Korlátlan lehetőség a tárolásban

Polcok, polcrendszerek

A polc tárgyak elhelyezésére szolgáló, falra, állványra, bútorba erősített vízszintes lap. Az egymás fölötti lapokból álló függőleges tartóelemekkel stabilizált berendezési tárgy már bútornak minősülő, polcos szekrényként is használt tárolóelem. A fenti száraz meghatározás egyértelmű, de nem sejteti mindazt a sokféle kreatív megoldási lehetőséget, melyre a polcok használata módot nyújt a lakberendezési tevékenység során.

A hagyományos megoldások alkalmazása és ezen megoldások elvetése is lehet a berendezés kiindulópontja. Az újszerűség stílusban, anyaghasználatban azoknál is követelmény, akik nem szeretnek elszakadni a jól bevált berendezési módoktól.
Minden polcnak, polcrendszernek funkcióján túl kellemes látványt kell nyújtania, de nem szabad uralnia a helyiséget. Tipikusan olyan bútordarabról van szó, ami visszavonul, hogy a rajta elhelyezett, kiállított tárgyak, eszközök, dekorációs elemek jól használhatók, hozzáférhetők legyenek, és olyan összhangot eredményezzenek, ami nem zavarja meg a berendezés egészét. Akkor tudjuk ezt a végeredményt produkálni, ha kiegyensúlyozott, stílusban illeszkedő formarendszert választunk.
Csak látszólagos ellentmondás, hogy az összhangot ellenponttal is erősíthetjük. Ilyen ellenpont lehet például egy kontrasztos szín bátor megválasztása. A polc rendeltetéséből adódóan nyitott tárolóelem, tehát rendet, rendszerességet kíván használójától, sőt talán rá is kényszeríti erre. Mint minden más tárolórendszer, vásárlás, tervezés, készíttetés előtt alapos megfontolást igényel. (A tárolás alapszabályairól és megoldási módjairól lapunk 2005/5. számában olvashatnak.)

Nyitott polcos tárolásra a lakás egész területén lehetőségünk van. A hazai lakásviszonyok közötti igen szűk előszobákban is szükség van kulcsok, táskák, apróságok lerakására, ahol mindez átlátható, megtalálható. E célra is kiváló a polc, akár önállóan, akár egy komplett előszobabútor részeként. Nagy előnye, hogy akár már 15 centiméter mélységben is alkalmas feladata betöltésére.
A konyhai polcok nagyon jó szolgálatot tesznek. Tarthatunk rajtuk szakácskönyvet, fűszereket és dísztárgyakat is. Egyes modern konyhákban a hagyományos szekrényeket teljesen nyitott elemekkel helyettesítik. A konyhához szervesen hozzátartozó éléskamra berendezésének pedig ez a bútor a kizárólagos szereplője. Ezt a helyiséget önállóan is képes bárki bepolcozni. Rendelkezésre állnak barkácsáruházakban előre leszabott elemek, hozzájuk tartozó tartóvázakkal, akár fémből, akár fából. Jól átlátható, egyszerűen tisztítható és kis helyigényű darabok.
A fürdőszobai polcoknál is lényeges a praktikus helykihasználás, de vizes helyiség lévén más szempontok is előtérbe kerülnek. Az anyagválasztásnál figyelembe kell venni, hogy a nedvesség, a pára ne tehessen kárt benne. A speciálisan ide gyártott darabok régebben porcelánból, üvegből készültek. A felületkezelési eljárások fejlődése, a kiváló vízzáró műgyanta-lakkok és különböző viaszok használata módot ad a faanyagok alkalmazására is, sőt megjelentek a piacon az extrudált fák, melyek kültéren és nedves helyiségben is jól használhatók. Szerelt szerkezetek közül a speciális zöld felületű gipszkarton alkalmas épített, majd csempézett polcok, fülkék létrehozására.
A hálószobákban viszonylagosan kevés a polcozási lehetőség, mert kevesen szeretnek itt könyveket tartani. Az ágy fölötti üres területen viszont látványos lehet egy-egy szép tárgy polcra helyezése. Sokkal nagyobbak a lehetőségek a hálóhoz kapcsolódó gardróbon belül. Ha úgynevezett járható szekrényről van szó, akkor szinte kizárólag polcokból áll a tárolórendszer. A legújabb technikai megoldások fém tartóoszlopokhoz illesztik a különböző mélységű síklapokat, a polcokat.
A gyerekszobában nyitottsága miatt legpraktikusabbak a stabil, nyitott polcos szekrények. A stabilitás biztonsági okokból lényeges, a nyitottság pedig az egyszerű használhatóság miatt. A már totyogni képes apróságok is le tudják venni, sőt vissza is tudják rakni játékaikat erről a bútorról. A tárolás még ésszerűbbé tehető, ha mindezeket a játékokat csoportosítva, dobozokban tesszük fel a polcra.
A legismertebb, leggyakrabban használt polcfajta a könyvespolc. Ez a minden stílusban létező bútordarab önálló könyvtárszobában, dolgozóban, leggyakrabban pedig a nappaliban kap helyet. Magassága és a térben való elhelyezése, színe, párkányzata, díszítése lényeges, de szépsége a rajta elhelyezett könyvekkel lesz teljes. Sokan tartanak a könyvek előtti szabad helyen apróságokat, dísztárgyakat is. Jobb lenne, ha ezeket külön polcon, külön vitrinben helyeznék el. (A dekoráció és a hangulatteremtés eszközeiről lapunk 2005/11. számában írtunk.)
Az elemes bútorok adják a mai lakberendezés alapját. Ezek a szekrényrendszerek tetszőlegesen, egyedi ízlés szerint állíthatók össze. Fontos szempont a praktikumon túl, hogy megfelelő arányban tervezzünk bele nyitott polcos részeket, mert így könnyedebb, látványosabb lesz az összhatás. Nagy terekben, nappali szobákban térhatárolóként vagy funkcióváltások hangsúlyozására is alkalmazhatunk polcokat. Falfülkék, beugrók berendezésének is jó és nagyon olcsó megoldása, ha bepolcozzuk ezeket.
Tágas lakásokban alkalmazhatjuk az épített gipszkarton-falfülkés polcrendszereket, melyek fülkéibe világítást építhetünk. Ez nehéz tárgyakkal csak akkor terhelhető, ha tartószerkezete megerősítéssel készül. A fülkék különböző árnyalatú festésével az összhatás még látványosabbá tehető.
A tartószerkezetek alkalmazásának területén sokféle új technikai megoldást tudnak nyújtani a szakemberek. Ma már nyoma sincs az erőteljes, vastag fa vagy fém polctartóknak, egyszerű sínek, klipszek vagy a polcba süllyesztett fémrudak segítségével tudjuk láthatatlanul vagy alig láthatóan falra helyezni a tetszőleges vastagságú lapokat.
Az önálló polcok elrendezése önmagában is lehet optikai eszköz vagy hangulati elem, ha például horizontálisan, fegyelmezett rendben helyezzük fel a falra, elterelhetjük a figyelmet a túlzott belmagasságról. A szimmetria nélkül felfüggesztett, egyensúlyra törekvő, különböző méretű darabok oldott hatást keltenek. A berendezés és a kialakított koncepció függvényében számos eszközzel élnek a lakberendezők, melyek segítségével megoldják a tárolási problémákat, és újszerű, hangulatos berendezést hoznak létre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kötelek a háztartásban

Kötelek a háztartásban Köteleket már nagyon régóta használunk a háztartáson kívül és belül is számos dologra. Otthon csomagoláshoz, teher emeléshez, rögzítéshez, de korlátok helyett, sőt olykor...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...