Összehúzó szerelvények a bútoriparban

Az összehúzó szerelvények széles körben felhasznált alkatrészek a bútorgyártásban. Több területen nyernek felhasználást, ezek közül a legfontosabbak a szekrénytest elemeinek rögzítése, a másik az egymás mellett elhelyezkedő szekrénytestek egymáshoz erősítése. Alkalmazásuk előnye, hogy lehetővé teszik ún. lapra szerelt bútorok elállítását, amelyek a helyszínen gyorsan és könnyen összeállíthatók. (Természetesen szét is szerelhetők, pl. költözés esetén.) Ezenkívül az alkatrészek cserélhetősége is megvalósul.

A szekrénytest elemeinek tájolása történhet hagyományos módon, köldökcsappal vagy lapos tiplivel (Lamellóval), a rögzítés pedig ragasztással vagy összehúzó szerelvényekkel. A legtöbb összehúzó alkalmazása esetén is össze kell fúrni az alkatrészeket a köldökcsapok részére, de ebben az esetben a tipliket nem ragasztjuk meg, csak ún. tájolócsapként szolgálnak.
A legegyszerűbb összehúzó a konfirmátor csavar, amely egy nagy átmérj forgácslap csavar, így elfúrást igényel. A csavarfej kereszthornyos, vagy imbusz kulcsos kialakítású lehet. Megfelel erősség kötést biztosít, de ez függ a forgácslap minőségétől is. Többszöri szét- és összeszerelés hatására a kötés gyengül. A vasalat hátránya, hogy a szekrény oldalán látható, ezért csavartakarót kell alkalmazni.
Oldalról nem látható kötést biztosítanak az excenteres összehúzók, és a kötés erősségét sem befolyásolja a szétszerelések száma. Beépítésük a szekrény alkatrészekbe viszont bonyolultabb. Az excenter fej részére, mérettől függően 15 vagy 25 mm átmérj furatot kell készíteni a vízszintes alkatrészbe. Ehhez csatlakozik az excenter szár, amely részére szintén furatot kell készíteni. Az excenter szár famenettel, vagy műanyag dübel és metrikus menet segítségével csatlakozik a szekrényoldalhoz. Az összeszerelés során először ezt a két alkatrészt kell összeépíteni, majd a szekrénytestet összeállítani, és az excenter fejeket behelyezve egy csavarhúzó segítségével összehúzni az alkatrészeket. A furatokat takarósapka segítségével lehet lezárni.
Kisebb mennyiségben használják, főleg speciális esetekben a rajzokon látható összehúzó vasalatokat. A hernyócsavaros megoldás, és a tönkanyás is igen szilárd kötést eredményez. Nagyon fontos, hogy a szekrénytesteket pontosan és szilárdan rögzítsük egymáshoz. Ezt az ún. korpusz összehúzó csavarok segítségével tudjuk elvégezni. A szekrényelemek pontos beállítása után az előre elkészített, vagy a helyszínen kifúrt furatokon keresztül erősíthetjük össze az elemeket.
Lehetőség van még szekrényelemek közötti önálló szekrénytesttel nem rendelkező polcok szerelésére is az ún. excenteres polctartók segítségével. Az excenter szárat itt a szekrénytest külső oldalába csavarjuk.

Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Tel.: 92/507 800
Fax: 92/507 890
info@foresth.hu
www.foresth.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: összehúzó, bútor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi bútor

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját...


Frontcseréhez kiegészítő párkányok, díszlécek

Ha bútorunk felújításakor a frontsere mellett döntöttünk, akkor az ajtók kiválasztásán túl egyéb változtatások megvalósítását is érdemes fontolóra venni.