Tetőtérburkolás gipszkartonnal

A tetőtérbeépítés kimeríthetetlen téma, számos szakkönyv és újságcikk született már róla. Mostani írásunkban a beépítés egy fontos munkafázisával, a gipszkartonos burkolással és a válaszfalak kialakításával foglalkozunk.

A magastető az épületek egyik legrégibb lefedési formája, az ókori Rómában is szokványos szerkezetnek számított. A későbbiekben, amikor a tetőszerkezet sík födém fölé került, hamarosan felmerült a padlástér hasznosításának kérdése, elsősorban gazdasági, legtöbbször mezőgazdasági raktározás céljára. A városiasodás és a technikai fejlődés teremtette meg az igényt és a lehetőséget a padlás lakótérként való alkalmazására.
A zsúfolt nagyvárosok épületeinek legfelső szintje korlátlan lehetőséget biztosít a lakótér szabad alakítására és a fény befogadására, sokszor tetőteraszokkal, sőt, tetőkertekkel kombinálva. Magyarországon a régi típusú, úgynevezett "kockaházak", vagy a 70-es, 80-as évek családi házai is remek lehetőséget kínálnak újabb lakóterek/lakások kialakításához. Az utcán járva sok helyen látni felállványozva ilyen típusú házat, ahol a lakóközösség döntött, és vagy amiatt, hogy a tetőszerkezet amúgy is felújításra szorult már, vagy egyszerűen gazdasági okok miatt, megszavazta a tetőtér beépítését.

Miért gipszkarton?

A modern építőanyagok egyike a gipszkarton lap. A gipszkartonnal szárazon, gyorsan, kedvező áron, házilagosan építhetőek belső burkolatok, válaszfalak. A gipszkarton hőre és nedvesség hatására csak igen csekély mértékben tágul vagy húzódik össze, ezért nagy, egybefüggő felületen is repedésmentes burkolat készíthető belőle.

Mikor lehet elkezdeni az építkezést?

Vizsgáljuk meg a következőket:

  • A héjalás és az alatta levő biztonsági (pótlólagos, csapadékvíz szigetelő) fólia épségben van-e a kéménynél, szegélyeknél, áttöréseknél és teljesen száraz-e a tetőtér?
  • Elbírja-e a födém az új terheket? (1 réteg gipszkarton lappal készült burkolatnál kb. 15 kg/m2 súlyt kell számítanunk.)
  • Folytonos és elégséges-e a szarufák között a hőszigetelés? (Teljesen ki van töltve minden felület?)
  • Biztosított-e a hőszigetelés szellőzése? (Alsó és felső szellőzőnyílások minimum keresztmetszete 200 cm2/fm és a biztonsági fólia közötti szellőztetett légrés ajánlott szélessége 4 cm.)
  • A tetőszerkezet állapota megfelelő-e? A faanyagvédelme megoldott?

A ferde tető burkolása gipszkartonnal

A tetőtéri gipszkarton burkolatok kialakítását meg kell előznie a statikailag megfelelő tartószerkezet, a külső héjazat és alátétfólia, valamint a hézagmentes hőszigetelés megépítésének. A gyártók nem győzik hangsúlyozni a hőszigetelés és a héjazati alátétfólia közötti kiszellőztetett levegőréteg, valamint a szigetelésen belüli párafékező fólia fontosságát.
Ezek után készülhet a gipszkarton burkolat fogadószerkezete 40 cm kiosztású lécvázzal, vagy igényesebb esetben könnyű, horganyzott acélprofilokkal. A léceket a tartószerkezethez állítható kengyelekkel célszerű rögzíteni, a gyors, pontos szerelés és a rugalmas kapcsolat biztosítása érdekében. A vízszintesen szerelt burkolati részen (a fogópárok alatt) a kengyelek az egyszerűbb és olcsóbb ún. direkt függesztőkkel helyettesíthetők. A kivitelezők általában a szarufák közeit használják ki a hőszigetelés elhelyezésére (min. 10 cm). Ugyanitt, a szigetelés felett kell kialakítani a szellőző légréteget, legalább 4 cm vastagságban.
A megfelelő vastagságú szigetelés kialakításához a gipszkartonburkolat lécezése közötti tér alkalmas egy legalább 5 cm méretű kiegészítő hőszigetelés elhelyezésére. Általában a 15 cm összvastagságú szigetelés szükséges hőtechnikailag, azon kívül a szarufák tengelyére merőleges elhelyezés biztosítja az első réteg szigetelés esetleges hézagainak a takarását.
A tetőtéri burkolatok egyik legkényesebb pontja a felső vízszintes és a ferde sík csatlakozása. A csatlakozást speciális papírcsíkkal kell megerősíteni, és rugalmas akrilpasztával kitölteni. Gyakori szerkezet az általában 60-110 cm magasságú térdfal a tetőtéri burkolatok oldalsó lezárásánál. Ennek célszerű kialakítása a gipszkarton válaszfalakéhoz hasonló, nyilván csak egyoldali gipszkarton burkolattal.

