Munkapadok

Kevés háztartásban van olyan hely, ahol az előforduló javítási és szerelési munkákat ideálisnak mondható körülmények között lehet elvégezni. Ezen a problémán azonban könnyű segíteni, csak egy olyan munkapad kell hozzá, ami bárhol gyorsan felállítható és nem is különösebben terjedelmes.

A munkapadok osztott felületű és csavarorsóval mozgatható szorítólap párja satu nélkül a különféle anyagok megmunkálásához szükséges befogást is lehetővé teszi, a váza pedig szilárd tartást biztosít a végzendő munkákhoz. Az előnyei vitathatatlanok és nem is olyan költséges a megvásárlása. Kiválasztásához célszerű a jellemzőiket alaposabban megismerni és az igényeinkhez igazodva döntenünk.
Leginkább a váz szilárdsága és stabilitása legyen a mérvadó. Ugyan a beszerezhető típusok mindegyike szilárdság szempontjából megfelelő, ám a stabilitásukat nagyban befolyásolja, hogy a lábak mennyire terpesztettek, és az sem mindegy, hogy milyen magas az asztal munkafelülete. A lábak nyitott helyzetben általában 20-30 fokos szöget zárnak be egymással, viszont az alátámasztási stabilitást növeli a lábakat összekötő - és az orsós szorító szerkezetet is magában foglaló - felső összekötő U idom hossza. A lábak anyaga min. 3x30x30 mm-es zárt szelvényű, vagy U profilú acélidom, amely a hosszában összekötő heveder idom alatt egyes típusokon oldalirányban is 5-10 foknyira kihajtott. Ez tovább növeli az állványzat alátámasztási szilárdságát munka közben. A lábak végét természetesen csúszásgátló műanyag papucsok zárják le, ami egyben védi a padlót, és csekély rezgéscsökkentő hatása is van. Ez lakásban használva nem is olyan elhanyagolható szempont.
A lábak merevítését lemez összekötők idomok, az összecsukhatóságukat pedig ollós kitámasztó pár biztosítja. Ezen alkatrészek mindenkor igazodnak magának a munkapadnak a terhelhetőségéhez, így csupán a minimális vastagságú anyagból készülnek. Ez azonban csak az olcsóbb gyártmányokra jellemző, amelyeknek a terhelhetősége általában 100, 150, 160 kg. Vannak olyan megoldások is, amelyeknél az X alakban összefogott lábpárokat a felső összekötő idomon lehet csavaros szorítóval rögzíteni. A lényeg az, hogy néhány mozdulattal lehessen a szerkezetüket összecsukni, illetve kinyitni, és ebben a helyzetükben szilárdan álljanak a lábukon. Az igényesebb gyártmányok változatainak vázszerkezete ennél bonyolultabb, könnyűfém öntvényből kialakított lábait pantográf elv alapján lehet kinyitni és összecsukni, és ebből adódóan a terhelhetőségük is nagyobb, 250 kg.
A váz magasságától függ a pad munkamagassága, ami az egyszerűbb változatoknál általában 60 cm körüli, de 76 és 80 cm magasságú munkapadok is beszerezhetők. Sőt választhatók kétféle, 55 és 77 cm munkamagasságba állítható típusok is.
A következő lényeges szempont a szorítópofákat mozgató orsós szerkezet kivitele. Ezek darabjait minden munkapadnál a lábakat összekötő idom rejti, és az orsók hosszától függ a lapok maximális nyílásmérete. Ez típusfüggő és 80-130 mm között változik. Minden orsó trapézmenetes. A felfogásuk között nem, de a kivitelük tekintetében lényeges minőségi különbségek lehetségesek köztük, mégpedig meglepő módon a középkategóriás munkapadok a "lötyögősebbek". Ez azonban csak az állítás alatt zavaró, amint megtörténik a szorítás, ennek már nincs jelentősége. Az orsókat kis karokkal lehet forgatni, amelyek többnyire műanyagból készültek és elég teherbíróak, de túlfeszítésük nem ajánlott!
A szorítólapok közül egyik mindig fix, a mozgatható pedig bizonyos mértékig aszimmetrikusan is beállítható, így ferde tárgyak befogására is módot ad. Az ezt lehetővé tevő forgócsapok laza megvezetésére ajánlatos odafigyelni, mert bizonytalanná tehetik a rögzítést. A szorítólapok anyaga, vastagsága és keménysége sem lényegtelen, mert ezek közé kell befogni a munkadarabot. Ezek általában laminált felületű MDF lapok, és csak az igényesebb gyártmányoknál alkalmaznak lamellás bambuszlapokat, vagy rétegeltlemezt. A terjedelmesebb anyagok rögzítésére van más lehetőség is, erre szolgálnak a csapos műanyag szorítópofák. Ezek helyét különböző távolságokban levő furatokba nyomva lehet a munkadarab vastagságához igazodva megválasztani.
Az összecsukható munkapadok helyigénye nem jelentős. Nemcsak az otthoni javításoknál nyújtanak hasznos segítséget, de mivel könnyen szállíthatók, bárhol pillanatokon belül használatba vehetők. Szerszámgépek befogására is alkalmassá tehetők, és a kis műszerész satut asztalra fogását is megoldja. Ami pedig az árkérdést illeti, igényeinktől függően 3000-9500 Ft között már jó minőségű munkapadot vásárolhatunk. Aki pedig nagyon igényes, és ki tudja használni a legújabb változat adottságait, annak ez 29000 Ft-jába kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fogjuk be!

Ez a felszólítás ugyan sok mindenre vonatkozhat, ám lapunk tartalma alapvetően behatárolja, hogy mihez is szeretnénk ötleteket, fogásokat adni. Nevezetesen a kétkezi munkákhoz gyakran...


Irodák és asztalok

Az iroda berendezésénél nagyon sok szó esik a székek fontosságáról, és jóval kevesebb a megfelelő asztalokról. Pedig a munka hatékonysága és a munkavégző egészsége szempontjából ez is ugyanolyan...