Házak ünnepi díszben

Külső fényfüzérek

2013-01-10 22:52:15 | Módosítva: 2013-01-18 23:27:45

Az év végi ünnepek alkalmával egyre többen nemcsak otthonukat díszítik fel különféle fényfűzérekkel, hanem a lakóházuk dísz kivilágítására is nagyobb figyelmet fordítanak. Sőt, néha még a fákra, nagyobb bokrokra is felkerülnek az apró fényforrásokból álló fényfüzérek.

Az ilyen dekorációs világítások ma már könnyen megvalósíthatók, akár készletben is megvásárolhatók, de az egyedi elképzelések kivitelezése sem okoz különösebb problémát, ha jól választjuk ki a célnak megfelelő fényforrásfajtákat.

A falakra könnyen felerősíthető fénykábelekkel, azaz a fénytömlőkkel egyszerűen kialakítható az épület jellegzetes részeit kihangsúlyozó kontúrvilágítás. A fénytömlőket különféle hosszúságban, apró, egymástól 4-5 cm távolságba szerelt LED-ek sora alkotja, amelyek hajlékony műanyag tömlőkbe vannak behúzva. Méretre vághatók, csatlakozókkal toldhatók, és a kívánt alakra formálhatók. A hozzávaló tápegységgel és programvezérlővel akár 8 fajta ritmusban is működtethetők. Az ilyen kábelek különféle színekben, illetve kevert színű LED-ekkel is beszerezhetők. A tápegységet azonban mindig a várható teljesítményhez igazodva kell kiválasztani, a toldásokhoz pedig ajánlott gyári egységeket alkalmazni, tekintettel a kültéri használatra. Az időkapcsoló szükségtelenné teszi a naponkénti ki és bekapcsolást. Beszerezhetők 230 V-os feszültséggel üzemeltethető fénykábelek is, ám ezeknél a toldásokhoz és az egyéb csatolásokhoz csak gyári csatlakozóelemek használhatók biztonsággal. A tápkábel mindenkor kettős szigetelésű legyen, korrektül a falhoz erősítve.

A fénykábeleken kívül választhatók különféle fényfüzérek, amelyek változó hosszúságúak és színűek. A fényt fixen beéptett LED-ek, vagy apró izzólámpák szolgáltatják. Ezek általában 24 V-os feszültséggel trafóról működtethetők, három eresek, a fényforrások párhuzamosan kapcsoltak, így ha néhány ki is ég, a többi tovább világít. Néhány világítástechnikai szaküzletekben tekercsben is árusítanak fényfüzéreket, amelyekben az izzók cserélhetők, a trafót pedig külön kell megvásárolni, mint ahogyan a programválasztót, és az toldó csatlakozókat is.
Beszerezhetők komplett izzós, különböző hosszúságú fényfüzér készletek is, amelyek viszont többnyire hálózati feszültséggel üzemeltethetők. Az ilyen készletekhez pótizzók is tartoznak, csak a kültéri változatokat célszerű szabadban alkalmazni.

A bonyolultabb alakzatú díszkivilágításokhoz ajánlatos pontosan méretezett tervet készíteni, amely alapján megvásárolhatók a különféle hosszúságú füzérek vagy fénykábelek, és a hozzávaló szerelési tartozékokat is célszerű számba venni. A felerősítésüket is alaposan átgondolva kell megtervezni, hogy a telepítéskor már ne legyen szükség improvizálásra. A jól kiépített díszkivilágítás így valóban emeli majd az ünnepek hangulatát, és még ezek multával is használhatók a tél folyamán hangulatjavító elemként, tavasztól pedig akár kerti ünnepségek esti kivilágításához.

„Kísérteties” fényű LED-ek

Furcsa működési zavarra hívja fel a figyelmet az egyik szakportál hírlevele. Felhasználók azt írják, hogy a 230 V-os LED-es fényforrások némelyike lekapcsolt állapotban is derengő fényben világít, vagy időközönként felvillan. A jelenség oka, hogy a LED-ek lekapcsolt állapotban is kapnak egy kevés áramot, ami a kis fogyasztás miatt már elég a működésükhöz, így szinte állandóan működnek, bár lekapcsolt állapotban csak halványan derengő fényt adnak.

A szakemberek szerint az ilyen hibákat a villanykapcsolóban levő éjszakai fény, az érintő kapcsoló vagy kettős kapcsoló, illetve a bekötéskor felcserélődött fázis és a nulla vezeték okozzák. Ez azonban szimpla kapcsolóra cserélve, vagy az éjszakai fény kiiktatásával, esetleg villanyszerelő közreműködésével gyorsan megoldható, feltéve, ha a jelenség túl zavaró.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Békés, boldog Karácsonyt!

A 2016-os év végén is szeretnénkbékés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánni az Ezermester minden előfizetőjének ésolvasójának, akár a nyomtatásban, akár az interneten olvas minket!


Ajándékok díszítése

Az ajándékot illik valamilyen csomagolásban átadni, aminek az is lényege, hogy a megajándékozott, ne tudja meg egyből, mit is kap.