Többfunkciós bútorok

A lakáshelyzet alakulása hazánkban arra kényszerít minket, hogy olyan berendezési tárgyakat válasszunk, amelyek többféle feladatot is elláthatnak. Így, a rendelkezésre álló kis alapterület mellett, teret nyerünk, és elkerülhetjük otthonunk túlzsúfoltságát. Nagyon gyakran másként nem is oldható meg egy-egy lakás működőképessége, csak ha a berendezés egyes darabjait összecsukjuk, lehajtjuk, kihúzzuk, átalakítjuk vagy többféle célra is használjuk.

Tekintsük át egy kislakás helyiségeit, miként lehet működőképesebb úgy, hogy egy-egy bútort, illetve berendezési tárgyat többféle célra is használunk.
Az előszobában helyet nyerhetünk, ha a cipőszekrény tetejét ülőkének használjuk. Ha a bútor nem túl magas, egy ülőpárna segítségével költség nélkül megoldottuk a cipőhúzás kényelmessé tételét vagy megkönnyítettük a gyerekek öltöztetését. Ugyanez a szekrény megfelelő hosszúság esetén táskák vagy sapkák, kesztyűk lerakására is alkalmas.
A konyha szűkössége esetén is élhetünk a többféle módon használt bútorok alkalmazásával. Ha az étkezést is ezen a helyen kell megoldanunk, akkor étkezőasztal helyett, alul üres pultban folytathatjuk a konyhabútorunkat. Az étkezőszékeket használaton kívül a pult alá tolhatjuk, így a felülete alkalmas az ételek előkészítésére, mindenféle konyhai munka végzésére. Jó, ha a pultmagasság ezen a helyen alacsonyabb, hogy kényelmesen étkezhessünk. A szokásos magassági mérete 70-75 cm, míg a munkapult 84-90 cm között van.
Gyakran találkozhatunk a konyha-nappali vagy ebédlő között tálalóablakkal. A párkány kiszélesítésével, az alatta létrehozott polcos elemmel remek tálaló bútort hozhatunk létre. Az ablak magasabb területére pedig polcokat helyezhetünk dísztárgyak vagy virágok részére.
Gyakori megoldás ilyen szűkös helyeken az összecsukható asztal és a lehajtható pult is. Mindkét megoldás funkcionális, viszont többletmunkát igényel, hogy használata előtt és után át kell alakítani, ugyan jó tervezés estén csak egy-két mozdulattal.
Ha a konyhaszekrény munkafelületét akarjuk növelni, mód van rá, hogy a tevékenység idejére egy pótfelületet használjunk. Ezt egyszerű módon a meglévő pult alól kihúzzuk, majd visszatoljuk. Megfelelő szerelvénnyel vagy egy támasztólábbal asztalosok, sőt ügyes barkácsolók is meg tudják csinálni. Egyes gyártóktól ilyen speciális elemek rendelhetők. A manapság nem túl divatos konyhai sarokpadok is nagyon hasznosak, mert ülőfelületük alatt tágas rakodótér áll rendelkezésre. Ugyanilyen lakásokban használható legpraktikusabban az olyan x-lábú dohányzóasztal, amelynek lapmagassága állítható, tehát igény szerint étkezővé emelhető.
A garzonlakás konyhája sokakat zavar, hiszen ugyanazon térben áll, ahol az ágy is. Egyre több cég készít olyan minikonyhát, amely egy egyszerű ajtózárással lakószobai szekrény látványát nyújtja, eltakarva az edényeket, mosogatót és az esetleges konyhai felfordulást.
A szekrényezhető megoldások közé tartozik még a számítógépek, televízió és minden audio-vizuális berendezés elhelyezése, esetleg a rendetlen felületű íróasztal, barkácssarok, varrógép takarása is.
A mély ablakfülkék radiátorait takarással láthatjuk el, és jó olvasókuckót, párnás ülőhelyet építhetünk köré, hasznossá téve a területet, rendkívül látványos része lehet otthonunknak. Ha a lerakó asztalt ládával vagy egy hajóbőrönddel helyettesítjük, akkor ellátja az asztal funkciót, és kitűnő tárolóhely is egyben.
