Akár bontás nélkül

Tetők javítása és felújítása

Az, hogy a tetők jó állapota fontos, minden háztulajdonos tudja. Ezt azonban csak kellő ellenőrzéssel és a keletkezett hibák kijavításával lehet hosszú távon biztosítani. Ha ez nem történik meg, akkor a tetőburkolat hézagain becsurog a csapadék, ami előbb-utóbb beázásokat okoz a födémen. Különösen a mostanában egyre gyakoribb özönvíz jellegű esők és hirtelen feltámadó heves szélrohamok okozhatnak sérüléseket a tetőfedések felületében. Az ilyen heves időjárási események után különösen a régi tetőhéjalásokat ajánlatos átvizsgálni, mert a kisebb hibák ilyenkor még könnyen kijavíthatók.

Kisjavítások cseréptetőn

Cserepes fedéseknél a félrecsúszott, törött, vagy repedt cserepeket bárki könnyűszerrel kicserélheti. A padlástérben ugyanis feltehetően van a cserére alkalmas maradék ép cserép. A törött darabot csak ki kell húzni, és az ép cserepet - a fölötte levő sort kissé megemelve - könnyű pontosan a kiemelt helyére tolni. Természetesen a megfelelő cserépátfedésekre ügyelni kell. Ezek biztosítják ugyanis a héjalás megfelelő vízelvezetését, beázás mentességét.
Ha már nagyobb részen vannak törött, cserepek, akkor érdemes a javítást tetőfedőre bízni, aki a tetőszéket is megvizsgálja, mert a minőségi javítás alapfeltétele, hogy a tetőlécek is épek legyenek. Ha pedig a javításhoz nagyobb mennyiségű cserép szükséges, és ehhez a tárolt cserép mennyisége már nem elégséges, akkor sincs nagy gond. A megfelelő típusú és gyártmányú cserepek beszerezhetők az építőanyag telepek valamelyikében. A sérült tetőhéj "kifoltozásával" megelőzhetők a nagyobb beázások, és a csereszabatos cserepek ezt gond nélkül lehetővé is teszik. Sőt, a fedés nagyobb felületen történő újra cserepezése sem ritka, ha a régebbiek állagukat tekintve még megfelelőek. Ezért lehet a cseréptetőkön eltérő színű, kisebb-nagyobb foltokat látni, amelyek a fedés nagyobb méretű javításáról árulkodnak.

Palatető felújítás bontás nélkül

Nagyobb gondot okoznak az elöregedett, repedt, már beázó sík palával fedett tetők. Felújításukra azonban többféle lehetőség is kínálkozik. Ám a palafedések nem egyformák. A régi palák ugyanis azbesztet tartalmaznak, ami veszélyes anyagnak minősül. Gyártását már több mit 10 éve megszüntették, és az azt követő időben gyártott Eternit sík és hullámpalák már nem tartalmaznak azbesztet, tehát ebből a szempontból veszélytelenek. A palával fedett tetők javítását, vagy teljes felújítását így e körülménynek megfelelően kell elvégeztetni.
A palatetők szerencsére a régi fedőanyag bontása nélkül is felújíthatók. Ez a lehetőség időben és költségekben is jelentős megtakarítást eredményez, és a fennhagyott (akár azbeszt tartalmú) pala a továbbiakban semmiféle veszélyt nem jelent. A különböző eljárások lényege, hogy a régi fedőanyag a helyén marad, az újat pedig a fölé rakják fel. A felújításhoz használható hódfarkú-, kolostor-, zsindely- vagy tégla mintázatú bitumenes lemez, és cserepes lemez is. Az új fedőanyaghoz igazodó a tetőre rögzítés technológiája is.
A bitumenes lemez síkpalára erősítése előtt a régi fedés felületét többnyire mechanikusan letisztítják, majd erre lángolvasztással erősítik fel a modifikált bitumenes lemez fedőanyagot. A szigetelő lemezek a minták illesztésével hosszirányban toldhatók, és a tető kiszellőzése páraszellőzők beépítésével oldható meg. A fal- és egyéb szegélyezések a bitumenes szigetelőlemez függőleges felvezetésével, külön bádogozás nélkül alakíthatók ki. A bitumenes szigetelőlemeznek a magas lágyulási hőmérséklet kiváló tapadást biztosít, ezért függőleges felületeken is alkalmazható. Érdes felületén pedig nem csúszik meg a hó, így hófogók beépítésére sincs szükség. Kis fajlagos súlya miatt nem terheli túl a régi tetőt, és gyorsan, néhány nap alatt felújítható egy családi ház teljes tetőzete.

