Helyszűke és kényelem együtt

Kinyitható kanapék

2013-06-03 11:03:34 | Módosítva: 2013-06-03 11:08:18

Életünk jelentős részét, kb. a harmadát pihenéssel, alvással az ágyban töltjük. Ha ágyunk nem biztosít megfelelő kényelmet, testünk nem piheni ki magát, reggel összetörten ébredünk. Ez kihat a lelki teherbírásunkra is, feszültek, dekoncentráltak, fáradtak leszünk. Ezért, mikor kanapét választunk, elsődleges szempontunk a matrac helyes kiválasztása legyen.

Személyfüggő, hogy kinek melyik a jó matrac. Függ attól, hogy a kemény vagy a puha ágyat szeretjük-e, függ a testsúlyunktól és testmagasságunktól, hogy egyedül alszunk-e vagy a partnerünkkel. Kinyitható ágy vásárlása állandó éjszakai fekhelynek, szinte mindig helyhiány miatt válik szükségesség, azonban ebben az esetben sem kell lemondanunk a pihentető és egészséges alvásról.
Kanapé vásárlásakor nagyjából 2 kategó­riával találkozunk: szivacsos vagy rugós. Azonban amikor utánanézünk a lehetőségeknek, kiderül, hogy van min gondolkodni, és a részleteket alaposan tanulmányozni kell, mert sok gyártó van, és nehéz leírni a jó választás receptjét.

Vendégágy

A kanapék termékleírásában szinte mindig benne van, hogy állandó éjszakai fekhelynek vagy vendégágynak ajánlja-e a gyártó.
Kétszemélyes, állandó éjszakai fekhelynek minimum 140-150 cm széles helyre van szükség, és teljesen sík fekvőfelületre, amely idomul testünkhöz. Ezt a rugós szerkezetű matracok kiválóan biztosítják. Mindezt azonban csak azok a kanapék tudják nyújtani nekünk, amelyek két fekvőmatraca egymás mellé billenthető, párhuzamosan fekszünk a fallal, és teljesen sík felületet kapunk. Egyetlen hátránya, hogy egyikünknek közvetlenül a fal mellett kell aludnia, és kikelni az ágyból is csak valamelyik ágyvégen kimászva lehetséges.


Léteznek rugós matraccal kanapék a fallal merőleges fekvőfelülettel is, de ebben az esetben minimum 2 darabból áll majd matracunk kinyitva. Ilyet csak akkor vásároljunk meg állandó fekhelynek, ha nem a derekunk, csípőnk alá esik a matrac-váltás, hanem valahol a lábnál.
Ha csak vendégágynak akarjuk használni a kanapét, nincs szükség tökéletes fekvőfelületre, nyugodtan választhatunk akár szivacsosat is. A nyitás ilyen esetben sokkal több féle lehet. Elsődleges szempont az ülés kényelme legyen, háttámasszal.


Az olcsóbb kanapékon egyszerű díszpárnák szolgálnak háttámlaként, ami nem minden esetben biztosít kényelmes ülést. A formázott habból készülő párnák sűrű szerkezetű vagy emlékező szivacsból készülnek. Bútorkárpittal behúzva egységes egészet alkotnak a kanapéval, és kényelmes háttámaszt is biztosítanak, különösen mikor trapéz oldalnézetűek, így döntött, kényelmes, stabil háttámlát adnak ki.
Sarokkanapék esetében nem olyan fontos a karfa, mert a sarokba eldőlhetünk egy kényelmes tv nézéshez, de az egyenes kanapék esetében nagyon hiányozhat egy jó stabil karfa. Ha van még helyünk – min. 30 cm – válasszunk bőr vagy szövetborításos karfával szerelt kanapét, ha nincs, elégedjünk meg formázott habszivacs karfa párnákkal.


Akár állandó fekhelynek, akár vendégágynak is választunk kanapét, érdemes a strapabíró, kicsit drágább bútorszövetek közül választani. A mindennapos használat – főleg, ha a kanapé ülőhelyként és fekhelyként is szolgál – hamar kikezdi a gyenge minőségű szövetet. A magas kopásállóságú, esetleg teflon-szálas szövetek jól bírják a dörzsölést, könnyen tisztíthatók. Ha nem is a panellakások kisszobáiba való, de nagyon elgondolkodtató a képen látható hatalmasra nyitható kanapéágy beszerzése. Sarokkanapénak összecsukva sem kicsi, kb. 3x3 méteres, de kinyitva szinte játszótér. Sík fekvőfelületeivel a mindennapos alvást szolgálhatják, és minden korosztálynak igazán kényelmes

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mist avatarja

Mist        

Olyan kanapé, amelynek fekvőfelülete a testre merőlegesen osztott, tönkreteszi az ember gerincét. Alvásra nem javaslom, esetleg alkalmi vendégágynak.


Kutyakanapé

Maga az ötlet nem saját, egy állati felszereléseket árusító áruházban találkoztam vele és szinte egyből elhatároztam, hogy egy ilyen kell a Mese nevű kutyánknak otthonra, kell hogy csináljak egyet.