Szivacsok, matracok

2013-05-24 13:59:34 | Módosítva: 2013-05-26 10:00:04

Bármilyen kárpitos bútort vásárolunk, az esztétikán kívül rendkívül fontos tulajdonsága a matrac milyensége, és azon belül a minősége is. Nem véletlen, hogy állandó éjszakai fekhelynek, a legideálisabb megoldás egy ágykeret, a külön kiválasztott matraccal. Ez azonban nem mindig valósítható meg, sokan kinyitható kanapén töltik az éjszakát. De nem csak fekhely választásakor fontos szempont a jó párnázat, a kényelmes fotel, az ülőkanapé és annak hátpárnája, az étkező szék stb. alapvető komfortját is meghatározza a kárpitozáskor használt párna.

Habszivacsot különböző méretekben lehet megvásárolni. Otthoni továbbfelhasználásra, pl. székpárnának barkácsáruházakban vagy lakástextil, rövidáru üzletekben kisebb méretekben áll rendelkezésre, táblaméretben vagy méretre vágva (emlékező szivacs is) szaküzletekben szerezhető be. Ez lehetővé teszi, hogy egyedi méretű padokra, kerti bútorokra, a hintaágyra vagy akár hangszigetelés kialakítására beszerezzük a szükséges mennyiséget. A vastagabb szivacsokat méretre vágatva érdemes megvásárolni, bár egy nagyon éles késsel, a vágás mentén kétoldalról alátámasztva a szivacsot, otthoni körülmények között is szépen vághatók a szivacsok. Két centiméter vastagságig ollóval is méretre vághatjuk, bár mindenképpen lesz egy kis egyenetlenség az olló nyomában, mert az olló kissé összenyomja a szivacsot. Ez huzatba húzva, a kész párnán már nem zavaró.


Képtelenség bemutatni az összes kapható ágymatracot, mert szendvicsszerkezetűen állítják össze a gyártók, az alapelemek variálásával, rétegezésével. Mindegyiknek a jó tulajdonságát kihasználva igyekeznek előállítani a legegészségesebb, legkomfortosabb, legkényelmesebb variációt úgy, hogy az egyéni igényeket is ki tudják szolgálni - pl. testsúly, egyéni kényelemérzet, igénybevétel mértéke. És nem utolsó sorban a legjobb ár/érték arány is fontos szempont. Összegzésül: ismerjük meg a használatos alapelemek tulajdonságait, és ezek figyelembevételével válasszunk az igényeinknek legjobban megfelelő „szendvicset”.

Matractípusok

Habszivacs matrac

A szivacsmatrac az egyik legolcsóbb matractípus. Poliuretán (PUR) az alapanyaga, sokféle keménységben gyártják. Matracok, heverők, fotelek, kerti bútorok, gépkocsik és lakókocsik ülése, de zajcsillapítások is mind habszivacsból készülhetnek. Legfőbb jellemzője a sűrűség, ami függ az alapanyag előállításhoz szükséges anyagok arányától. Ettől függ a szivacs teherbíró képessége: kemény szivacs: 80 kg-ig; sűrű, de rugalmas: 100 kg-ig; kifejezetten kemény: 100 kg felett. Hátránya, hogy nagyon nedvszívó, ezért nehezen tisztítható és allergiás tüneteket okozhat. Mindezek ellenére a bútoripar sokat használja, mert jól szabható, formázható, nagy teherbírású és olcsó. A gyengébb minőségűek élettartama kb. 5 év; az erősebb, jobb minőségűeké 10 év.


Hideghab matrac

A mikrocellás hideghab matrac a habszivacs matrac továbbfejlesztett változata. Homogén, rugalmas, jó alaktartó, tartós anyag, rendkívül könnyű, jó légáteresztő. Mikrocellás felépítése követi a test vonalát, jól eloszlatja a test súlyát, nem alakulnak ki tartós nyomáspontok. A gyártók gyakran társítják emlékező hab (Memory) réteggel, a komfort érzet növeléséért.


Emlékezőhab matrac

Ez az ún. űrhajós matrac, mert a NASA fejlesztette ki az 1970-es években. A hőmérséklet változására reagál, tökéletesen képes felvenni a test formáját anélkül, hogy nyomáspontok alakulnának ki. Éppen csak annyira nyomódik be, amennyire az adott testrész súlya adja a terhelést, így veszi fel a test formáját. Csökkenti az éjszakai forgolódást, mert nem „nyom sehol”, nyugodtabb alvást biztosítva. Nyitott sejtszerkezetű, jó légáteresztő. Rugalmas ágyrácson és merev alapon is jól használható.


Fedőmatrac

Általában régi, kemény matracok, ágyak kényelmessé tételére használatos, emlékezőhab matrac. A kigödrösödött fekhelyek tökéletesen kényelmessé és egészségessé tételére ugyan nem alkalmas, de használatával elhalasztható a teljes matrac, illetve ágy lecserélése. Egy- és kétszemélyes méretű ágyakra egyaránt kapható, 3-8 cm vastagságban – minél nagyobb a testsúly, annál vastagabb fedőmatrac szükséges.


Latex-kókusz

Nincs benne acélrugós merevítés, természetes anyagokból készül. Egyik eleme a latex (kaucsuk tejből készült habosított tejgumi), rugalmas, formatartó anyag, így egyenletesen tud igazodni testünk vonalához, megfelelően alátámasztva azt. Másik alkotóeleme a laza szerkezetű kókuszrost, ami jó nedvesség- és légáteresztő, így a keletkező nedvesség gyorsan el tud párologni, ami nem kedvez a baktériumok elszaporodásának (antibakteriális). A kókuszrost nagyon erős, a matracok keménységének szabályozására is alkalmas. Rugalmas ágyrács szükséges a használhatóságához.


Bonellrugós matrac

Népszerű, megfizethető áru matrac. Keresztirányban spirálrugókkal összefűzött, tölcsérformájú edzett acélhuzalokból készül, amik a terhelést egyenletesen veszik fel. A régi epeda-rendszerhez képest csendesebb, mert a tölcsérformájú rugók nem súrlódnak egymáshoz. A matrac keménységét a rugósűrűség és a kényelmi rétegek (kókusz, nemez), illetve azok vastagsága, együttesen határozzák meg.


Táskarugós matrac

A rugós matracok legújabb generációja, kisség drágább, mint a bonell rugós matracok. Vékonyabb rugókból épül fel, és a rugók között nincs közvetlen kapcsolat, mert külön-külön textilzsákokba vannak bevarrva, ezért teljesen hangtalanok. További előnye, hogy az egymástól függetlenül mozgó rugók csak ott süllyednek le, ahol a test ránehezedik, így komfortosabban követi a test vonalát, nem adja át a többi rugónak a terhelést. Az ún. hullámzás sem zavarja a mellettünk fekvőt.


Herkules rugórendszer

A bonell rugós rendszerhez hasonlít legjobban, de kisebb rugók vannak benne, sűrűbben elhelyezve, ettől keményebb a matrac felülete. Nagy teherbírású, tartós matrac.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csavard fel a matracot!

Az 5.5 Designers csoport néhány tagja egy multifunkciós matracot alkotott meg. Kitalálói csak „komfort adagolónak” hívják, nem véletlenül.


Jótékony szauna

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében aszaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet...