Helyszűke és kényelem együtt

Kinyitható kanapék

2013-06-03 11:03:34 | Módosítva: 2013-06-03 11:08:18

Életünk jelentős részét, kb. a harmadát pihenéssel, alvással az ágyban töltjük. Ha ágyunk nem biztosít megfelelő kényelmet, testünk nem piheni ki magát, reggel összetörten ébredünk. Ez kihat a lelki teherbírásunkra is, feszültek, dekoncentráltak, fáradtak leszünk. Ezért, mikor kanapét választunk, elsődleges szempontunk a matrac helyes kiválasztása legyen.

Személyfüggő, hogy kinek melyik a jó matrac. Függ attól, hogy a kemény vagy a puha ágyat szeretjük-e, függ a testsúlyunktól és testmagasságunktól, hogy egyedül alszunk-e vagy a partnerünkkel. Kinyitható ágy vásárlása állandó éjszakai fekhelynek, szinte mindig helyhiány miatt válik szükségesség, azonban ebben az esetben sem kell lemondanunk a pihentető és egészséges alvásról.
Kanapé vásárlásakor nagyjából 2 kategó­riával találkozunk: szivacsos vagy rugós. Azonban amikor utánanézünk a lehetőségeknek, kiderül, hogy van min gondolkodni, és a részleteket alaposan tanulmányozni kell, mert sok gyártó van, és nehéz leírni a jó választás receptjét.

Vendégágy

A kanapék termékleírásában szinte mindig benne van, hogy állandó éjszakai fekhelynek vagy vendégágynak ajánlja-e a gyártó.
Kétszemélyes, állandó éjszakai fekhelynek minimum 140-150 cm széles helyre van szükség, és teljesen sík fekvőfelületre, amely idomul testünkhöz. Ezt a rugós szerkezetű matracok kiválóan biztosítják. Mindezt azonban csak azok a kanapék tudják nyújtani nekünk, amelyek két fekvőmatraca egymás mellé billenthető, párhuzamosan fekszünk a fallal, és teljesen sík felületet kapunk. Egyetlen hátránya, hogy egyikünknek közvetlenül a fal mellett kell aludnia, és kikelni az ágyból is csak valamelyik ágyvégen kimászva lehetséges.


Léteznek rugós matraccal kanapék a fallal merőleges fekvőfelülettel is, de ebben az esetben minimum 2 darabból áll majd matracunk kinyitva. Ilyet csak akkor vásároljunk meg állandó fekhelynek, ha nem a derekunk, csípőnk alá esik a matrac-váltás, hanem valahol a lábnál.
Ha csak vendégágynak akarjuk használni a kanapét, nincs szükség tökéletes fekvőfelületre, nyugodtan választhatunk akár szivacsosat is. A nyitás ilyen esetben sokkal több féle lehet. Elsődleges szempont az ülés kényelme legyen, háttámasszal.


Az olcsóbb kanapékon egyszerű díszpárnák szolgálnak háttámlaként, ami nem minden esetben biztosít kényelmes ülést. A formázott habból készülő párnák sűrű szerkezetű vagy emlékező szivacsból készülnek. Bútorkárpittal behúzva egységes egészet alkotnak a kanapéval, és kényelmes háttámaszt is biztosítanak, különösen mikor trapéz oldalnézetűek, így döntött, kényelmes, stabil háttámlát adnak ki.
Sarokkanapék esetében nem olyan fontos a karfa, mert a sarokba eldőlhetünk egy kényelmes tv nézéshez, de az egyenes kanapék esetében nagyon hiányozhat egy jó stabil karfa. Ha van még helyünk – min. 30 cm – válasszunk bőr vagy szövetborításos karfával szerelt kanapét, ha nincs, elégedjünk meg formázott habszivacs karfa párnákkal.


Akár állandó fekhelynek, akár vendégágynak is választunk kanapét, érdemes a strapabíró, kicsit drágább bútorszövetek közül választani. A mindennapos használat – főleg, ha a kanapé ülőhelyként és fekhelyként is szolgál – hamar kikezdi a gyenge minőségű szövetet. A magas kopásállóságú, esetleg teflon-szálas szövetek jól bírják a dörzsölést, könnyen tisztíthatók. Ha nem is a panellakások kisszobáiba való, de nagyon elgondolkodtató a képen látható hatalmasra nyitható kanapéágy beszerzése. Sarokkanapénak összecsukva sem kicsi, kb. 3x3 méteres, de kinyitva szinte játszótér. Sík fekvőfelületeivel a mindennapos alvást szolgálhatják, és minden korosztálynak igazán kényelmes

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mist avatarja

Mist        

Olyan kanapé, amelynek fekvőfelülete a testre merőlegesen osztott, tönkreteszi az ember gerincét. Alvásra nem javaslom, esetleg alkalmi vendégágynak.

Kanapék

A kanapé pihenőbútor, ezért azt várjuk tőle, hogy kényelmes legyen, biztosítsa az ellazulást, megfelelően alátámassza testünket, de ne korlátozza mozgásunkat, akár olvasunk, akár beszélgetünk, akár...