Beltéri festékek

Nincs két egyforma lakás, hiszen mindenkinek megvan a saját ízlésvilága, amitől nem szívesen tér el. A korszerű anyagok előnyei azonban esetenként az egyéni tradíciókat is megváltoztathatják, még a falfestékek esetében is. A végeredmény pedig az, hogy egy-egy lakóhelyiség kifestése után az nemcsak tisztább, hanem az alkalmazott színektől, mintázatoktól függően egyedibb, divatosabb is lesz. Persze, az új irányzatok főként a vállalkozó szellemű fiatalabb korosztályra hatnak erőteljesebben, s ők azok, akik ha meguntak valamit, gyorsan meg is változtatják.

A munka leegyszerűsödése és a minőség iránti igény is jelentősen befolyásolja, hogy otthonunk falait milyen technikával, és főként milyen festéket használva újítjuk fel. Az igényeinkhez igazodva válasszunk festéket, mégpedig annak tudatában, hogy az milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és milyen helyiségekben célszerű alkalmazni. Erről szól az alábbi ismertetésünk.

Mészfestés

Az összes ismert falfestési eljárás között ez az egyetlen, ahol a kötőanyag és maga a festék azonos anyag, és ez a mész. Természetes alapanyag, amelynek tisztán oltott és érlelt változatát évszázadok óta használják. Kiváló páraáteresztő képességű, oldószermentes, vízzel hígítható. Hátránya, hogy már vékony rétegben is repedésre hajlamos. Újonnan vakolt, még nem tökéletesen megkötött falfelületeken és vályogházakon is jól érvényesül. Gipsz vakolatra azonban nem ajánlatos használni, mert nedvszívó hatása miatt foltos lehet a felület.
Újabban minőségileg javított, gyárilag előállított, felhasználásra kész változatai is beszerezhetőek, amelyek már nem hajlamosak a repedésre. Bár az alapszín hófehér, halvány árnyalatokra színezhető, s hengerelt mintázatok felhordására is alkalmas. Fertőtlenítő, egészségmegóvó hatása közismert. Általában mész-cement vakolatokra, vagy mészfestésű falak felújításakor használatos. Különösen fürdőszobák, konyhák festésénél, továbbá új épületek első-, illetve tájjellegű házak festéséhez előnyös. Manapság már kizárólag a nagyobb festékgyártók által készített, készre kevert minőségi mészfestékek használata ajánlott. A kész festéket korongecsettel, vagy széles, ún. födémkefével lehet felhordani a falra.

Enyves festések

Hagyományosnak mondható festési eljárás, de csak száraz vakolaton alkalmazható. Ezek a festékek vízzel oldhatók, ezért párás helyiségekben nem alkalmazhatók, felületük pedig csak enyhén dörzsálló. Viszonylag olcsó(?), kimondottan díszítő hatású, moshatóságot, kopásállóságot alig nyújtó falbevonatok, amelyek a különféle mintázási eljárásokkal lesznek igazán dekoratív hatásúak. A színfröcsköléses, különféle színekkel kombinált hengereléses, vonalazott-, fény- és fűrészporozott, esetleg damaszt jellegű változatok nagyon hatásosak lehetnek. Az ilyen mintázások azonban a különleges mintázó szerszámok mellett nagy szaktudást is igényelnek.
Inkább nagyobb belmagasságú, régi, antik jelleggel berendezett lakások falfestéseként ajánlott enyves festést alkalmazni, de akkor is csak kellő referenciákkal bíró szakember kivitelezésében. A falak alapszínét korongecsettel alakítják ki, míg a különféle ornamentikus mintákat gumihengerekkel sávonként szalagszerűen egymás mellé hengerelve készítik el. A folyamatos mintázat kialakítása - különösen ha azok többszínűek is - nagy gyakorlatot igénylő feladat.

