Konyhamalacok

2013-05-30 10:39:26 | Módosítva: 2013-05-30 10:58:36

A konyhamalacok az ételhulladékot apró darabokra őrlik, és a mosogatón keresztül a szennyvízhálózatba engedik. A szerves hulladékok nem a szemetesben és a hulladéklerakóban bomlanak, hanem azonnal a csatornába kerülnek.

Ha az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök után maradó hulladékot a konyhai szemetesbe dobjuk, az ott bomlásnak indul, vonzza a rovarokat, kellemetlen szagot áraszt. Nem is beszélve a rosszul záródó vagy sérült műanyag szemeteszsákok ürítése után a hulladéktárolóban maradó ragacsos léről. E kellemetlenségek elkerülésében nyújtanak számunkra segítséget a konyhai hulladékdarálók, ismertebb nevükön a konyhamalacok. A konyhamalac feladata az ételhulladékok ledarálása, ami ezután apró, finom szemcsék formájában leengedhető a szennyvízvezetéken keresztül. A hulladékőrlők révén a konyhai munka könnyebbé és tisztábbá, a konyha higiénikusabbá válik. Az ételkészítés utáni takarítás leegyszerűsödik, a kellemetlen szagok terjedése miatt pedig nem kell aggódnunk.


A konyhai hulladékdarálók, helyesen használva segítik megelőzni a lefolyó eldugulását, hiszen a szerves hulladékot apró péppé zúzzák össze, ami a lefolyón könnyedén átfolyik. A biológiai hulladékok nem kerülnek a szeméttárolókba, ezáltal is segítve a szelektív hulladékkezelést. Mivel a romlandó ételmaradékokat többé nem tároljuk a konyhájában, ezért jelentősen csökken a fertőzések esélye. A munka is hatékonyabbá válik, hiszen az ételkészítés során azonnal eltűnnek a kellemetlen melléktermékek, mosogatás közben a tányérról az ételmaradék is gyorsan és könnyen távolítható el. A hulladék mennyiségének csökkenésével a szeméttároló ürítésére is ritkábban van szükség, mellyel időt takarítunk meg, és környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.


A konyhai hulladékdaráló használata rendkívül egyszerű. Működtetése előtt ki kell nyitni a vízcsapot, csak ezután szabad bekapcsolni a hulladékdarálót. A zúzóelemek mindent apró darabokra őrölnek, ami aztán a vízben lebegve távozik a szennyvízlefolyón keresztül. Amint a konyhamalac elvégezte a munkáját, a készüléket ki kell kapcsolni. A vizet még ezután is folyassuk kb. 10-15 másodpercig, hogy a készülék és a lefolyócső megfelelően kitisztulhasson. 

Milyen hulladékot lehet, és milyet tilos beletenni? 

Az előkészítés és főzés során előforduló zöldségek és gyümölcsök szárát, héját, gyökerét; az étkezés után mindent, ami a tányéron maradt, illetve minden főtt vagy sült ételmaradékot „megetethetünk” konyhamalacunkkal. Néhány példa: krumpli, hagyma, répa, alma, uborka, tök, cukkíni, patisszon, tojáshéj. A húsról levágott faggyú és inak, valamint a szalonna porcogója és bőre is ledarálható. Semmi olyat nem szabad viszont beletenni, ami nem lebontható anyag, például zacskók, fóliák, habtálcák, alufólia, befőttes gumi, kupakok stb., amik konyhai hulladékok ugyan, de nem szerves anyagok.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Keltsük életre a biohulladékot!

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat. Tudjuk, hogy melyik színű gyűjtőbe, milyen hulladékot tegyünk. Mondhatjuk, hogy az emberek kötelességüknek érzik a...


7 konyhai hulladék kerti felhasználása

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, de vannak olyan konyhai maradékok, melyekkel kertünk talaját közvetlenül is javíthatjuk. Kávézacctól a grapefruit héjig.