Lakat: a sokoldalú zár

A formatervezés és funkcionalitás számára talán legtágabb kereteket nyújtó zárkategória a lakat. Sokszor mégis méltánytalanul hanyagul, átgondolás nélkül választunk, hiszen úgyis "csak" a melléképületre, öltözőszekrényre, nagykapura kell. Pedig mérlegeljünk csak: gyakran éppen legértékesebb tárgyainkat tároljuk ezek mögött az ajtók mögött!

A bőröndtől egészen a raktárak, garázsok zárásáig a legsokoldalúbb megoldást képviselik a lakatok. Anyaguk, formájuk, biztonsági szintjük a legkülönfélébb lehet, s ezzel a legsokrétűbb igényeknek is meg tudnak felelni. Éppen ezért egy lakat kiválasztása előtt hasznos átgondolni, pontosan mit is várunk az adott alkalmazástól.
Mindenképpen fontos figyelembe venni:
- milyen értéket kívánunk védeni
- milyen biztonsági szintű lakat nyújt megfelelő védelmet az adott esetben
- milyen nagy és erős tárgyhoz fogjuk a lakatot erősíteni
- milyen környezetben használjuk a lakatot.
Ennek megfelelően kell meghatároznunk a lakat típusát, nagyságát, erősségét és korrózióállóságát.
1) Típus szerint megkülönböztetünk korrózióálló, hosszított kengyelű, zárt kengyelű és számzáras lakatokat. A korrózióálló lakatokat kifejezetten kültéri, szélsőséges környezetre fejlesztették ki; a hosszított kengyelű lakatok a különösen vastag tárgyakhoz való erősítést teszik lehetővé; a zárt kengyel a fokozott fizikai megerősítéssel az ellenálló képességet növeli; míg a számzáras lakat nem igényel kulcsot.
2) A lakat nagyságánál a test szélessége és a kengyel magassága a mérvadó. Legáltalánosabb a 35 mm-es szélesség, amelyhez 25,5 mm-es kengyelmagasság tartozik.
3) Erősség szempontjából a test illetve a kengyel anyagát kell megfelelően megválasztani: a test készülhet sárgarézből, illetve acélból; a kengyel lehet sima, illetve edzett. Az acél test lehet laminált, amely még robusztusabbá teszi, és a kengyel zárhat egy, illetve két ponton. A lakat zárja rendelkezhet további védelemmel, például fúrás ellen, a kengyelt pedig elláthatják lecsípés, illetve fűrészelés elleni védelemmel.
Általában három biztonsági szintet különböztetünk meg lakatok esetében; ezek az alap, általános és emelt biztonsági szintek. A legtöbb alkalmazás az általános biztonsági szintet kívánja meg, amelyhez azonban egy magasabb erőfokozat és korrózióállóság is tartozik. Az emelt biztonsági szintű lakatok már mind edzett anyagokból készülnek, és a bennük alkalmazott hengerzárbetétek is fokozott védelemmel vannak ellátva.
4) A korrózióállóság megválasztásakor a környezetet kell meghatároznunk, ahol a lakat működését megfelelően biztosítani akarjuk. Megkülönböztetünk száraz, védett, elsősorban beltéri környezetet, alkalmanként nedves (pl. páralecsapódásos), általános (nedves beltéri és kültéri) valamint szélsőséges (pl. tengeri) környezeteket.
A minden igényt átfogó Yale lakatszortimentből a megfelelő kiválasztását segíti az informatív csomagolás, amelyen a biztonsági szintet szín- és számskála, az erősségi jellemzőket ikonok, a korrózióállóságot számozás jelöli. Tartsuk viszont szem előtt: bármennyire is a megfelelő lakatot választottuk, mit sem ér, ha nem a megfelelő pánttal, nem megfelelő erősségű ajtóhoz rögzítjük!

Lakatok esetében sem szabad elfelejtkezni a rendszerbe illeszthetőségről. Egyes általánosabb modellek rendelkezésre állnak azonos zárlattal, illetve a Yale kombi két hengerzárbetétet és egy lakatot fog rendszerbe.

KERESSE A YALE LAKATOKAT A BARKÁCSÁRUHÁZAKBAN ÉS HIPERMARKETEKBEN!
WWW.YALELOCK.HU

Mérje föl otthona biztonságát a honlapon található biztonsági teszttel!
Elérhetőségek:
Telefon: (06-1) 226-1616
info@assaabloy.hu
www.assaabloy.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lakat, zár, kulcs

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Élelmiszerek tárolása

Az élelmiszerek csomagolása, a későbbi felhasználás miatt, szinte egyidős az emberiséggel. Az emberek életük folyamán folyamatosan gyűjtögettek, termeltek, majd később kereskedtek, így atermények...


Zártkertek kivonatása és kutak legalizálása

Két fontos határidőre szeretnénk felhívni kerttel rendelkező olvasóink figyelmét. Idén december 31-ig még térítésmentesen kérhetik zártkerti ingatlanjaik művelési ág alól történő kivételét a...