Diszperziós festések

A hagyományos és alapkivitelben olcsó enyves falfestést ez a korszerű alapanyagokat igénylő festési eljárás váltotta fel. A festési munkát jelentősen meggyorsították a különféle anyagú- és méretű szálas anyag huzattal ellátott festőhengerek is. Ez a festékféleség jó fedőképességű, a hengerekkel pedig ideálisan vékony rétegben lehet a megfelelően előkészített falra felhordani.
A tökéletes, foltmentes színfedéshez legalább két réteg szükséges. Kivételek ez alól a kimondottan egy rétegben is tökéletes fedést adó diszperziós falfestékek. A diszperziós festékek színtartóssága kiváló, dörzsállóak, a minőségi termékek lemoshatók (ez azonban nehezen megoldható). A speciális diszperziós festékek gőz, továbbá magasabb hőmérséklet mellett is tartósak. Feltétlenül száraz, és megfelelően előkészített sima felületet igényelnek. Kiválóan színezhetők, a gyárilag színezettek önmagukkal, vagy színező paszták bekeverésével további módosításra is alkalmasak. Esetenként azonban csak a gyárilag adott színezékekkel kompatíbilisak.
A nagyobb festékkereskedésekben színminták alapján keverő gépen színhelyesen kikeverve is beszerezhetők az egyes gyártmányú diszperziós festékek. Ezek garantáltan foltmentesek, és bármikor színazonosan reprodukálhatók. E termékekre is igaz, hogy a minőséget - ami esetükben fokozott ellenálló képességet, színtartósságot jelent - meg kell fizetni. Az olcsóbbak csak alig moshatók, és hamar el is színeződnek. Páradús helyiségekbe nem ajánlott a használatuk, mert a nedvesség miatt könnyen gombásodnak. Ezt gombaölő adalékot tartalmazó festékkel lehet kivédeni.
A diszperziós festékek igen sokoldalúan felhasználhatók, könnyű velük különféle felületkialakításokat képezni a falon. Színátmeneteket, bordűröket - kreatív mintázó hengereket, sablonokat használva - a legkülönfélébb faldekorációkra is képesek. Az olyan divatos fűrészporos tapéták átvonására is e festékek a legalkalmasabbak, de beszerezhetők fűrészporos adalékot, vagy eltérő színű pigmentszemcséket tartalmazó diszperziós falfesték is.
Speciális változatai a fallazúrok, amelyeket strukturált alapfelület mintázására, pl. visszatörléssel lehet alkalmazni. Speciális mintázó eszközöket használva szokatlan mintázatú, antikolt hatású falfelületek kialakítására is alkalmasak. Felhordásukhoz leginkább a különféle festőhengereket célszerű használni. Különféle fazonokban, különféle szál- és palásthosszban szerezhetők be. A rövidebb szálhosszúak kevesebb, a hosszú szálú hengerek több festéket vesznek fel, ami gyorsítja a munkát, de nehezebb a kezelésük. Teleszkópos tolónyélre erősítve feleslegessé teszik a fárasztó létrázást. A sarkok kifestéséhez kis átmérőjű radiátor hengereket célszerű használni széles ecset helyett. Minden használat végén azonnal bő vízben kimosandók, hogy másnap is használatra készek legyenek.

Latex festés

Ezek - a nevük alapján - nem gumi, hanem valójában diszperziós festékek, amelyek azonban polimerizált lakk nyersanyagú kötőanyaggal készülnek. Viszonylag kis viszkozitásuk mellett nagy a pigment tartalmuk. Vízben oldható festékek, amelyek bármely anyagra kézzel, ecsettel, hengerrel továbbá szórópisztollyal is könnyen felhordhatók. Ez a festési módszer gyorsan száradó, jól fedő és igen ellenálló, sav és lúgálló bevonatot biztosít a falon. Legtöbbször anyagukban mintázott üvegszövet-, vlies-, és lábazattapéták festésére használják, de képzett szakember különleges hatású bevonatokat is képes az ilyen festékekkel kialakítani.
Bevonatuk vékony és erős, emellett rugalmas festékfilmet képez a strukturált felületeken. Előnye, hogy sokkal többször átfesthető, mint a hagyományos értelembe vett diszperziós festékek. Belső díszítőelemek, mint pl. stukkók, rozetták, díszlécek bevonására is ezt használják. Még a polisztirolból készültek átvonására is ez a festék a legalkalmasabb, mert több rétegben alkalmazva sem tölti fel a mintázatok mélyedéseit. A modern díszítőfestésekhez is ezt használják, mert nagyon változatosan alkalmazható, különféle adalékanyagokkal bekeverve különleges szín- és struktúrahatások is megvalósítható vele, feltéve, hogy használójának megvan az ehhez szükséges szakismerete és kézügyessége.
A latex festékeket matt-, selyem-, és fényes változatban, különféle színekben gyártják. A mélyebb színezésű falak, mint pl. a királykék, vörös, vagy a harsányan élénk színek csak ezzel a festékkel érhetők el. Különleges fényhatásai miatt damaszt és selyem hatású falfestések kialakítására is csak ezek a festékféleségek alkalmasak, de csak megfelelő szekértelemmel és gyakorlattal lehet velük impozáns hatást elérni a különleges díszítőfestéseknél.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fényt hozunk az éjszakába: megérkezett a weberNEON

Ragyogó homlokzat? Sötétben világító fugák? Nem képzelet – a Weber innovációjával már valóság: a Saint-Gobain által fejlesztett weberNEON család. Mit jelent ez a hétköznapokban, és miként tudjuk...


Felújítási alapszabályok

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át aszó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt....