Nedves "szárazság"

RENOVEX-S; H; M légpórusképző adalékszer: Javító vakolatok régi és új épületek nedves falain.

Módosítva: 2020-09-17 23:26:23

Mi műszaki végzettségű emberek többnyire " szárazon" különböző információkat juttatunk el a nagyérdemű közönséghez. E sorok írója a téma "állítmányát" és nem "alanyát" boncolgatja szárazon. Közel öt évtizede munkálkodom régi és új épületek hibáinak szanálásával, és közel 30 éve a nedves falak rehabilitációjával foglalkozom, elméletben és gyakorlatban. (Kutatás-fejlesztés, kivitelezés.) Az utóbbi 20 évben építésügyi szakértőként is több ezer esettanulmányom volt régi és új épületek falnedvesedési okainak meghatározására, "optimális" műszaki megoldások készítésére.

Górcső alá vettem, hogy adott épületszerkezetek nedvesedéséből adódóan jelentkező kártételeket milyen szigetelési szerkezetekkel, anyagokkal, technológiákkal lehet megszüntetni tartósan.

Az 50 év feletti épületek talajvíz ill. talajnedvesség elleni szigetelései döntő többségében már nem védik az épületszerkezeteket. A pince-, alagsori, földszintii falak átnedvesednek, penészfoltok jelentkeznek, a vakolatok feltáskásodnak, nagyobb fűtési költségek keletkeznek. Általában a nedves falakkal határolt helyiségek már rendeltetésszerűen nem használhatók. Egészségre ártalmasak a magas relatív páratartalomból adódóan.

Új épületek szerkezeteiben a nedvesség abból adódik, hogy az építési víz (falazó habarcsból, vakolóhabarcsból, födémbetonozásból, locsolásból), vagy a nem kellően takart szerkezetekbe az eső és a hólé beszívódik.

A mai gyors építkezések (4-12 hó) átfutási határideje miatt, az építési víz a hagyományos vakolatokból természetes úton, kártétel nélkül többnyire nem tud elpárologni. (Téglafal 25 tömeg% vizet tud felvenni. 1 m3 fal 1600 kp, a vízzel eláztatott telített fal 400 liter vizet is tárolhat. A ma alkalmazott pl. Porotherm 0,38 m vastag falak m2-enként akár 150 liter vizet is felszívhatnak helyenként.)

A falfelület átlagban naponta 0,5 liter vizet képes kipárologtatni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy új épületeknél is jelentkezhet foltonként penészesedés, a műanyag festések felhólyagosodása, esetleg a vakolatok mállása. (A falazatban lévő oldott ásványi sók a vakolatokban feldúsulva, halmazállapot váltáskor 8 tömeg% -kal megnövekednek, így roncsolódnak az új normál vakolatok is.)

A két gondolat fonalát összekötve műszaki megoldásokat tudok javasolni. A régi (50 év feletti) épületek szigetelési szerkezetit diagnosztikai vizsgálatok alapján - nedvesség mérése, sótartalom mérése stb. - fel kell újítani. Ha a "Régi-új" falakkal nem lehet 6-12 hónapot várni a falak kiszáradásáig, (mert a vakolást, felületképzéseket el kell készíteni és az épületet rendeltetésszerű használatba kívánják venni) akkor a hagyományos, zsákos vagy helyszíni keverésű külső-belső minőségű habarcsokat nem célszerű alkalmazni. A hagyományos vakolatok minőségüktől függően 8-16 tömeg% légpórust tartalmaznak. Páraáteresztő képességük kisebb, mint a "javító vakolatoké", melyek 35-40 tömeg% légpórust tartalmaznak. Ilyen a RENOVEX-S; H; M.

A RENOVEX-S folyékony légpórusképző adalékszer páraáteresztő cementvakolatok képzéséhez. Páraáteresztő képessége kiváló. Légpórus tartalma 35-40 tömeg%. Alkalmazható önállóan is, elsősorban belső falfelületek képzésére, vízutánpótlással nem rendelkező vizes falak kiszárítására. Esztétikus és mechanikus elváltozás nélkül homogén száraz falfelületet biztosít 5-8 tömeg% állandó falnedvesség mellett is 0,5 tömeg% sókoncentráció alatt. Szilikát, Szilikon festőanyagokkal festhető. 1987-től alkalmazzák, évente több, mint 100 ezer m2 légpórusos vakolat készült RENOVEX-S-ből. 

A RENOVEX-H folyékony légpórusképző és hydrofób habarcs adalékszer. Páraáteresztő. WTA jellegű cementvakolatok készítéséhez alkalmas. Légpórus tartalma 40 tömeg % feletti. Tixotrop hatása kiváló (azonos a meszes habarcsokkal). Víztaszító képességgel rendelkezik, (24 órán keresztül 4 cm vastag mintadarab vízben tárolva nem ázik át).

Alkalmazható műemlék- és középületeken, családi házakon, tégla, kő vegyes és vályogfelületek, külső, belső, pince és lábazati páraáteresztő vakolatok képzéséhez, "WTA" minőséggel ! 1 m3 cementhabarcshoz 3 liter RENOVEX-H adalékszer hozzáadása szükséges.

Egyéb alkalmazási követelményrendszere azonos a RENOVEX-S adalékszerrel készült légpórusos habarcséval. 1999. évtől. évente több, mint 200 000 m2 RENOVEX-H adalékszerrel készült hydrofób WTA jellegű légpórusos cementvakolat készült.

A RENOVEX-M folyékony légpórusképző adalékszer cementtel javított meszes habarcs előállítására. Páraáteresztő képessége jó (30-40 tömeg% közötti).

Új épületek falaiból az építési víz elpárologtatására alkalmas (esztétikai és mechanikai sérülés nélkül).

A RENOVEX adalékszereket több éves kutató munkával magyar vegyészmérnökök, biológusok és építésztechnológusok fejlesztették ki. Az adalékszerek szabadalommal védettek és ÉMI minősítéssel rendelkeznek.

A RENOVEX-H adalékszer a magyar piacon versenyképes a zsákos száraz habarcsokból készült vakolatok minőségével, árban viszont a költségek 25-30 %-át sem éri el m2-enként.

A Renovex-S; H adalékszereket gyártja, forgalmazza (nagyban) a Renovex 2000 Kft.,2000 Szentendre, Irányi Dániel u. 3-4. Telefon: (06-26) 314-008

MÉHES RENOSZIG Kft.
1012 Bp. Vérmező u. 10-12.
212-2410, 212-2411
06-20-918-0861

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: nedvesség, szigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Isocell hőszigetelés

Az Isocell optimális szigetelőanyag, jellemzője az alacsony hővezetési tényező. A jó szigetellő anyagokkal szembeni elvárásoknak télen és nyáron is egyaránt megfelel. Az Isocell rendszer egyik...


A szigetelés takarása gipszkartonnal

A belső szigetelések lefedéséhez a legelőnyösebbek a gipszkartonból kialakított felületek. Előnyük, hogy sík felületet biztosítanak, és viszonylag egyszerű a felerősítésük.