Térnövelési trükkök

2013-05-17 13:39:57 | Módosítva: 2013-05-17 13:45:26

A mai magyar ingatlanpiacon a leginkább keresett lakásméret a 50–60 m2-es, 2-3 szobás lakások, mert a lakosság vásárlóereje igencsak megcsappant. Ebben a méretben 3 szobát kialakítani nem a legideálisabb, igen kicsi méretű helyiségek hozhatók csak ki. Azonban a kényszer nagy úr, térnövelő trükkökkel, jó ötletekkel, jól megválasztott bútorokkal nem lehetetlen kényelmes otthont létrehozni. A kisméretű lakásoknak is megvannak a maguk előnyei, az alacsonyabb vételáron túl, alacsonyabb a havi rezsi – elsősorban a fűtés és a közös költség –, kisebb területen kell takarítani, és barátságosabb, könnyebben belakható.

Nagy belmagasság esetén kézenfekvő vízszintesen megosztani a teret galériával. A belmagasságtól függ, hogy csak hálóhelyet, vagy egy külön helyiséget lehet-e kialakítani.A nyitott galéria nagyon hangulatos, természetes fényt is kap a lakás ablakain, kialakítható dolgozószoba vagy akár nappali is.Az ún. letisztult, minimalista stílus nagyon előnyös a kicsi lakásokban, mert szellősebbnek mutatja a teret.Nem kell nagy színes terítő az étkező asztalra, elég egy átlátszó nylonterítő, amire a hangulatunkat éppen tükröző, napron méretű terítőt rakunk. A nappaliból is száműzhetjük a terítőcskéket, és a nagyméretű szőnyegeket is cseréljük le egy-egy kisméretűre.Térelválasztó sok mindenből kialakítható pl. tolóajtós fal, spanyolfal, polcrendszer, kerekeken guruló polc, függöny, szalagfüggöny stb.Bármilyen térelválasztó rendszert is találunk ki otthonunk tagolására, a falak színe kicsi lakásban világos legyen, ha mintás falat szeretnénk, csak apró mintát válasszunk.Egyetlen falfelület sötétre színezése azonban tágíthatja optikailag a teret, és a helyiség tagolásában is szerepet kaphat (pl. az étkező asztal melletti falfelület). Ugyanígy járjunk el a mintákkal: sötét színként hat a nagy minta, világos színként hat az apró minta.Nagyméretű textíliák – mint az ágytakaró, szőnyeg, sötétítő függöny – választásakor is óvatosak legyünk a sötét színekkel, mert nyomasztóan hatnak szűk térben.Kis lakásban lehetőleg csak 1-2 színt használjunk az azonos burkolatokhoz, mert zavaros lesz az összhatás, ha minden helyiségben más-más színű a fal, illetve a padló.A tükör jó térnövelő.Egyetlen bútornak igyekezzünk minél több funkciót adni, pl. a nappali asztala ne alacsony dohányzóasztal legyen, hanem a többi bútorhoz színben és stílusban illő étkező asztal, 4 db székkel.Ne rakjunk összefüggő szekrénysort a nappaliba, mert összenyomják a teret és nem adnak megfelelő tároló helyet sem. Jobban tesszük, ha feláldozzuk a szoba egyik falát, amit beépítünk egy nagy gardrób szekrénnyel a mennyezetig. Evvel ugyan kb. 65 cm-rel, „kisebb” lesz a szoba, de cserébe rengeteg tároló helyünk lesz. A fallal harmonizáló vagy tükör ajtókkal szereltessük.A nagy gardrób mellé már elegendő egy szellős tv-hifi-nyitott polc kombináció, és kellemesen tágas nappalink lesz.A gardróbszekrényből kinyitható ágy sok helyet takarít meg a nappaliban, sok-féle változat kapható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térnövelés galériával

Galériát nem csak kis alapterületű lakásokban érdemes kialakítani. A régi, főleg belvárosi lakásokban a hatalmas belmagasság tagolása, a túl nagy alapterületű szoba szinteltolásos megosztása,...


Tükrök a mindennapjainkban

Naponta gyakran és sokszor szinte rutinszerűen használjuk ruházatunk és külsőnk ellenőrzéséhez afelületéről visszatükröződő képet. Ám e mellett számos más előnyös tulajdonságai is vannak a...