakba helyezett kartondíszen, mellette barátságos csokimikulások állnak, az üvegvázákban apró fényfüzérek világítanak és már az ajtóban és az előtérben is földíszített örökzöldek, vagy pompás mikulásvirágok köszöntik az érkezőt.

Görcsös faágból és oázisgömbből komponált mesterséges fácskaA csúcspont a karácsonyfa. Minden családnak vannak hagyományai, de van, amikor ettől el szeretnénk térni. Gyűjtsük bátran az ötleteket a karácsonyi vásárokon, az áruházakban, de inspirálhat bennünket egy kirakat is. Ahány fa, annyi mód a szépség kifejezésére.
A leggyakoribb az üveggömbös, boás fenyő, ami vagy sokszínű, gyermekszemnek kedves vagy divatos, egy színben tartott.
Ismét sokan alkalmazzák a szalmadíszes, mézeskalácsos dekorációt, ami a "boldog békeidőket" idézi. Ha gyerekek és a család együtt készíti a díszítést színes papírból, festett dióból, almával és aranyozott tobozokkal, akkor biztosan gyönyörű lesz.
Bármilyen dekoráció kerül a fánkra, ügyeljünk a mértékletességre, a fenyő szépségét ne takarjuk el. A díszítés valóban az ékessége legyen, és emelje a természetes méltóságát.
(Képek: ROZA-dekor, GabulArt)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenyő hosszabb távra

Elég groteszk belegondolni, hogy a szeretet ünnepére állítunk egy jelképet, a karácsonyfát, amit gyakorlatilag feláldozunk a szeretet ünnepének oltárán. Azzal szokták vigasztalni az így...


Asztalneműk

Gyerekzsúrra a legegyszerűbb, de színeiben változatos terítés a legalkalmasabb A terítés szép szokása örömöt okoz vendégnek vendéglátónak egyaránt, mert jókedvet, étvágyat...