Biztonságos bankkártya használat

2018-12-17 19:26:37 | Módosítva: 2018-12-17 19:30:03

A bankkártyákat és hitelkártyákat készpénz helyett használjuk, ezért ugyanúgy kell rá vigyázni, mint a készpénzre. Erre a karácsonyi vásárlásokon különösen figyeljünk, mert a tömegben könnyen elkalandozik a figyelmünk, a sok csomag mellett könnyebben szem elől téveszthetjük táskánkat, pénztárcánkat, kártyánkat. A biztonságos kártyahasználathoz azonban nem elég fizikailag vigyázni a kártyára, néhány szabályt is be kell tartani.


Vásárláskor mielőtt beütjük a PIN kódot, ellenőrizzük, hogy helyes-e az összeg. Igaz, sok pénztárgép már össze van kötve a bankkártya olvasóval, ekkor mindez nem szükséges, de amikor a pénztáros írja be az összeget, akkor mindenképpen. A bankszámlánkról a bank annyi pénzt fog elutalni, amennyit a kártyás vásárlás során engedélyeztünk. És, ha a PIN kódot beütjük, akkor engedélyezzük, nem vizsgálja a bank a „blokkot”. Nyilvánvaló tévedés során a kereskedőtől ugyan visszakapjuk a pénzt, de a legnagyobb együttműködés során is ez beletelik néhány napba, és ha „csak egy nullával” írta el a pénztáros az összeget, máris százezres nagyságrendű pénzre kell várnunk, és remélnünk, hogy tényleg visszakapjuk. Ennek egyetlen megoldása, ha mielőtt a PIN kóddal engedélyezzük a tranzakciót, figyelmesen ellenőrizzük az összeget, és nem csak rutinosan nyomjuk a megfelelő gombokat.


Vásárlás után addig ne dobjuk ki a pénztárban kapott fizetési tranzakciós bizonylatot, amíg az SMS meg nem érkezik a fizetésről (vagy annak lekönyveléséről). Nem elég a kereskedő blokkja a vásárlásról (termékről), a tranzakció bizonylatát őrizzük meg. Vannak olyan pénztárgépek, amelyek nem külön bizonylatot adnak, hanem a vásárlási blokkra nyomtatják a banki történéseket is. Aki nem kap SMS-t a kártyahasználat során, annak a következő bankszámlakivonatot kell megvárnia. Ha valamelyik összeg nem stimmel, csak a tranzakciót igazoló fizetési bizonylat alapján lesz lehetőségünk reklamálni. A bankkártyás vásárlásokat rendszeresen ellenőrizni kell, akár a web-bankban, akár a számlakivonaton.


Ha olyan tranzakciót észlelünk, amelyet biztosan nem mi indítottunk, azonnal jelentsük bankunknak. A bankok 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot működtetnek, szabad- és ünnepnapokon is, ne várjuk meg a hétfőt. Azonnal kérjünk segítséget, és ha szükséges tiltsuk is le a kártyát. Ha nem találjuk a kártyánkat, akkor is tegyünk ugyanígy. A telefonos alkalmazásokban és a web-bankban is lehetőség van a kártya letiltására. A kártya letiltásának vannak költségei, de emiatt nem szabad kockáztatni, hogy annál nagyobb összeghez jussanak hozzá a tolvajok, vagy esetleg a netes csalók.


A fentieket túl, bár egyértelmű, mégis sokan megteszik: soha ne írjuk rá a kártyára a PIN kódot. Igaz, ez nagyon kényelmes, mert amikor használjuk a kártyát, rögtön rendelkezésünkre áll a PIN kód is. De, ha elvész vagy ellopják a kártyát, akkor a PIN kód is illetéktelenek kezébe kerül.


Sok helyen már a pénztáros kezébe sem kell, hogy adjuk a kártyát, mert olyan a bankterminál, hogy magunk kezelhetjük, vagy PayPass-os a kártyánk, amit csak érinteni kell a leolvasóhoz, és 5000 Ft-ig PIN kód sem szükséges (külföldön más-más összeghatár érvényes). Több banknak az okostelefonos alkalmazásával már a bankkártya sem kell, csak a telefont kell a leolvasóhoz érinteni a PayPass-os fizetéshez. Mivel már mobil bankterminálok is vannak, soha ne engedjük, hogy a kereskedő levigye a kártyánkat a leolvasáshoz, hozza ő hozzánk a bankterminált.


