Növények szállítása

2013-05-21 12:21:37 | Módosítva: 2013-05-21 12:27:24

A kérdés látszólag egyszerűnek tűnik, hiszen betesszük – ha befér – és visszük. Van azonban néhány buktatója a dolognak. Ha szállításkor a növény sérül, közben nem jajgat ugyan, de pár nap vagy hét múlva akár el is pusztulhat. Ezért érdemes a növények szállításáról is szólni.

A növények számára legfontosabbak a környezeti tényezők, hiszen e rájuk ható külső dolgok nagyban befolyásolják életüket. Sőt, csak ezek befolyásolják. Ilyenek a levegő, hőmérséklet, víz, tápanyag, fény. A fény hiányát és a tápanyagok hiányát a növények akár hosszabb időre is nélkülözni tudják. Persze itt is vannak határok. Egy lombos állapotban lévő növényt pár napnál tovább ne tartsunk egy dobozban a fénytől elzárva, mert károsodik. De egy lombhullató gyümölcsfa a téli időszakban – amikor nincs rajta levél – akár az egész telet kibírja a sötét pincében, ha a gyökerét nedves homokba vermeljük.

Kerüljünk minden hirtelen változást, mert az sokkolhatja a növény, de míg egy állat ezt azonnal jelezni tudja, a növény csak napokkal később adja tudtunkra, hogy hibáztunk. Ahogy egyes növények a saját helyükön is rossz néven veszik, ha huzatot kapnak, más fajok például, ha csak megfordítjuk a cserepüket, attól is lehullajthatják a virágbimbóikat. Ezt tartsuk szem előtt szállításukkor is. Amikor tavasszal a teleltető helyről kikerülnek növényeink a szabadba, akkor is előbb szoktassuk ehhez őket. Szállításkor is tegyünk hasonlóan, úgy csomagoljunk, olyan körülményeket teremtsünk szállításkor, ami nem nagyon tér el az előtte a növény által megszokottaktól.


Ha néhány fontos szempontot figyelembe veszünk, akkor már nagy gond nem lehet a növények szállításánál. Minél rövidebb ideig szállítsuk a növényt. Lehetőleg ne törjön, sérüljön se a levele, se a gyökere. Figyeljünk arra, hogy az indulási környezet tényezői ne nagyon térjenek el a szállításétól. Ha télen a 22 fokos lakásból egy levéldísznövényt kiviszünk a mínuszokba, nem sok esélye marad az életben maradásra, ha nem csomagoljuk be. A levelek vékonyak, kint hamar átfagynak, a bennük lévő víz jéggé válik és kikristályosodik, átszúrják a sejtfalakat, a növény elpusztul.

Vigyázzunk a sérülékeny részekre

Vigyázzunk, minél kevésbé töredezzen a növény. A nagyobb példányok lombját kössük össze, a kisebbeket lehetőleg dobozban szállítsuk. Tavaszi szezonban a gyümölcsfák esetén gyakori hiba, ami jelentős minőségromlást eredményez, ha az oltványokat csomagolatlan gyökérrel szállítjuk. Ezek a gyümölcsfák, amikor kitermelik őket, jelentős gyökérveszteséget szenvednek el, a megmaradó gyökereik épségére ezért nagyon vigyázni kell. Ennek a hibának a fő oka, hogy azt gondolhatjuk, hogy a fán ekkor nincs levél, teljes nyugalomban van, minek csomagolgatni? Hát bizony a gyökereit legalább egy zacskóba be kell tenni!

A legvékonyabb gyökereken találhatók a gyökérszőrök, melyek felveszik a talajból a vizet. Ha szabadon szállítjuk a gyökereket, ezek a részek percek (!) alatt kiszáradhatnak, főleg tetőcsomagtartón a menetszélben. Ennek látható jele nincs, elültetjük a növényt, ki is hajt, de ezt nevezzük fából kihajtásnak. Azaz a törzsben, vesszőkben van annyi víz és tápanyag, hogy az a rügyek kipattanását megindítja, sőt akár egy-két levelet is kihoz. De mivel a gyökeret kiszárítottuk, nem lesz vízutánpótlás, a levelek elszáradnak. És ilyenkor mindenki gondol mindenféle betegségre, más problémára, csak arra nem, hogy helytelen szállítással elpusztítottuk a gyökereket, és ami levelet kihozott a fa azt tartalékaiból tette, nem pedig a talajból felvett víz és tápanyagok segítségével.