Ráfedés cserepes lemezzel

A másik megoldásnál cserepes, vagy trapézlemez kerül a régi palafedés fölé. E megoldás is viszonylag gyorsan kivitelezhető, és kis önsúlya miatt ez sem terheli meg a meglevő tetőszéket. A letisztított palatetőre előbb párnafákat, ezekre pedig tetőlécet erősítenek, majd erre rögzítik fel a cserepes-, vagy trapézlemezeket. A lemezek egyedi méretre gyártása lehetővé teszi a vágási hulladék minimalizálását, a bő színválaszték pedig a legkülönfélébb esztétikai igényeket is kielégíti. A cserepes lemezek gyorsan szerelhetők, szinte hulladék nélkül használhatók, és mivel a fedőanyag nem vesz fel vizet, nem is fagy szét.
A sík palatetők felújításának fenti módozataival elkerülhetők az időigényes és költséges bontási műveletek, és a beázás veszélye nélkül kaphatnak az épületek új és korszerű tetőhéjalást, mégpedig igen rövid idő alatt.

Azbestop palatető felújítási eljárás

Ezt a tetőfedő anyagot ugyan nálunk már régen nem gyártják, ám a felmérések szerint több, mint 150 millió m2-nyi azbesztcementes palával fedett tető van az országban. Az azbeszt köztudottan rákkeltő anyag. Az ilyen tetőfedőanyagok azonban csak akkor válnak veszélyessé, ha az azbesztrostok kiporzás útján a levegőbe kerülnek. Az azbesztpalával fedett tetők ezért egyre nagyobb gondot okoznak a tulajdonosoknak és a hatóságoknak is, mert bontásuk után a palatörmelék veszélyes hulladéknak minősül és ártalmatlanításának költsége a tulajdonosokat terheli. Márpedig ez egy családi ház esetében közel fél millió forint kiadást jelent. Az azbeszttartalmú építőanyagok kezelésére vonatkozóan érvényben vannak a 16/2001(VII.18) sz. KöM és a 26/2000 sz. EÜ rendeletek, amelyek már az EU normákhoz igazodnak, és melyeket idén márciusban tovább szigorítottak, csakhogy ezek betartatása nem megfelelő, és a nagy mennyiségű veszélyes hulladék ártalmatlanítására nincs is mód. Ezért az építésügyi és környezetvédelmi szakma keresi azokat az eljárásokat, amelyekkel megoldhatók a rohamosan öregedő palatetők problémája.
Az egyik ilyen megoldás az azbestop palatető felújítási eljárás. A magas szakmai színvonalú megoldás bázisát a norvég Isola cég Powertekk acélcserép-rendszere és Top lélegző alátétlemeze biztosítja. Az azbestop eljárás alapgondolata is az, hogy maradjon helyén a pala, mert az jó szerkezeti elem, általa erős marad a tetőszerkezet, és veszélyes hulladék sem keletkezik. Kiporlása konzerváló bevonattal megszüntethető, és így alkalmassá válik arra, hogy különösebb védőfelszerelés nélkül lehessen rajta munkát elvégezni. Ezt a palafelület mindkét oldalára felhordott speciális bevonat biztosítja, amit a lebontott kúpelemek alatti felületre is felvisznek. Az elbontott anyag (kúpelemek) becsomagolva veszélyes hulladék lerakóba kerül.
Következhet a palatető légmentes becsomagolása, amihez speciális Isola Top eltéphetetlen, alacsony páraellenállású poliészter alátétlemezt használnak. A légmentesen kialakított burkolaton a pára átdiffundál, de az azbeszt szálak nem jutnak át. E mellett a repedt palák átszivárgását is megszünteti, továbbá majd az acélcserépre csapódott párát is elvezeti. Az alátétlemezzel bevont felületre párnafák kerülnek, arra pedig a tetőlécezés, amire csavarozással rögzítik a kőőrlemény bevonatú Powertekk acélcserepeket. A ráépítés megerősíti a tetőt, és az így kialakított szerkezet gyakorlatilag önhordó, teljes értékű tetőként funkcionál tovább 40-50 évig.
Az új EU előírásoknak is megfelelő eljárás előnye, hogy az azbeszt kiporlást teljesen megakadályozza, a felújítás nem jár tetőbontással, és a munkák során csak minimális mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik. Az sem mellékes, hogy a két héjazat között keletkező légréteg jelentősen csökkenti a padlástér felmelegedését, és a páratechnikailag átgondolt, jól szellőző új tetőhéjalás a tetőtér beépítését is lehetővé teszi. Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy az azbestop technológiával készülő tetőfelújítás teljes költsége államilag kamattámogatott hitelből finanszírozható.