A kártyánkhoz a készpénzfelvételi és a vásárlási limitet is alapos megfontolás után állítsuk be. Ehhez vegyük figyelembe, hogy mennyi pénzt tartunk a kártyával elérhetően a számlán; hogy mekkora az az összeg, amire egyszerre szükségünk lehet; és hogy milyen összegekért szoktunk vásárolni rendszeresen. Ezeken túl azt is vegyük figyelembe, hogy mekkora az az összeg, amit már nem tudunk a következő fizetésig sem nélkülözni, ha véletlenül ellopnák a kártyát, és leveszik róla a pénzünket. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy életszínvonalunkhoz mérten, de legyenek alacsonyak ezek az összegek. Azt is lehet, hogy időlegesen megemeljük, mert éppen készpénzre van szükségünk, vagy ki kell fizetni valami drágábbat kártyával, vagy havi nagybevásárlás lesz stb., de miután ezt megtettük, újra állítsuk vissza az alacsonyabb összegre. Ez a web-bankban is csak néhány perc, de okostelefonos alkalmazással, akár rögtön a szükséges tranzakció előtt vagy után is megtehetjük. A lényeg, hogy tudatosan állítsuk be, mert minél több mindent „kézben tartunk”, annál biztonságosabb és kényelmesebb lesz a kártyahasználat. Külföldi utazások előtt is gondoljuk végig, hogy mekkora összegre lesz szükségünk, de a nem várt helyzetekre is próbáljunk felkészülni, hogy pénzhez tudjunk jutni.Web-kártya

Az internetes vásárlásokhoz biztonságosabb a web-kártya. Sok bank biztosít a bankszámlánkhoz tartozó web-kártyát, ami csak egy virtuális kártya, azaz fizikailag nem lehet kézbe venni. A műanyag plasztikon kívül minden ugyanaz: kapunk egy kártyaszámot, lejárati idővel, névvel, 3 jegyű ellenőrző kóddal (CVC2/CVV2), kártya típussal. Viszont nincs PIN kód, mert fizikailag a kártya nem létezik. Netes vásárlások alkalmával ezeket az adatokat kell megadni. Minden olyan, mint a főkártya esetében, de ez egy elkülönített web-kártya alszámla, külön egyenlege van, így amikor szeretnénk megvásárolni valamit, a tranzakció előtt utalunk rá pénzt, így a többi pénzünkre az esetleges csalók sem tudják rátenni a kezüket. Ha meg is szerzik virtuális kártyánk fizetési adatait, mindig csak az általunk éppen megvásárolni kívánt termék ára lesz a kártyán, nem tudnak nagyobb összegekkel szélhámoskodni.

Arra ügyeljünk, hogy a bankon belüli pénzmozgáshoz is idő kell, van olyan bank, amelyik szabad- és ünnepnapokon nem hajtja végre a pénz átmozgatását, ilyenkor nem biztos, hogy tudunk hétvégén vásárolni a virtuális kártyával. Anyagi lehetőségeink szerint tartsunk kisebb összeget mindig ezen a virtuális kártyán, így a hétvégi akciókról nem maradunk le, mégis biztonságban lesz a pénzünk. A bankon belüli pénz átmozgatás általában ingyenes.


Legfontosabb szabályok:

– Soha ne ossza meg senkivel bankkártyájának PIN kódját!
– Soha ne írja a bankkártyára annak PIN kódját!
– Web-bankos felhasználónevét, jelszavát ne adja meg senkinek!
– Bankkártyájának adatait: kártyaszám, lejárati dátum, és kártyájának 3 jegyű ellenőrző kódját (CVC2/CVV2) kizárólag vásárlás során adja meg!
– A web-bankból, miután végzett teendőivel, jelentkezzen ki!
– A webshop-okból, ha befejezte a vásárlást, nézelődést, jelentkezzen ki!
– Wifi-n csak jelszóval védett hálózaton csatlakozzon az internetre!
– Internetes vásárlásokhoz használjon web-kártyát!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyi vásár

A tudatos vásárlói magatartás, már otthon elkezdődik. Vegyük számba, hogy mit, mennyiért és hol szeretnénk megvásárolni. A karácsonyi vásárokon csak olyan terméket vegyünk meg, ami vagy nem tud...


Tudatosan, ellenállva a rafinériának

Egy példa arra, hogy tudatossággal megelőzhető a baj, és ismerve lehetőségeinket, magabiztosan érvényesíthetjük jogainkat. Az internetes rendelés színe és fonákja, melynek végén a fogyasztó...