Típusonként változó módszerek

Tapéta eltávolítás

2010-01-14 19:36:42 |

A tapétázott lakásokban előbb-utóbb szükség lesz a régi falburkolóanyag eltávolítására. A megunt, elpiszkolódott tapétától többé-kevésbé könnyen, ám a tapéta fajtájától függően más és más módon lehet megszabadulni. Ez a munka körültekintést igényel, viszont egy idő múlva elkerülhetetlen. Szakemberre is lehet bízni, de olcsóbb, ha ezt is saját kezűleg végezzük el.

Legkönnyebb a könnyű papírtapéták eltávolítása. Erre azonban csak akkor van szükség, ha már több ilyen réteg van a falakra ragasztva. Ha csak egy rétegről van szó, akkor azt még makulatúra papírként használva felragasztható rá az új tapéta. Az egymásra illesztett szélek azonban lehántolandók és ezeket a helyeket glettelés után simára kell csiszolni. Utána már a típusának megfelelő módon a falra ragasztható az új tapéta.
Szűk helyeken a pajzs helyett fúvókát is lehet használni Ha viszont már több réteg van egymásra ragasztva, akkor ezek mindenképpen eltávolítandók, különben az újjal együtt leválhatnak a falról. A leszedéshez festőhengerrel vagy szivaccsal szakaszonként bőségesen nedvesítsük be a régi tapéta felületét, majd kis idő múlva ismételjük meg a műveletet. A felázott tapéta ezt követően nagy darabokban leválasztható a falról. A felázott burkolóanyagot széles kaparókéssel, lehetőleg a fal felületének megsértése nélkül, kell leválasztani. A makacsabb foltokat többszöri áztatást követően ajánlatos lehántolni. E munka idején a helyiségben páradús körülményeket célszerű teremteni, ezért az ajtókat és ablakokat zárva kell tartani.
A vlies tapéták eltávolítása viszonylag könnyű, hiszen ezek alulról kissé felfejtve felfelé húzva, sávonként leválaszthatók a falfelületekről. Ennek a tapétafajtának ez az egyik előnyös tulajdonsága.

Az áztatásos felpuhító módszernél sokkal hatékonyabb a gőzzel működő tapéta leszedőA vinil tapéták kétrétegűek, ezeket is könnyű áztatás nélkül lehántani a falakról. A felső vinil réteg ugyanis papírrétegre van feldolgozva, ami a vinilréteg lehúzása után makulatúra papírként használható az új tapéták alá, feltéve, hogy a felülete sértetlen. Ha viszont a sérülések miatt szükséges ennek a rétegnek az eltávolítása is, akkor ezt is áztatást követően lehet teljesen eltávolítani a falakról. A habtapétáknál pedig a papír hátoldal felső rétegét kell csak alulról felfelé húzva eltávolítani, az alsó, falon maradó rétege alapként használható az új tapéta alá.
A műanyag- és dombornyomású tapétákat előbb alkalmassá kell tenni a ragasztóréteg fellazítására, azaz feláztatására. Ezt a felületek felhasogatásával, sűrű átlyuggatásával lehet elérni. Az így megbontott felületeken már könnyen áthatol az áztatószer, ami előfeltétele a tapétasávok eltávolításának. Ezt is sávonként és páradús környezetben érdemes elvégezni. A makacsabb foltok eltávolításához további nedvesítés és éles spatulával történő kíméletes hántolás szükséges.
A textil- és papíralátétes műanyag tapéták leáztatását két ütemben érdemes elvégezni. Először a textilanyagot illetve a műanyagréteget kell eltávolítani száraz állapotban, ami viszonylag könnyen megy. Az alatta levő hordozó papírréteget viszont csak akkor, ha a felülete nem biztosít egyenletes felületet az új tapéta számára. Áztatással ez is megoldható.

A többször átfestett fűrészporos tapétákat csak keskeny sávokban lehet lehúzni a falról A sokak által kedvelt fűrészporos tapétáknál a többszöri átfestés miatt ugyancsak célszerű a festett tapéta felületét sűrűn átlyuggatni, majd ezt követően következhet a tapétaréteg alapos feláztatása. A réteg lehántolása ez esetben a rákent festék miatt kissé nehezebb, hosszabb időt is vesz igénybe, és többnyire csak keskeny sávokban sikerül a falról teljesen lefejteni. A közben keletkezett falhibákat gletteléssel kell kiegyenlíteni és simára csiszolni.
Az áztatási műveleteket jelentősen megkönnyíti a speciálisan e célra kifejlesztett tapéta eltávolító folyadék, amely gyorsan és hatékonyan feloldja a ragasztóanyagokat, és így a tapéták már könnyen letéphetők a falról. Széles kaparókést vagy spatulát használva jelentősen gyorsabban távolíthatók el a legkülönfélébb anyagkombinációjú tapéták, de csak akkor, ha a szer akadálytalanul eljut a ragasztórétegig. Ezért a tapéták felületét tigriskarommal, drótkefével, vagy szöges palástú, ún. sündisznóhengerrel célszerű megbontani. Ez ugyan költségesebb, de hatékonyabb eljárás, mint a melegvizes áztatás, még akkor is, ha az áztató vízbe sót, vagy ecetet kevernek a használata előtt.
Előfordulhat, hogy a tapéta leáztatása jó részt kudarcba torkollik. Ekkor sem kell kétségbe esni, mert a tapéta gőzölővel még a legmakacsabb rétegek is eltávolíthatók. Ilyen készüléket inkább csak kölcsönözni érdemes, de sajnos nem minden gépkölcsönző tart ilyen masinát.

A Bosch tapétaleszedő egy gőzt előállító készülékből és gőzölő pajzsból áll A tapéta leszedő készülék tulajdonképpen csapvízből forró gőzt előállító berendezés, amely csövön keresztül jutatja a gőzt a leszedő pajzshoz. Ezt az egységet kell a tapéta felületére helyezni, és a talp perforációin kiáramló forró gőz nemcsak a tapétát, hanem az azt rögzítő ragasztó rétegét is fellazítja, feloldja. Az így előkezelt tapétát pedig már könnyű lehúzni, vagy kaparókéssel letolni a falról. A nagyon makacs darabok többszöri átgőzölésével távolíthatók el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tapéta, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Omcsesz avatarja

Omcsesz         Kölcsönzés

Sziasztok!

Melyik kölcsönző tart ilyen gépet?

Különleges burkolatok nemes betonból

Idősebb Somlói Károllyal, az Otti Manufactura egyik tulajdonosával, alapító tagjával, és nem utolsósorban sablonkészítő mesterével beszélgettem a modern építészet és a mediterrán stílus...


Padlószőnyeg burkolatok

A padlószőnyegek változatos, testes vastagsága, rusztikus vagy nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát...