Teraszépítés Telifából

2013-05-24 12:06:10 | Módosítva: 2013-05-24 12:10:28

Érdekes barkács-hullám járja be Európát. A családi otthonok mellé telepített fateraszok hulláma. A történet a hetvenes évek közepe táján indult az Egyesült Államokban. Decking volt a kulcsszó és a családi házak ekképpeni „terjeszkedése” tűzvész gyorsaságával hódította meg az egész országot.

Az ötlet Európában először Angliába „gyűrűzött” be, a 90-es évek elején robbant az új módi. A British Decking Association adatai szerint a faterasz építés pénzben kifejezett értéke 1990-ben kb. 3 millió font volt, mely 2010-re 130 millió font (46 milliárd forint) értékűre nőtt. Ma Franciaország a faterasz-építés legforróbb piaca. Európában körülbelül 15 millió m3 telített fát használnak fel évente, természetesen nem csupán teraszépítésre. A magyarországi telített fafelhasználás becslésünk szerint nagyságrendileg nemigen haladja meg az egy pár ezer köbmétert.


Mi az oka ennek a teraszépítési világhullámnak? A racionális okok feltétlenül felülírják a divatszempontokat. Egy méretes terasszal, legalábbis az év melegebb felében, tetemesen kibővítjük házunk lakóterét. Általában nem az utca, hanem a kert felé. Nyaralhatunk, reggelizhetünk, acsorázhatunk, pihenhetünk házunk közvetlen folytatásában.


Egy teraszt építeni nagynyomáson korhadás ellen kezelt borovi fenyőfából – telifából – radikálisan alacsonyabb költségvonzattal jár, mint bármi más építőanyagból, legyen az kő, tégla, beton vagy keményfa. Kis kézügyességgel és némi barkács-lélekkel a feladatot bárki maga kivitelezheti. A mikrobordásra gyalult járó­felü­leten kívül a párnafákat is Telifából ajánlatos készíteni. A mikrobordás járófelület kényelmes, csúszás- és tócsamentes, ápolt hatású külső.


Mi az, hogy nagynyomású fatelítés? Egy technológia, ami elsősorban a borovi fenyő tartósítására szolgál. Egyéb fafajok telíthetősége változóan eredményes. Marad tehát a borovi fenyő. A rakatokat kis kocsikon betoljuk egy nagy, nyomásálló autoklávba. Először magas fokú vákuumnak tesszük ki a belteret, ezzel a fa mikro-üregeit levegőtlenítjük. Ezután a fakezelő oldatot ráengedjük a levegőtlenített fára, a nyomást az autoklávban az atmoszférikus nyomás 14-szeresére emeljük, és egy ideig ezen a nyomáson tartjuk. Néhány óra után a nyomást megszüntetjük, folyadékot leengedjük, és a farakatokat hordozó kocsikat az autoklávból kihúzzuk. Készen van a telített fa, a Telifa. 

A Telifa Zrt. a Telifára 15 éves garanciát nyújt korhadáskárok ellen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faterasz-építés

Magyarországon a fából történő építkezésnek csak szerény hagyományai vannak. Ezzel ugyan hazánk távolról sincsen egyedül Európában, de mégis érdekes és érdemes egy pillantást vetni a világ jobban...


Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...