Térnövelési trükkök

2013-05-17 13:39:57 | Módosítva: 2013-05-17 13:45:26

A mai magyar ingatlanpiacon a leginkább keresett lakásméret a 50–60 m2-es, 2-3 szobás lakások, mert a lakosság vásárlóereje igencsak megcsappant. Ebben a méretben 3 szobát kialakítani nem a legideálisabb, igen kicsi méretű helyiségek hozhatók csak ki. Azonban a kényszer nagy úr, térnövelő trükkökkel, jó ötletekkel, jól megválasztott bútorokkal nem lehetetlen kényelmes otthont létrehozni. A kisméretű lakásoknak is megvannak a maguk előnyei, az alacsonyabb vételáron túl, alacsonyabb a havi rezsi – elsősorban a fűtés és a közös költség –, kisebb területen kell takarítani, és barátságosabb, könnyebben belakható.

Nagy belmagasság esetén kézenfekvő vízszintesen megosztani a teret galériával. A belmagasságtól függ, hogy csak hálóhelyet, vagy egy külön helyiséget lehet-e kialakítani.A nyitott galéria nagyon hangulatos, természetes fényt is kap a lakás ablakain, kialakítható dolgozószoba vagy akár nappali is.Az ún. letisztult, minimalista stílus nagyon előnyös a kicsi lakásokban, mert szellősebbnek mutatja a teret.Nem kell nagy színes terítő az étkező asztalra, elég egy átlátszó nylonterítő, amire a hangulatunkat éppen tükröző, napron méretű terítőt rakunk. A nappaliból is száműzhetjük a terítőcskéket, és a nagyméretű szőnyegeket is cseréljük le egy-egy kisméretűre.Térelválasztó sok mindenből kialakítható pl. tolóajtós fal, spanyolfal, polcrendszer, kerekeken guruló polc, függöny, szalagfüggöny stb.Bármilyen térelválasztó rendszert is találunk ki otthonunk tagolására, a falak színe kicsi lakásban világos legyen, ha mintás falat szeretnénk, csak apró mintát válasszunk.Egyetlen falfelület sötétre színezése azonban tágíthatja optikailag a teret, és a helyiség tagolásában is szerepet kaphat (pl. az étkező asztal melletti falfelület). Ugyanígy járjunk el a mintákkal: sötét színként hat a nagy minta, világos színként hat az apró minta.Nagyméretű textíliák – mint az ágytakaró, szőnyeg, sötétítő függöny – választásakor is óvatosak legyünk a sötét színekkel, mert nyomasztóan hatnak szűk térben.Kis lakásban lehetőleg csak 1-2 színt használjunk az azonos burkolatokhoz, mert zavaros lesz az összhatás, ha minden helyiségben más-más színű a fal, illetve a padló.A tükör jó térnövelő.Egyetlen bútornak igyekezzünk minél több funkciót adni, pl. a nappali asztala ne alacsony dohányzóasztal legyen, hanem a többi bútorhoz színben és stílusban illő étkező asztal, 4 db székkel.Ne rakjunk összefüggő szekrénysort a nappaliba, mert összenyomják a teret és nem adnak megfelelő tároló helyet sem. Jobban tesszük, ha feláldozzuk a szoba egyik falát, amit beépítünk egy nagy gardrób szekrénnyel a mennyezetig. Evvel ugyan kb. 65 cm-rel, „kisebb” lesz a szoba, de cserébe rengeteg tároló helyünk lesz. A fallal harmonizáló vagy tükör ajtókkal szereltessük.A nagy gardrób mellé már elegendő egy szellős tv-hifi-nyitott polc kombináció, és kellemesen tágas nappalink lesz.A gardróbszekrényből kinyitható ágy sok helyet takarít meg a nappaliban, sok-féle változat kapható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmonika ajtók

Szűk terek, kis alapterületű lakások egyik praktikus nyílászárójaként funkcionálhatnak, amelyek azonban akár egyéb szerepet is betölthetnek, pl. térelválasztók is lehetnek. Kis helyigényűek,...


Térnövelés galériával

Galériát nem csak kis alapterületű lakásokban érdemes kialakítani. A régi, főleg belvárosi lakásokban a hatalmas belmagasság tagolása, a túl nagy alapterületű szoba szinteltolásos megosztása,...