A növények csomagolásához beszerezhetünk speciális hálókat, dobozokat stb., bár ezeket inkább kertészetek számára forgalmazzák, tehát takarékosabb megoldás a házi dobozos csomagolás. Ettől függetlenül jó tudni, hogy vannak erre már professzionális megoldások. Ilyen például a fenyőháló, amibe télen behúzzák a karácsonyfának szánt fenyőt, hogy az ágai egy irányba álljanak, és ne törődjenek. Vagy növény csomagküldők alkalmazzák azokat a vékony műanyag doozokat, ahol a növény cserepének is megvan a helye, meg a lombnak is, és a doboz két oldala egy műanyag kapoccsal összepattintható.

Mikor szállítsuk?

Nem mindig kész növényeket szállítunk, gyakorta megesik, hogy valahol megtetszik egy növény, és szaporítási céllal kérünk belőle. Ebben az szokott lenni a szépséghiba, hogy a növény (például egy kerti, lombhullató) nem télen tetszik meg, amikor se virág se levél rajta, de ideális az idő az átültetésre. Ezek általában akkor lesznek a kertbarátok vágyainak tárgyai, amikor lombosak, virágoznak, azaz a legdekoratívabb fejlődési fázisukban vannak, ami egyben a szaporítás és szállítás szempontjából a legalkalmatlanabb időszak. A legegyszerűbb a mag, amit papírzacskóban szállíthatunk, tárolhatunk. Életjelenséget, minimálist, szinte még műszeresen is értékelhetetlenül alacsony szintet mutat. Elrontani a fóliazacskós szállítással és tárolással lehet, mert akkor nedvesedik, esetleg kelésnek indul, majd elpusztul, vagy egyszerűen penészedni kezd a zacskóban.


Ha a kiválasztott növénynek vannak gyökérsarjai, az jó, mert csak ki kell ásni minél kisebb gyökérveszteséggel. Ezután a gyökeret nedvesítsük be, és tegyük zacskóba. A leveleket – ha túl sok van – ritkítsuk, vagy vágjuk keresztben félbe. Ezzel kicsit elcsúfítjuk a növényt, de azért tesszük, hogy a párologtató felületét is csökkentsük. A leveleken keresztül a növénynek igen nagy a párologtató felülete. Ha nincs elegendő gyökér felőli vízutánpótlás, akkor előbb lankadni kezdenek a levelek, majd elpusztulnak. A kiásáskor a gyökerek egy része biztosan a földben maradt, tehát ezzel arányban kellene a párologtató felületet is csökkenteni.


Ha nincs gyökérsarj, marad a hajtásdugvány. Ez ilyenkor már a zölddugványt jelenti (lombtalan időszakban a fásdugványt). A hajtásokból szedjünk akkora darabokat, hogy 4-6 rügy, vagy rügypár legyen rajtuk. Ezeket tekerjük nedves zsebkendőbe, és tegyük fóliazacskóba. Így védjük a kiszáradástól. Minél előbb kezdjük el a gyökereztetést, tehát ne sokáig tartsuk így a növényt. De szállításhoz ez ideális, csakúgy, mint a viszonylag alacsonyabb hőmérséklet (annál, ami aktuálisan volt a növény lakhelyén), mert az alacsonyabb hőmérséklet és a nedves textilzsebkendő okozta páratelt környezet mind csökkentik a növény kipárolgását. Ezeket fajtól függően a gyökereztetés alatt is minél párateltebb környezetben kell tartani. Van, amit vízben gyökereztetünk, van, amit homokban vagy perlitben, ám ezekre is kell fóliát húzni, vagy üvegfedést alkalmazni, hogy ne száradjanak ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csomagrögzítés, szállítás

Mindaddig, amíg baj nem történik, nem is gondoljuk, hogy hasznát vehetnénk a csomagrögzítő vagy szállítást segítő eszközöknek. A csomagrögzítéseket sokan azután kezdik használni, miután lerepült...