A többfunkciós ülő-fekvő bútorok kiválasztására kell a legtöbb figyelmet fordítanunk. Ideális esetben van egy olyan fekvőhelyünk, amely egészséges, természetes anyagból készült, egyéni ízlésünk szerint puha vagy kemény fekvőfelületű. Ezeket a matracokat speciális ágyrácsokra helyezzük, így biztosítva gerincünk megfelelő helyzetét és a pihentető alvást. Ehhez viszont önálló hálószobára, hálófülkére, de legalább egy olyan térre van szükség, ahol ezt a fekvőhelyet takarni, védeni tudjuk a lakószoba többi része felől. Ennek természetesen nagy a helyigénye. Ha viszont erre nincs módunk kinyitható, kihúzható, esetleg részekből összeállítható ülőbútorunkon kell aludnunk. Tudni kell, hogy az ilyen jellegű fekvőhely nem lehet tökéletes, de minimum kényelmetlenséggel jár.
Reggel-este elpakolni a környezetéből, megágyazni, nem nagy munka ugyan, de nem nyújtja azt a jó érzést, hogy csak be kell bújni a finom ágyba. A reggeli rohanásban visszaállítani a nappali állapotot sem kellemes. Széthagyni az ágyneműt nem ildomos, mert mi van, ha vendéggel érkezünk haza? Ha betegek vagyunk, a lakószoba közepén fekszünk, körülöttünk jön-megy a család, és ez zavaró. Próbáljuk meg elkerülni ezt a helyzetet, dobogó- vagy galéria építéssel, és csak legvégső esetben aludjunk folyamatosan a kihúzható kanapén!
Ha mégis ez az egyetlen megoldás, többféle dologra kell figyelnünk a bútorvásárlásnál. Fontos az egyszerű kezelhetőség, stabilitás, a fekvőfelület folyamatossága. Ezen túlmenően praktikus, ha van ágyneműtartója is. A szétnyitható típuson kívül léteznek az ülőpuffokból összetolható változatok. Itt arra vigyázzunk, hogy stabilan rögzíthető legyen, nehogy alvás közben szétcsússzanak az egyes elemek!
A szekrényfalból lenyitható ágyak mostanában terjednek el nálunk is. Már hazai gyártásban is kaphatók. Sok helyet megtakaríthatunk használatával.
A gyerekszobában is alkalmazhatjuk a többfunkciós berendezési tárgyakat. A szekrénybe zárható számítógép, videojáték, televízió itt is megállja a helyét. Az ágyak újszerű használatával nyerhetünk helyet a játék részére. Kis alapterületen egy hagyományos heverőt is megemelhetünk egy stabil tartószerkezettel. Egyszerű bordásfallal helyettesíthetjük a létrát, ami így tornaeszköz, "szobainas" az előkészített ruháknak és fölvezető létra az alvóhelyhez. Az ágy alatt kialakult térben létrehozhatunk szekrényeket, játékpolcot, bábparavánt, indiánsátrat. Jó fényviszonyok esetén, ha a természetes fény meg tudja világítani az asztallapot, lehet itt a gyerekek íróasztala is.
Természetesen az összetett funkciójú bútorok készen is kaphatók, többféle gyártó, többféle árfekvésben is forgalmazza ezeket. Csecsemőkorú gyerekek szobájában praktikus annak a speciális ágytípusnak a használata mely babaágy és pelenkázó is egyben, és ha a gyerekek növekedése megköveteli ágyneműtartós heverővé alakítható. Így akár kiskamaszkorig kiszolgálja tulajdonosát.
Ha egy szobában laknak a testvérek, és szeretnének önálló életteret is, akkor valamilyen elválasztásról kell gondoskodnunk. Találjunk ki valami egyedi és hasznos feladatot is ezeknek a térhatárolóknak! Az egyik legegyszerűbb lehet a paraván. Használhatjuk zsebes tárolónak is, takar és kijelöli a határokat. Könyvespolccal is elválaszthatjuk a szobát, ha nem a hagyományos hátlapos bútorról van szó, hanem két oldalról is használható típusról.
Ha egy ruhásszekrényt használunk erre a célra, a hátoldalát kialakíthatjuk pl. rajzolós táblának. Ehhez elég egy doboz táblafesték és egy félórás munka. Ragaszthatunk a hátoldalára posztereket megkímélve a falakat az elkerülhetetlentől.
A fentieken kívül is rendkívül sok megoldást lehet kitalálni az egyedi tér, életmód és igény függvényében. A bútorkatalógusok is inspirálhatnak, a tervezők pedig kreatív ötleteikkel szolgálják a nehezen berendezhető, szűk alapterületű lakások praktikus használatát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: többfunkciós

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A nappali berendezése

Lakásunk berendezése előtt alaposan gondoljuk végig, hogy mit, melyik helyiségben végzünk a legszívesebben, és ehhez milyen adottságokkal rendelkezik az adott helyiség. Ha többfunkcióssá kell...