Az azbeSToP eljárásról készséggel ad bővebb felvilágositást az országos forgalmazó és rendszergazda: Karalyos Géza
Tel./fax: (06-54) 401-219, mobil: (06-30) 504-1223.
E-mail: karalyos_geza@axelero.hu
www.azbestop.hu

Grand-Ács, a mesteri szakértelem!

A GRAND-ÁCSSZERKEZET a több évtizedes kivitelezői múlttal és kereskedelmi háttérrel rendelkező, 100%-ban magyar tulajdonú Grand-Ács Kft. által került piacbevezetésre. Ezt az egyedi technológiát az Európai Unió több országában is sikerekkel alkalmazzák. A cég az országban elsőként, a legkorszerűbb német technológia felvállalásával helyezett üzembe több nagy teljesítményű, CNC vezérlésű Hundegger ácsszabászgépet.
A GRAND-ÁCSSZERKEZET nagy előnye, hogy nem csak a tetőszerkezetek kivitelezésénél, hanem a fafödémek, falpanel vázak és egyéb faszerkezetek gyártásánál is alkalmazható. A gép az ácsszerkezetek elemeit úgy gyártja le, hogy azokat az építési helyszínen minimális fém kötőelem alkalmazásával gyorsan össze lehet állítani. A részletek kidolgozása a megrendelő által hozott tervrajz alapján, a számítógépes gyártás-előkészítés során történik. A megmunkálás során csak minősített, előzetesen gyalult fenyő fűrészárut vagy igény esetén ragasztott gerendát használunk. A szabott anyag áztatásos vagy nagy nyomású vegyszeres kezelése lehetőséget biztosít a leghatékonyabb faanyagvédelemre. A kész elemek sorszámozottan, az összeállítási tervvel együtt kerülnek leszállításra, akár 50%-kal lerövidítve a kivitelezés időtartamát.
A megbízható eljárásnak köszönhetően mind az építtető, mind a kivitelezést végző szakember időt és vesződséget takarít meg. A Grand-Ács Kft. készséggel áll ügyfelei részére a solymári telephelyén, illetve az érdeklődők további információkat találhatnak a cég honlapján: www.grandacs.hu
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a budapesti BNV szakkiállításon szeptember 09-17 között a Hungexpo területén a D/II/4. szabadterületen!

Grand-Ács Kft.
2083 Solymár, Külsővasút u. 3369. hrsz.
Tel.: (06-26) 363-042 és 363-043
Fax: (06-26) 560-004
Nyitva: H-P: 7-17, Szo.: 7-12

www.grandacs.hu e-mail: grandacs@grandacs.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfedés

Házunk egyediségét - akár művészi kompozícióként is - erőteljesen meghatározza a tető. Az építkezésnél nagy hangsúlyt fektetünk a színekre, a formákra, de ne engedjük, hogy esztétikai...


Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...