Változatos, rusztikus díszítő anyagok

Mészkőburkolatok

2013-05-22 15:02:55 | Módosítva: 2013-05-22 15:08:44

A mészkő a terméskövek közül az egyik kedvelt természetes burkolóanyag. Jellegzetesen egyásványos, üledékes kőzet, amelynek anyaga legalább 90%-ban kalcitot vagy aragonitot tartalmaz, de nyomokban más karbonát ásvány, kvarc vagy kova, agyag is található benne. Viszonylag rideg, merev, szilárd és állékony kőzet, amelyet a legkülönfélébb építészeti megoldásokhoz, de főként burkolati anyagként alkalmaznak. Számos változata közül lehet választani az igényeknek megfelelően. A különböző mészkő fajtákra jellemző színeik miatt akár kombinálva, különféle díszítő mintázatok kialakítását is lehetővé teszik. Kül- és belső térben is használatosak, és szobrászati anyagként is kedvelt anyag.

Építészeti felhasználásában megkülönböztethető az úgynevezett puha mészkő, más néven mészhomokkő, amely valójában porózus, enyhén okkeres színű, tengeri üledékes mészkő. Ez bányanedvesen könnyen faragható; legismertebb fajtáik a Sóskúti, és a Szentmargit bányából származó kövek. A kemény, fagyálló mészkövek forrásvíziek, leginkább hévvizek üledéke, likacsos, csöves, szálkás vagy földes szövettel, sokszor állati s növényi maradványokkal. Színük többnyire barnás.


Ritkább féleségeit mésztufának, travertió­nak, limnokalcitnak nevezik. Magyarországon több helyütt is előforduló kőfajta, amely pl. Hegyálján, Sárospatakon is fellelhető. Egyéb válfajai a szalagos kvarcit, illetve a Tardosbányai hússzínű magyar márvány. Kedvelt burkolóanyag és az építészek, de még a saját építők is előszeretettel használják épületek díszítő burkolataként, padlójaként. A különféle kőkereskedésekben számos kivitelben, vastagságban szerezhetők be, e mészkövek nem feltétlenül a hazai bányákból származnak, ami bővíti a színválasztékukat és kivitelük választékát. Ennél fogva a beszerezhető mészkőfajták eltérő tulajdonságúak.

Legkedveltebb

A mészkő burkolatok közül talán a legkedveltebbek a jura mészkő termékek. Ezek minimálisan lukacsos, ám nem koszolódó felületűek, és akár kültérben, akár padlólapként kiválóan használhatók. Felületükön kristályzárványokat, egyedi rajzolatokat és nem ritkán lenyomatokat is tartalmaznak a különféle helyekről származó mészkőfajták. A felületük ezért soha nem lesz egysíkú, mintázatuk természetes módon változatos.
Többnyire lágy krémszínű színviláguk kiemeli a kontrasztos színeiket, ami bizonyos tekintetben természetesebb hatású, oldja az egyhangú belső fehér háttér felületeket, és optikailag esetenként még tágíthatja is a teret.


Padlófűtésre is alkalmas burkolat, ám önmagában is egyenletes meleget biztosít a lakásban, feltéve, ha megfelelő tömegű kőburkolat kerül a padlóra. Ez esetben úgy viselkedik, mint egy kandalló, amely tárolja a meleget. Ez a legkeményebb és legtömörebb mészkőfajta, amely kiválóan bírja a fokozott igénybevételeket és jól harmonizál a különféle építészeti stílusokkal. Felhasználhatósága igen széles körű, külső térben terasz burkolatként ugyan úgy megfelel, mint épületlábazatokhoz, homlokzatokhoz, kerti utak burkolataként, kerítések kialakításához a megfelelő kivitelű és vastagságú kőanyag beépítésével. Belsőtéri alkalmazásoknál főként padló- és lépcső burkolatként kedvelt, de gyakran alkalmazzák kandallók burkolataként és konyhai-, fürdőszobai pultlapként is.


A mészkövek sárgásszínűek, vagy szürkések, általában egy kőfajta egyszínű, ellentétben a Jura mészkövekkel, amelyek beige, sárga-travertin (ami a kőtömb függőleges vágásakor keletkezik) színben sem ritka. Beltéri alkalmazásra a vasoxiddal tarkított, beige alapszínű, vöröses hatású, illetve a sárga-szürke és az eredeti Jurára jellemző szürke színű kövek alkalmasak. Külső térben - az időjárás hatására - ezeken rozsdafoltok jelennének meg a kőburkolat felületén, és a felület idővel elszürkülne. Ezek a kövek ezért kültérre nem javasoltak.
A lapok különféle méretre vágva kaphatók, ám ezen kívül 1-8 cm vastagságú beltéri alkalmazásra sprengelt mozaik kövek és 20-22 cm széles, 40 cm hosszúságú csíkokra hasított és kimondottan dekorációs célokra gyártott ún. spagetti kőváltozatok is nagy választékban beszerezhetők a kőkereskedésekben. Ezek esetenként keverten is alkalmazhatók, ami alkalmat ad a különféle színű kövek változatosan felrakására.


Mediterrán otthonos hangulatot áraszt a kellemes sárgás színű, többnyire szabálytalan formában elterjedt Solnhofeni mészkő. Anyaga rendkívül tömör, ám nem fagyálló. Ezért főként beltérben padlóként és falburkolatként ideális, külső térben inkább csak falburkolatként alkalmazzák. A simított, csiszolt és polírozott felületűeken kívül egyre többször szabálytalan alakban, hasított formájú lapokból álló díszítő burkolatként is alkalmazzák. Így is nagyon dekoratív és kimondottan rusztikus hatású. Teljes felületén felragasztva, kellően fugázva és esetlegesen felületkezelve igen változatos formában lehet felhasználni. A lapok vastagsága 1-3 cm, változó nagyságú felületük pedig a csiszolttól a durván hasítottig igen sokféle. Ez egyedi felületi kialakításoknak is bő teret ad, ami a megrendelők és a tervezők kreativitását jelentősen inspirálja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...


Miért van többféle cement?

Cement. Egy földi halandó számára ez a szó mindössze nagyon finom szürke port jelent, amit beton, habarcs készítéséhez használnak. A halandók egy része - azok, akik már túl vannak családi házuk...