Csavartávolságok

A gipszkarton lapokat önmetsző gyorscsavarokkal kell rögzíteni. A csavarátmérő 3,5 mm körül legyen. A csavartengely távolsága a papírral fedett éltől min. 10 mm, a vágott éltől legalább 15 mm legyen. A lapokat rögzítéskor szilárdan a tartószerkezethez kell nyomni, és a többletfeszültségek elkerülésére középtől a szélek felé haladva kell csavarozni. A süllyesztett csavarfejet - a glettelhetőség érdekében - a gipszkarton lap síkjánál mélyebbre kell behajtani úgy, hogy a csavar feje ne szakítsa át a kartont

A vágott élek kezelése

A gipszkarton lap vágott élének nevezzük a rövidebbik élét, illetve mindazokat a szabott éleket, melyeket nem borít kartonburkolat. Minthogy ezeket az éleket szoros ütköztetéssel csatlakoztatjuk, helyet kell kialakítanunk a hézagoló anyag számára. A lapok élét élgyaluval vagy késsel ferdére vágjuk, azaz fózoljuk, így két lapot ütköztetve V-alakú horony jön létre. Ezt a hornyot kell hézagoló-gipsszel kitölteni, hogy egy nagy lépést tegyünk a repedésmentes csatlakozás érdekében. A fózolást elvégezhetjük a lap felszerelése előtt vagy azután.

Glettelés

A glettelés feladata az, hogy a hézagtöltést követően biztosítsuk a hézagerősítő-csíkok és a csavarfejek végleges éltakarását. A javasolt műveleti sorrend a következő: hézagolás-csiszolás-glettelés-csiszolás-glettelés. A felületet tapétázásra készen kell átadni, ez azt jelenti, hogy a kis javításokon és a laphézagok könnyed átcsiszolásán kívül a festőnek már nem kell megdolgozni a felületet.

Tűzvédelem

Az építési engedélyeztetés során egyre gyakrabban találkozhatunk területekkel, ahol előírás a tetőtér 0,5 vagy 1 órás tűzállóságra történő kialakítása. Ez tűzgátló lapokkal lehetséges (pl. Rigips RF). A tűzálló lapok könnyen felismerhetők részben a piros színű feliratozásról, részben a gipszmagba kevert üvegszálakról, amelyek mintegy vasalásként nagyobb szilárdságot és tűzállóságot kölcsönöznek a lapoknak.

Tetőszellőztetés

35 év garancia zsindelyre! Ilyen és hasonló hangzatos évszámok kerülnek egy-egy zsindely leírásába. Hajlamosak vagyunk csak ezt figyelembe venni a választásnál. Ahhoz viszont, hogy ezt a gyártó garantálja nekünk, szakszerűen kell felhelyezni a terméket.
Egyik fontos eleme a helyes zsindelyes tetőfedésnek a rétegek szellőztetése (hidegen átszellőztetett tetőhéjazat). Miért is lényeges ez? A megfelelő rétegfelépítés és szigetelés következtében a tetőszerkezet külső és belső felülete között folyamatos hőmérsékletkülönbség alakul ki, ami páralecsapódáshoz, vizesedéshez vezethet a rétegek között. Apró páracseppek kiváló közeget hoznak létre a penészgombának, és rothasztják a fa réteget. A nedves felület előidézheti a zsindely felpúposodását, a hordozó réteg elkorhadását. Mindezek folyamatos dohos szagot terjesztenek.
Helyes szellőzés lényege, hogy folyamatosan cseréljük a levegőt az OSB háncslap (deszkázat) és a szigetelő réteg között. A tetőre szerelt szellőzők egyfajta huzatot képezve alul hideg levegőt szippantanak be, ami felfelé haladva elvezeti a hőt és a párát.
A gyártók több fajta rendszert kínálnak; létezik gerincszellőző, pontszellőző, turbinás szellőző...
Pontszellőző: Csak 30°-nál meredekebb hajlásszögű tetők esetén alkalmazható. A viharnak kitett helyeken csak 40° felett javasolt. Beépítéskor a szellőzőt a hozzá tartozó zsindelysor segítségével helyezzük el. A szellőző keresztmetszet kijelölése után azt teljesen kivágjuk (zsindelyt, alátétlemezt, deszkaljzatot).
Gerincszellőző: Hosszú gerincek és tetőbeépítés esetén alkalmazható. Beépítésekor a deszka aljzatot a gerinctől 5-5 cm-re be kell fejezni, s a fedésnél a felső sor ragasztósáv nélküli zsindelylappal záródjon. A gerincszellőző tetejét a szellőztetés nélküli gerinccel azonos módon kell szabott gerincelemekkel befedni.
Ügyelni kell arra hogy rovarok, bogarak ne kerülhessenek a levegőáramlás útjába, erre egyszerű megoldást kínál a műanyag bogárháló.

Felmerülő kérdéseikre a Zsindely-expressz munkatársai készséggel válaszolnak. Keresse őket a cég telephelyén vagy az interneten.

www.zsindely-expressz.hu
1222 Budapest,
Pannónia u. 31.
Telefon: (06-1) 424-55-66

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Optimalizálja tetőtéri ablaka energiahatékonyságát árnyékolókkal

Az árnyékoló kiválasztásakor manapság az egyik legfontosabb tényező, hogy a szerkezet segítségével mennyi energia takarítható meg. Az épületek energiafelhasználásának csökkentéséhez két módon...


Csempe helyett RESOPAL

Aki már átélte, csak az tudja, mit jelent az otthonában egy fürdőszoba, konyha, WC vagy akár egyszerre mind a három helyiség felújítása és újracsempézése. A felújítás öröme csak az új csempe...