Ajándéknak is jó és egyben sokkal környezetkímélőbb alternatívája is létezik a fóliás csomagolási módnak, ilyen a méhviaszos kendő – amit házilag is elkészíthetünk. A textilanyagokkal élelmiszer tárolás esetén az a gond, hogy nagyon légáteresztők, így könnyen kiszárad a beléjük csomagolt élelmiszer. E probléma megoldására méhviasszal kell telíteni az anyagot, ami így sokkal kevésbé lesz légáteresztő, funkciójában hasonlóvá válik az alufóliához. A méhviasszal telített textil kissé kemény, ám a kéz melegtől hamar formálhatóvá válik, így rá tudjuk hajtogatni a becsomagolandó termékre. A hűtőben, alacsony hőmérsékleten újra „megdermed”. Könnyen tisztítható, sokszor felhasználható, ám idővel töredezetté válik a méhviasz a textilrostok között. Tehát ez sem tart örökké, de jóval több alkalommal újrahasználható, mint az alufólia.
Néhány hozzávaló kell csak
Szükségünk lesz pamutvászon textildarabokra, körülbelül 30x30 centiméteres méretekben. A méret ettől eltérő, vagy akár többféle is lehet, attól függően mit szeretnénk belecsomagolni. Szerezzünk még be méhviasz tömböt vagy pasztillát, melyekből 10 gramm szükséges egy 30x30 centiméteres kendőhöz. A textilt mossuk ki először, akkor is, ha új, hogy a festékanyagoktól, amit kienged magából, megszabaduljunk. A méhviaszból is jobb, ha bio méhészetből származót sikerül beszerezni. Mivel a kendő érintkezik az élelmiszerrel, ennek során kis mennyiségben, de kerülhet a méhviaszból arra. A textildarabot szegjük körbe, vagy ha kihagynánk ezt a lépést cikk-cakk ollóval vágjuk körbe, így a szélek nem fognak foszlani. A méhviasz tömbből reszeljük le a szükséges mennyiséget, pasztilla esetén annak mérete megfelelő.
Így készül
A textilt terítsük egy tepsibe, mérjünk ki rá 10 g méhviaszt (az alap méret esetén) és egyenletesen oszlassuk el a textil felületén. Ezután a sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítjuk és betesszük pár percre a tepsit. Sütés előtt vagy után is végezhetjük ezt a feladatot, amikor egyébként is meleg a sütő. Nem probléma a magasabb hőmérséklet sem, akkor hamarabb fog elolvadni a viasz.
Miután elolvadt a méhviasz, kivesszük a tepsit. Ahol azt látjuk a textilen, hogy valahova nem jutott a méhviaszból, ezeken a helyeken világos maradt az anyag, ezekre a részekre óvatosan itassuk fel a tepsiben maradt olvadt viaszt. Ezután kihűtjük, és kész a méhviaszos kendő.
Érdemes minél sűrűbb szövésű textilt használni, hiszen a kisebb réseket egyszerűbb „befoltozni” a méhviasszal. Nagyobb szövet rések közé is bemegy természetesen a viasz, de az ilyen kendőn hamarabb kezd el majd töredezetté válni. A méhviaszos kendő készítésének van egy másik módszere is, amikor nem tepsiben, hanem két sütőpapír között vasalóval olvasztjuk fel a méhviasz reszeléket.