Általános áttekintés

Megfelelő festéket

A saját kezű festésre – részben a költségmegtakarítás, másrészt az egyszersége miatt – ma is sokan vállalkoznak. A saját munka valóban jelents anyagi megtakarítással jár, pl. lakásfestésnél, vagy mázolásnál. Máskor viszont a munka volumene olyan csekély, hogy elvégzését szakember nem is vállalná. A fest, mázoló munkákat a könnyen kezelhet praktikus szerszámok mellett a korszer festékek jelentsen megkönnyítik. Ráadásul gyakorlati tanácsokat is bőven kapunk gyakorlottabb ismerőseinktől.

Természetesen az elvégzett munka minősége nem mindig vetekszik a rutinos szakemberek produktumaival, de a korszer anyagoknak hála, az eredmény legfeljebb esztétikailag kifogásolható, feltéve, ha a megfelel anyagokat jól is használtuk fel. Ha festeni akarunk, akkor elsődlegesen azt kell tudnunk, hogy a munkához milyen festékre lesz szükségünk. Az alábbiakban e téren segítünk olvasóinknak eligazodni a különféle, háztartási célra készül festékek fajtái között.

Falra, vagy egyéb anyagra

Ez lényeges kérdés, mert a falak bevonatához más összetétel festékek valók, mint az egyéb anyagok felületkezelésére. A falfestékek legtöbbje ugyanis nem gátolja a falszerkezet „lélegzését”, felületük pedig többségükben matt fény. Korróziógátló hatásuk nincs, többnyire vízbázisúak, különféle kötőanyagokat, pigmenteket és töltőanyagokat tartalmaznak. Összetételük és felületvédő tulajdonságaik alapján homlokzat-, vagy belső falfestékekre oszthatók fel. A homlokzatfestékek kimondottan a kültéri igénybevételeknek megfelelően időjárás, UV- és nedvességállók, míg a belső falfestékek e tekintetben – érthet módon – kevésbé ellenállók, viszont a különféle adalékanyagokkal módosítottak változatos felületi strukturáltságú bevonatok készítésére is alkalmasak.
A színek tekintetében utólag is módosíthatók, amit színkeverő gépen pontosan a kívánt árnyalatúra lehet változtatni színez paszták használatával. Ezek többnyire speciális alapozást csak különleges esetben igényelnek, jól színezhetők, és könnyen felhordhatók. Ha viszont a falfelület erősen repedezett, mállik, akkor előbb e hibákat kell kijavítani különféle vakolaterősítő alapozókkal, glettanyagokkal. Ilyen esetekben célszer valamelyik gyártó bevonatrendszerét, illetve annak egymásra épül bevonó termékeit alkalmazni, hogy az egyes rétegek tapadása tökéletes legyen.
Kültérben tehát főként az időjárás viszontagságai ellen kell védenie a festékeknek, míg belső térben inkább a használat során bekövetkező hatásokkal szemben kell a kezelt felületeknek ellenállónak lennie. Falfestékek szempontjából kültérre a homlokzatfestékek, lakóterekbe pedig a különféle anyag-összetétel falfestékek a megfelelők. Külön csoportot alkotnak a speciális, betonfelületek átvonására készült – azok védelmét, impregnálását és színezését szolgáló – bevonóanyagok, az ún. padlófestékek.

Lazúrok, lakkok, zománcok

A különféle anyagú használati tárgyaink felületvédelmére és díszítésére is különféle összetétel bevonóanyagokat használhatunk. Ezek jellegük szerint lehetnek lazúrok, lakkok, vagy zománcok. A lazúrok faanyagokhoz használatosak, amelyek az anyagba szívódva tömítik a pórusokat, gátolják az alapanyag nedvesség felvételét, biológiai védettséget adnak, és adott esetben a színében is módosítják az anyag felületét. Ezek a szerek a faanyagok erezetrajzát kiemelik, vagy kissé tompítják, attól függően, hogy az impregnáláshoz vékony-, vagy vastaglazúrt használunk.
A lakkok általában színtelenek, ezért átlátszó filmet alkotnak a faanyagok felületén, amelynek véd, dekoratív és egyéb specifikusan meghatározott tulajdonságaik vannak. A zománcfestékek ettől annyiban különböznek, hogy ezek átlátszatlan, kemény és színes, különféle fényesség védőréteget alkotnak a tárgyak felületén. Ez arra is jó, hogy az esetleges felületi javításokat elfedje, és homogén bevonatot alkosson a befestett tárgyakon. Bár fedőképességük jó, ennek ellenére ajánlatos alapozófestékre felkenni őket. Az alapozó festékréteg ugyanis a kell fedettség biztosításán túl a fedőfesték számára kiváló tapadást is biztosít. St, a speciális alapozó festékeknek kimondottan korrózióvédő hatásuk is van, ami acél felületeken feltétlenül kívánatos, kültérben pedig szinte kötelez. Kivétel ez alól néhány speciális festék, amit csak rozsdás felületen lehet csak alkalmazni. Manapság az általánosan használt zománcfestékek már fémekre és faanyagokra is általánosan használhatók, legfeljebb az alapozást tekintetében kell specifikus festéket használnunk.
Az utóbbi években kifejlesztettek olyan festéktípust is, amely minden szempontból kielégíti a kül,- és beltéri követelményeket, biztonsággal használhatjuk bárhová, st szinte bármilyen anyagra. Jól tapadnak minden felületre, kiváló a fedőképességük, nagy az ütésállóságuk, ám rozsdás felületekre ezek sem hordhatók fel.
Oldószerrel, vagy vízzel hígítható festékek
Ez a környezetkímélés és a hígítás szempontjából lényeges szempont. Hatásosság szempontjából szinte nincs a két festékfajta között különbség, így a vízzel hígíthatók szerepe egyre fontosabb. Jellemzik közel azonosak, bár az oldószeres festékek kissé testesebben felhorhatók, és esetenként nagyobb a szárazanyag tartalmuk. Száradásuk közben az oldószeres festékek káros illékony anyagokat bocsátanak ki, és a szerszámok tisztításához is oldószer szükséges, ami további káros anyagot juttat a levegőbe, környezetszennyezést okozva.
Míg korábban a vizes diszperziós kötőanyagokból csak matt festéket állítottak el, mostanra ez a hátrány már a múlté, a diszperziós festékek között a selymes és fényes festékek is megtalálhatók. Ha tehát festéket választunk, akkor inkább a vízzel hígítható termékeket válasszuk.
A gyártók által ajánlott rétegrend betartása szintén nagyon fontos, mert a kialakított bevonat csak így lesz éveken át tartós. Ennek érdekében tartsuk be a hígítási arányokat, száradási időket, és ne spóroljunk el egy fedőréteget sem, mert a bevonatot később a kelleténél előbb kell majd felújítanunk. Ezért alapos megfontolás után az anyag, valamint a termékismertetők figyelmes áttanulmányozása alapján válasszuk ki a számunkra megfelel festéket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az egyiptomi kék mintájára új nanoanyagok

Az ötezer éves, egyiptomi kéknek nevezett színezőanyag tanulmányozása kulcsot adhat a mai tudósok kezébe újfajta, korszerű technológiákban felhasználható nanoanyagok kifejlesztéséhez - állapítja...


Fémek korrózióvédelme

Állandó harcot folytatunk környezeti tárgyaink állagának fenntartása, megóvása érdekében, az erózió és korrózió ellen. Ez a védekező harc szüntelen, folyamatos, és az eredmény érdekében minden...