Elemes bútorok

Múlt év májusi számunkban már áttekintettük a tárolóbútorok fejlődéstörténetét és a tárolási módokat, a tárolás lehetőségeinek kiaknázását lakáson belül. Most a tárolás egyik leggyakoribb és legnépszerűbb formájáról, az elemes szekrényrendszerekről szólunk.

A tárolóbútorok ezen csoportjai leggyakrabban a nappaliban fordulnak el, ahol elegáns lakórész kialakítására törekszünk, ugyanakkor el akarjuk helyezni azt a rengeteg használati- és dísztárgyat, amire szükségünk van, sőt el akarjuk rejteni fölösleges kacatjainkat is. Az igényeket mindig az adott térhez kell rendelnünk, no meg számításba kell vennünk a tárolandó dolgok fontosságát és az egyes darabokkal kialakított érzelmi viszonyunkat is.
Bármilyen nehéz, próbáljuk meg kívülállóként, tárgyilagosan szemlélni a problémát. Vegyük számba a tárgyakat és a rendelkezésre álló felületeket. Amit nem abban a helyiségben használunk, ne is akarjuk ott tartani. Ez az első lépés az áttekinthetőség felé. Gondoljuk át újra és újra, hogy szükségünk van-e mindenre! Készítsünk listát, és időnként áttekintve húzzuk ki, amitől meg fogunk válni. Ha már biztosak vagyunk abban, hogy a fölösleges holmit kidobtuk, áthelyeztük, elajándékoztuk, következhet az alkotó tervezés.
Bátran lépjünk túl a konvenciókon, használjuk az újszer, praktikus megoldásokat. A végleges tárolórendszer kialakítása egyszerre igényel sok ötletet és jó ízlést. Hozzátartozik még a stílusismeret, az anyagokról való tájékozódás és a színek kiválasztása, hogy legyen meg a teljes küls-bels összhang.
Az elemes bútorcsaládok megismerése sem egyszer feladat, hiszen a piaci lehetőségek feltárása időigényes. A nekünk tetsző stílus és a megfelel árfekvés összeegyeztetéséhez sok utánjárás szükséges. Ma már ezt a feladatot is elvégzik a lakberendező szakemberek, akik felkérés után számtalan lehetőséget, megoldási módot tudnak ajánlani a berendezés pontos árkalkulációjával együtt. A tervezők rajzasztalon vagy számítógép segítségével pontos, méretarányos rajzokat készítenek a kiválasztott bútorcsalád elemeiből. Javaslatot tesznek az általuk is felmért tárolandó holmik helyes elhelyezésére.
Alapszabály például, hogy a rendszeresen használt tárgyak derékmagasságba kerüljenek, a nehezebbek az alsó régiókba, a ritkábban használtak pedig a magasabb részekre. A tervezők figyelembe veszik ezen túl a szekrényrendszerek helyes arányait: szimmetriát vagy egyensúlyt teremtenek. Mérlegelik a nyitott és zárt egységek egymáshoz való viszonyát, az elemek magasságbeli különbségében rejlő lehetőségeket.
A szakemberek tudják, hogy különösen nagy figyelmet igényel a gyűjteményeket rejt üveges vitrin kialakítása. Az áttekinthetőség, a különleges darabok kiemelése akár az elhelyezés módjával, akár megvilágítással hatásossá és látványossá tehet. Össze tudják hangolni mindezeket a már meglévő berendezési tárgyakkal. Vizsgálják az új bútorok használatát is. Figyelembe veszik a helyiség ajtó és ablaknyitás irányait a bútorok használatához szükséges hellyel. A ki- vagy lenyitható részeket és a fiókok működtetését is összehangolják a szobában lévő más tárgyak együttes használatával. Ezen túlmenően számolnak a bútorral takart falfelület elektromos kiállásaival majd megtervezik azok áthelyezését.
Ha nem készen vásárolja valaki az elemes bútorokat, mód van ezek egyedi tervezésére is. Az ilyen pontosan helyre szabott bútorok kiegyenlíthetik a falfelületek beugrásait, készülhetnek meglévő elemek kiegészítéseként is. Az anyagok és a szerelvények minőségének megválasztásánál egy adott bútoregységnek többféle ára lehet, sőt kerülhet akár a duplájába is.
Mindenféle elemes bútornak nagy előnye, hogy házilag szerelhet ezért egyszer a szállítása. (Aki nem elég ügyes ehhez, a szerelést megrendelheti.) Szétszedhet, költöztethet, és óriási lehetőségeket nyújt a változatos és menet közben is módosítható összeállítása.
Jelenleg a változó életmód és a szokásokban beállt változások miatt ezek az elemes bútorok már ritkán látják el a hagyományos ruhásszekrény feladatát. A ruhaneműk a hálószobai gardróbokban vagy önálló gardróbszobában kapnak helyet. Külön érdemes kitérni az elemes könyvespolcokra is. Ez a legolcsóbb és a legrugalmasabb megoldás. Az elhelyezendő könyvek méretétől függően, tetszőlegesen változtatható a polcok távolsága. Mivel teljesen nyitott, nincsenek benne drága szerelvények, mint például kivetőpántok, fiókcsúszósínek, ezért olcsók.
Ha figyelembe vesszük a fentieket, láthatjuk, hogy csak alapos megfontolás után foghatunk hozzá az elemes tárolóbútorok kiválasztásához. Ne kapkodjuk el, de mindenképp legyünk kreatívak, és törekedjünk a meglévő berendezés összhangjának erősítésére.

Tanácsok:

  • Minden magas szekrényt és polcot biztonsági okból rögzíteni kell a falhoz.
  • Legyünk előrelátók! Ne csak jelenlegi holmink férjen el, hagyjunk helyet a később vásároltak számára is.
  • A legegyszerűbb, legolcsóbb polcrendszert is különlegessé teszi a jól megválasztott speciális világítás.
  • A tömören beszekrényezett falfelület erőteljes, nyomasztó hatású, mindenként használjunk nyitott polcos, fiókos vagy üveges elemeket is.
  • Megszakíthatjuk a szekrényfalakat televízió, íróasztal, de kanapé elhelyezésével is.
  • Az elemes bútorok, szekrényfalak alkalmasak térelválasztónak is. Takarhatunk vele otthoni munkahelyet, ágyat vagy megváltoztathatjuk a helyiség térarányait.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: elemes

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútor polcos elemekből

Hatalmas a választék a különböző méretű polcos elemekből a bútorboltokban. Egy kis kreativitással komplett rendszereket építhetünk belőlük, és ehhez nem szükséges mégasztalosműhellyé sem...


Számolgatnak a napelemesek

Bár egyes részletek még mindig függőben maradtak a napelemes elszámolások körül, azért nagyjából kibontakoztak az új szabályok. A meglévő, illetve az elmúlt időszakban engedélyezett napelemekre...