Inkább hamarabb, mint elkésve

Lemosó permetezés

Az enyhébb, fagymentes téli napok alkalmasak arra, hogy kertünk gyümölcsfáit rendbe rakjuk. Mivel a kertben mást úgysem lehet ilyenkor csinálni, az ősszel elmaradt ápolási munkákat pótolhatjuk most, és a lemosó permetezéssel a kórokozókkal szembeni egész éves küzdelmünket könnyíthetjük meg.

Első a metszés és a tisztogatás

A lemosó permetezés csak a téli ápolási munkák utolsó láncszeme. A fagymentes napokon az ősszel elmaradt metszést pótolhatjuk. A beteg ágrészeket távolítsuk el, a fán maradt összeaszott gyümölcsmúmiákkal együtt. Azokat a vesszőket, amelyek végén még megmaradtak a már száraz levelek, szintén vágjuk vissza, mert ezek a tünetek mind kórokozók jelenlétére utalnak.
A lemetszett ágrészeket, vesszőket ne hagyjuk a talajon a fák körül szerteszét, hanem égetéssel semmisítsük meg. A talajon hagyott növényi részeken telel kórokozók könnyedén visszafertőzik majd a fákat, így nem sok haszna lesz a lemosó permetezésnek. Az idősebb fák vastag, már lemezes kérgét gyökérkefével dörzsöljük át, így az alatta megbúvó kártevők kikerülnek a kéreg réseinek védelméből, az elpusztításukat pedig a fagyok megoldják majd.
Ha mindezzel végeztünk, jöhet a permetezés. Lemosó permetezésben a gyümölcsfákon kívül a rózsákat, díszfákat, lombhullató sövénynövényeket is részesíthetjük, tehát minden olyan kerti fás szárú növényt, amely lomb nélkül telel. Ezt követen már nyugodtan várhatjuk a tavaszt, hiszen minden segítséget megadtunk gyümölcsfáinknak, ami így, tél vége felé megoldható.

A lemosó permetezést hagyjuk a végére

A lemosó permetezést általában réztartalmú szerekkel végezzük, mert ezek elpusztítják mind a gombás, mind a bakteriális betegségek kórokozóinak, a fás részeken áttelel szaporító alakjait. A szerek közül használhatjuk a Cuprosan 50 WP-t, a Rézoxiklorid 50 WP-t vagy a Bordói lé és kén keverékét, melyek mindegyike alkalmazható a bio termesztésben is. Lemosó permetezéshez használhatjuk még a bárium-poliszulfid 3-5 százalékos töménység oldatát is, vagy a mészkénlének egy újabb változatát, ami Tio-Sol néven került forgalomba.
Mint a munkafolyamat nevéből is adódik, jó bőven permetezzünk, nagy lémennyiséggel, hogy a fa minden részét átmossuk a szerrel. A szerveszteségünk viszonylag nagy lesz, hiszen míg vegetációs időben permetezve a nagy lombfelület sok permetet felvesz, addig ilyenkor a fák ágainak, gallyainak felülete minimális, ami miatt a szer nagy része elsodródik. A fa teljes koronáját és törzsét mégis érdemes teljesen átnedvesíteni, csak így tudjuk hatékonyan elpusztítani a kórokozók áttelel alakjait.
A várhatóan szükséges permetlé mennyisége nagyjából kiszámítható. Cserjék esetén egy méter magas és ugyanilyen széles kiterjedés ágrendszer kezeléséhez egy liter permetlé szükséges, négy méter magasságú fák 8 folyóméternyi szélességének kezeléséhez nagyjából 10 liter.
A lemosó permetezést mindenképpen fagymentes időben végezzük, és időzítésekor arra is próbáljunk odafigyelni, hogy az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban se legyen fagy - ez mind munkánk hatékonyságát növeli.
A nagy lémennyiség ellenére vigyázzunk arra, hogy főleg fiatalabb gyümölcsfák esetében a permetlé ne folyjon a gyökerekhez. Ez a fák károsodásához vezethet, miután a tavaszi olvadást követen beszivárog a réztartalmú oldat a talajba. Az ilyenkor is zöld, leveles növényeket legjobb műanyag fóliával letakarni, hogy óvjuk a lombot perzsel szer káros hatásától.
A lemosó permetezést a metszési munkák zárásaként alkalmazzuk, hiszen így a sebzési felületeket is fertőtlenítjük egyben. A lemosó permetezés időzítésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ám inkább korábban végezzük el, mint elkésve. Az optimális időpontja ennek rügypattanás előtt van, nem pedig rügyfakadáskor. Amikor a rügyek kinyíltak és eltűnnek a rügypikkelyek közül a parányi levél- és virágkezdemények, akkor már többet árt a lemosó permetezés, mint amennyit használ. Ezeket ugyanis könnyedén leperzselik a réztartalmú szerek, visszavetve a fa fejlődését annyira, hogy szélsőséges esetben az elkövetkező pár évben akár 50 százalékkal is csökkenhet a termés mennyisége. A leperzselt levélkék helyett ugyan hamar újakat hajt a fa, ám ez jócskán felemészti tartalékait.
Ha tehát valamiért kicsúsztunk az időből, és kinyíltak a rügyek, akkor inkább hagyjuk ki a lemosó permetezést, mint hogy késve kárt okozzunk vele.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényvédő szer kis kiszerelésben

Két év alatt közel 40 növényvédő szert soroltak át hazánkban kis kiszerelésben a III. forgalmi kategóriába, azaz már ennyivel több készítmény áll akiskerttulajdonosok, hobbi kertészek...


Laskagomba pincéből és kertből

Bár egyszerűbb megvenni az üzletben, aki laskagombát szeretne otthon termeszteni két igen egyszerű megoldás közül is választhat. Termeszthetjük pincében perforált zsákon, vagy kertben fatuskóra,...