Légzárás passzívházaknál

2013-05-15 11:05:10 | Módosítva: 2013-05-15 11:13:04

A passzívház kritériumhoz a ház légzárásának mértéke is hozzátartozik. Lehet légzárási próbamérést készíteni (Blower Door teszt) a passzívház építés során. Így lehetőség nyílik még a korrigálásra, de alapvetően nagyon figyelmesen kell a részleteket megoldani légzárás szempontjából is a passzív- és alacsony energiájú épületeknél.

140 m2 nettó lakóterű passzívház épül, 2 szintes lakóépület (földszint + pince). A homlokzati falszerkezetre részben a már hagyományosnak számító EPS Grafit kerül fel. A könnyűszerkezetes falrészeket cellulózzal szigetelik. Cellulóz hőszigetelés kerül befúvásra a megemelt tetőszerkezetbe is. A 20 cm magas szarufákat meg kellett toldani ahhoz, hogy elérjék a passzívház kritériumnak megfelelő hőtechnikai értéket a tetőszerkezetben is. Többféle mód van a kellő magasság kialakítására. Ebben az esetben félbevágott zsalutáblákat szögeltek a szarufákhoz, így el lehetett érni a 45 cm-es szigetelési vastagságot.


Nagyon fontos a hőszigetelés mértéke mellett a kellő légzárás is. Hiszen, ha a tetőben használt fóliákat nem illesztjük megfelelően, akkor hiába adjuk ki a pénzt a hőszigetelésre, az illesztéseknél kiszökik a levegő, és ez nagy hőveszteséget jelent. Figyelni kell a tetőfóliák illesztésére is. A felhasznált fóliák ISOCELL termékek (www.forelockbt.hu). A tetőn OMEGA 180 g páradiffúziós tetőfólia került beépítésre. Az átfedéseket QILLI tömítőmasszával oldották meg. Ausztriában sokszor az egész felületet aládeszkázzák a héjalás alatt, abban az esetben jól használhatók az integrált fóliák. Az integrált fóliák ragasztócsíkkal vannak ellátva, így nem kell külön felragasztani a tömítőcsíkot.


A bemutatott passzívháznál belül AIRSTOP párafékező fóliát (Sd 18 m) használtak. Az átfedéseknél, és fali találkozási pontoknál AIRSTOP Flex 60 mm ragasztószalaggal történt a ragasztás. Az ablakok beépítésénél ISOWINDOW márkanevű tömítőszalaggal oldották meg a légzárást. A tömítőmassza AIRSTOP Sprint típus, szintén Isocell termék. A sok típus és név nem véletlen, hiszen többféle fóliát kell a tetőszerkezetben alkalmazni. A belülről kijövő párát zárni kell, a külső fóliának pedig páraáteresztőnek kell lennie. A különböző típusoknál még figyelni kell a páraáteresztő képesség mértékére is. Sokakat érint a nyílászárók beépítésénél használandó szélzáró csíkok helyes használata is. Nemcsak új építésnél, felújításoknál is lényeges az ablakcseréknél a megfelelő tömítőszalagok használata.


Itt is megjegyezzük: Ügyeljünk a részletekre! Sokat spórolhatunk azzal, ha a megfelelő kiegészítő anyagokat vásároljuk, és hozzáértő szakemberek végzik a beépítéseket.

Reiner Róbert

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Isocell hőszigetelés

Az Isocell optimális szigetelőanyag, jellemzője az alacsony hővezetési tényező. A jó szigetellő anyagokkal szembeni elvárásoknak télen és nyáron is egyaránt megfelel. Az Isocell rendszer egyik...


A passzívházak természetes hőszigetelő rendszere

Sokat spórolhatunk azzal, ha a megfelelő kiegészítő anyagokat vásároljuk, és hozzáértő szakemberek végzik a beépítéseket. Ennek illusztrálására egy konkrét passzív ház hőszigetelését mutatjuk be. A...