Élzárók

A bútorasztalos ipar fontos alapanyagai az élzáró anyagok. Elterjedésüket az ún. fahelyettesítő anyagok (bútorlapok, faforgács- és MDF lapok) elterjedése tette szükségessé, mert ezek éleit megfelelő módon le kell zárni, meg kell védeni a nedvességtől és a mechanikai sérülésektől.

A bútortervezés és a technológia fejlődés során sokféle élzáró alakult ki. Alapanyagát tekintve lehet például papír, műanyag, fa, sőt még fém is. A velük szemben támasztott legfontosabb követelmény a lapféleség színével és mintázatával (erezetével) való azonosság. Ez utóbbi szempontot különösen szem előtt tartja a hazai élzárók egyik legnagyobb gyártója, a Forest Hungary Kft, élzárói a magyar forgácslap piac színeihez nagyszerűen illeszkednek.
A papír alapú élzárók alapanyaguknak megfelelően a leggazdaságosabb és legegyszerűbben feldolgozható megoldást kínálják. Az egyrétegű papír élzárók szín és erezetnyomottak, kedvező esetben jól megközelítik a forgácslap felület színét és struktúráját. Ragasztózott állapotban vasalóval vagy hőlégfúvós géppel egyaránt felhordhatók, így ideális megoldást kínálnak a barkácsolók számára.
A műanyag alapú élzárók PVC vagy ABS alapanyagúak, amelyek közül - elsősorban környezetvédelmi és egészségügyi okok miatt - ma már az ABS-t használják. Napjainkban a műanyag alapú élzárók előretörése tapasztalható, mert kedvező mechanikai tulajdonságaik és hosszú élettartamuk kedvező árral is párosul. Esztétikailag is többet nyújtanak, hiszen a vastag élzáróknál az élek legömbölyítése is lehetővé válik. Vastagságuk 0,4 mm-től 3 mm-ig terjed. A nagytekercsben gyártott élzárók további feldolgozást igényelnek, ami megfelelő szélességre való szeletelést és esetleg ragasztózást jelent. A műanyag élzárók egy része oldószeres ragasztókkal is felragasztható, de a művelet előtt próbaragasztást célszerű végezni.
A legutóbbi bútortrendeknek felelnek meg a 3D élzárók, amelyek 2mm vastag áttetsző műanyag élzárók. Hátsó felületük alapmintázatát kiemeli az áttetsző réteg. Maga az élzáró felülete is lehet strukturált, például hullámos. A rendkívül tetszetős élzárók munkalapokon és ajtókon egyaránt jól mutatnak.
Az élfurnérok az asztalosipar által legrégebben felhasznált élzáró anyagok. A vastagságtól függően egy vagy többrétegűek, és a bútoriparban elterjedt fafajoknak megfelelő furnérokból gyártják őket.
A bútorpiaci trendeknek megfelelően gyakran zárják a munkalap és ajtó éleket 1-2 mm vastag tömör alumínium élprofillal is. Felhordása a hagyományos élzáró gépekkel történik, speciális szerszámok segítségével.
Az élzárók felhordásához ún. ömledék ragasztókat használnak. Ezek hő hatására megolvadnak, majd kihűlve megszilárdulnak. A papír alapú élzáróknál a hőközlés történhet az élzárón keresztül (pl.: vasalóval), a műanyagoknál azonban nem, mert anyaguk károsodik. A ragasztók legújabb generációja - például a Forest Hungary Kft. által használt PU ragasztók - már hő és vízálló ragasztást biztosít. Ennek különösen a meleget sugárzó konyhai készülékek mellett elhelyezett konyhaszekrényeknél illetve a fürdőszobai használat során van nagy jelentősége.

Bővebb információ:
Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Telefon: (06-92) 507 800
Fax: (06-92) 507 890
info@foresth.hu
www.foresth.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: élzáró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dugulás elhárítás

Eleinte szinte észre sem vehető, hogy a mosogató medencéből, kádból, vagy a mosdóból lassabban folyik le a víz. Azután ez a folyamat fokozatosan „elfajul” ésvégül már bosszantó, hogy a szennyezett...


Univerzális és helytakarékos szifonok

A szifonok legfontosabb szerepe, hogy a lefolyócsatornából ne áramoljon vissza a bűz. Akellemetlen szag természetes velejárója ugyan minden csatornahálózatnak, mivel különböző szerves anyagokat...