Hogyan javítsunk vasbeton szerkezeteket?

A megrongálódott vasbeton felületek megakadályozzák a szerkezet használhatóságát, a betonacél korrózióját okozhatják, balesetek forrásai lehetnek, valamint esztétikailag is rontják az épített környezet megjelenését.

Olyan jelenségek, mint az urbanizáció növekedésével fokozatosan megjelenő káros anyagok szénmonoxid, széndioxid tartalma, az azonos okokra visszavezethető savas esők, valamint a téli sózáskor megjelenő vízben oldott sók, mind a beton pH-értékének a csökkenését, valamint a betonacél védelmének radikális megszűnését jelentik.
A betonacél szerkezet védettségének csökkenésével, víz jelenlétében megkezdődik az oxidálódás folyamata, melyre katalizátorként hatnak az agresszív vízben oldott vegyületek. Ezt a folyamatot rozsdásodásnak nevezzük, mely reakció velejárója a térfogat-növekedés. Innen már csak egy lépés választja el szerkezetet attól, hogy az átkarbonátosodott, gyenge minőségű betonréteget megrepessze és "ledobja magáról".
Javításkor első lépésként a teljes betonfelületről el kell távolítani a laza, mozgó, elváló, málló, nem kellően szilárd betonrészeket. A betonacélt a rozsdától tisztítsuk meg drótkefe segítségével, (nagyobb felület esetén homok-fúvással, lángmaratással), majd nagynyomású vízsugárral mossuk le, és hagyjuk kiszáradni.
A pormentes betonfelületre, valamint a rozsdamentes acélarmatúrára festőecset segítségével hordjuk fel a weber.tec BS 100 tapadóiszapot. A weber.tec BS 100 tapadóiszap egy por alakú, műgyanta kötőanyagú cementes szárazhabarcs, amely a vasbeton acélbetétek korrózióvédelmére és a weber.tec BS 200-250 betonjavító habarcsok tapadóhídjaként szolgál.
A betonkitörések, a durva felületi egyenetlenségek lezárására használjuk a weber.tec BS 200 durva betonkiegyenlítő habarcsot. A weber.tec BS 200 durva betonkiegyenlítő habarcs egy nagy nyomó- és tapadó szilárdságú, fagy- és sóálló, műgyantával feljavított por alakú betonjavító szárazhabarcs.
A felhordást előnedvesítés nélkül acélspaklival vagy rozsdamentes glettvassal végezzük, gondos betömörítés mellett. A weber.tec BS 200 durva felhordásánál az alapfelület legyen tiszta, száraz és megfelelően szilárd.
A weber.tec 200 durva habarcs megkötését követően - amennyiben simává akarjuk tenni a kijavított felület - használjuk a weber.tec 250 finom betonkiegyenlítő habarcsot. A weber.tec BS 250 finom betonkiegyenlítő habarcs egy nagy tapadó szilárdságú, fagy- és sóálló, műgyantával feljavított por alakú betonjavító szárazhabarcs, kisebb betonkitörések kiegyenlítésére, betonfelületek átsimítására. A felhordás 10 mm vastagságig egy munkamenetben elvégezhető; további rétegképzés az előző réteg száradása után történhet. Kiszáradás után (min. 6 nap) a lesimított felületet még csiszoljuk le, és végül weber.tec BS 300 betonfestékkel fessük át.
Az időjárásra vonatkozó általános előírások, illetve a termékekkel kapcsolatos részletes információk megtalálhatóak a Weber Kalauz című kiadványban.

Lightweight (PLUS 3(tm)) könnyű, univerzális kötőmassza

SHEETROCK

Műszaki leírás


Egy munkanapon egy szárazfalazó szakembernek 400 kg készre-kevert masszát kell megemelni, szállítani és felhordani. A kifejlesztett SHEETROCK(r) Lightweight könnyű, vinil alapú, univerzális kötőmassza, amelyet kizárólag az USG forgalmaz, akár 35%-kal is könnyebb lehet, mint a hagyományos masszák.
A szakember számára a kezelés és felhordás könnyebb és gyorsabb, a folyamatok ütemezése és termelékenysége jobb, a helyi költségek alacsonyabbak. A munkaidő csak a felhordás és kikészítés ideje lesz.

Alkalmázása:

~kézi vagy gépi felhordás
~szalagbeágyazás, fedőzés
~első réteg: fém peremek, szegélyek
~2. és 3. réteg: fedőréteg
~nedvességnek nem kitett belső vakolatok, beton felület és gipszstukkó

Előnyei:

~ készre kevert állandó minőség (nem kell hozzá víz),
~ jó terülés, kötés és tapadás, kiváló repedési ellenállás
~ finom felület, csekély zsugorodás
~ nincs lecsöpögés, utólagos takarítás
~ nincs anyagveszteség, visszazárva újból használható

Előkészítés

A gipszpanelek elhelyezése a gyártó ajánlása szerint. Hideg időben az épületben legalább 13°C-nak kell lenni. A felesleges nedvesség eltávolítása érdekében megfelelő szellőzést kell biztosítani.
Keverjük meg gyengén az anyagot, víz hozzáadása nélkül. A rögzítőre és sarokvédőre közvetlenül a tárolóedényből vigyük fel a masszát. Szalag beágyazásakor és kötés kialakításakor (különösen gépi felhasználáskor) szükség szerint hígítsuk. A túlhígítás elkerülésére a vizet 1/4 l-enként adagoljuk, keverjük újra és a masszát próbáljuk ki.

Alkalmazás

Vigyünk fel a csatlakozásra egy vékony réteg masszát, és ágyazzuk bele a szalagot úgy, hogy a csatlakozás fölötti réteg kb. 1 mm vastag legyen. Hagyjuk megszáradni, gyengén csiszoljuk meg. Vigyük fel a második réteget úgy, hogy az első szélétől kb. 5 cm-re túlnyúljon. Ismét hagyjuk megszáradni, csiszoljuk és vigyük fel a harmadik réteget 5 cm túlfedéssel a második réteg szélétől. Száradás után csiszoljuk meg. Vigyük fel a masszát a rögzítőre, saroklécre a sarkok belsejére, szükség szerint, legalább két rétegben az előző rétegen való átfedéssel, majd csiszoljuk simára. Ajánlatos a csatlakozást, peremet megcsiszolni a kikészítés előtt. A felületről minden csiszolóport el kell távolítani. Simításhoz és csiszoláshoz 150-es csiszolópapírnál vagy 220-as csiszolóvászonnál durvábbat ne használjunk.

Kikészítés

A festés, felületkikészítés során a felhasznált anyagokat illetően kövessük a gyártó utasításait.

USG Magyarország, Kvalla Ferenc 06-30-9320-255

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vasbeton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átláthatatlan kerítések

A kerítések mérete, anyaga nagyban befolyásolja, hogy milyen kapcsolata lesz telkünknek az utcával és a szomszédokkal. A nagy erődítményszerű kerítések sokakat taszítanak, mondván „börtönhatást”...


Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...