Összehúzó szerelvények a bútoriparban

Az összehúzó szerelvények széles körben felhasznált alkatrészek a bútorgyártásban. Több területen nyernek felhasználást, ezek közül a legfontosabbak a szekrénytest elemeinek rögzítése, a másik az egymás mellett elhelyezkedő szekrénytestek egymáshoz erősítése. Alkalmazásuk előnye, hogy lehetővé teszik ún. lapra szerelt bútorok elállítását, amelyek a helyszínen gyorsan és könnyen összeállíthatók. (Természetesen szét is szerelhetők, pl. költözés esetén.) Ezenkívül az alkatrészek cserélhetősége is megvalósul.

A szekrénytest elemeinek tájolása történhet hagyományos módon, köldökcsappal vagy lapos tiplivel (Lamellóval), a rögzítés pedig ragasztással vagy összehúzó szerelvényekkel. A legtöbb összehúzó alkalmazása esetén is össze kell fúrni az alkatrészeket a köldökcsapok részére, de ebben az esetben a tipliket nem ragasztjuk meg, csak ún. tájolócsapként szolgálnak.
A legegyszerűbb összehúzó a konfirmátor csavar, amely egy nagy átmérj forgácslap csavar, így elfúrást igényel. A csavarfej kereszthornyos, vagy imbusz kulcsos kialakítású lehet. Megfelel erősség kötést biztosít, de ez függ a forgácslap minőségétől is. Többszöri szét- és összeszerelés hatására a kötés gyengül. A vasalat hátránya, hogy a szekrény oldalán látható, ezért csavartakarót kell alkalmazni.
Oldalról nem látható kötést biztosítanak az excenteres összehúzók, és a kötés erősségét sem befolyásolja a szétszerelések száma. Beépítésük a szekrény alkatrészekbe viszont bonyolultabb. Az excenter fej részére, mérettől függően 15 vagy 25 mm átmérj furatot kell készíteni a vízszintes alkatrészbe. Ehhez csatlakozik az excenter szár, amely részére szintén furatot kell készíteni. Az excenter szár famenettel, vagy műanyag dübel és metrikus menet segítségével csatlakozik a szekrényoldalhoz. Az összeszerelés során először ezt a két alkatrészt kell összeépíteni, majd a szekrénytestet összeállítani, és az excenter fejeket behelyezve egy csavarhúzó segítségével összehúzni az alkatrészeket. A furatokat takarósapka segítségével lehet lezárni.
Kisebb mennyiségben használják, főleg speciális esetekben a rajzokon látható összehúzó vasalatokat. A hernyócsavaros megoldás, és a tönkanyás is igen szilárd kötést eredményez. Nagyon fontos, hogy a szekrénytesteket pontosan és szilárdan rögzítsük egymáshoz. Ezt az ún. korpusz összehúzó csavarok segítségével tudjuk elvégezni. A szekrényelemek pontos beállítása után az előre elkészített, vagy a helyszínen kifúrt furatokon keresztül erősíthetjük össze az elemeket.
Lehetőség van még szekrényelemek közötti önálló szekrénytesttel nem rendelkező polcok szerelésére is az ún. excenteres polctartók segítségével. Az excenter szárat itt a szekrénytest külső oldalába csavarjuk.

Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Tel.: 92/507 800
Fax: 92/507 890
info@foresth.hu
www.foresth.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: összehúzó, bútor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Krétatábla-festék

A kreatív boltokban már évek óta lehet vásárolni kis kiszerelésben az eredetileg iskolai táblákhoz használt táblafestéket és mágneses festéket, illetve ezek kombinációját, amivel a...


Alumínium elemek a bútorokon

Manapság a bútortrend egyre inkább a sima, már-már puritánnak tűnő egyszerűség felé orientálódik. Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy fantáziátlanul ridegek az ilyen berendezési tárgyak, és...