Csomagrögzítés, szállítás

2016-03-26 06:56:57 | Módosítva: 2016-03-26 07:07:49

Mindaddig, amíg baj nem történik, nem is gondoljuk, hogy hasznát vehetnénk a csomagrögzítő vagy szállítást segítő eszközöknek. A csomagrögzítéseket sokan azután kezdik használni, miután lerepült valami az utánfutóról, vagy összetörtek a csomagtartóban szállított tárgyak. A házon belüli szállítás is nagy feladat lehet, még ha csak néhány méteres út megtétele is a cél. A bútorok, nagy növények, nehéz tárgyak áthelyezését segítő eszközök is többnyire azután értékelődnek fel, hogy nélkülük próbálkoztunk, és megerőltettük a derekunkat.


Házon belül és kívül

Autóval történő szállításkor szükséges, sőt a KRESZ szerint is kötelező a szállított rakomány biztonságos rögzítése. Ez azért is érdekünk, hogy ne károsodjanak szállítás során a tárgyak, de biztonsági szempontból is nagyon lényeges. A csomagtartóban rosszul rögzített tárgyak maximum összetörnek, de egy tetőcsomagtartóról lehulló, vagy utánfutóról menet közben leboruló rakomány súlyos közlekedési balesetet is eredményezhet.

Számos apró, de annál hasznosabb módszer van, amivel elejét vehetjük az ilyen kellemetlenségeknek. Egyik jó megoldás, ha a hátsó ülésen kell, nehéz tárgyakat szállítsunk, hogy az első ülés támlájához strapabíró lapot, például deszkát, OSB lapot erősítünk, így nem egy pontra, hanem a lemez teljes felületére hat majd a nyomás, amikor nekipréselődik, mondjuk egy fékezés miatt az egyébként rögzített tárgy.

Jó tudni, hogy ha lakott területen belül 50 km/h sebességgel haladva hirtelen kell fékezzünk, a hátsó ülésre rögzítetlenül letett csomag a tömegének akár a negyvenszeresének megfelelő erővel csapódhat előre.

A kisebb tárgyak, mint egy mobiltelefon, lakáskulcs vagy bármi hasonló nagyon könnyen helyet változtathat az utastérben egy hirtelen manőver miatt, ami ha sérülést nem is feltétlenül okoz, de elvonja a figyelmet a vezetésről. A vezető melletti ülés elé helyezett ételhordó is nagy galibát tud okozni, ha kanyarban dőlni kezd, és egyik kezével ezt igyekszik megakadályozni a sofőr, a másikkal pedig befejezni próbálja a manővert.

Ezek az esetek egyszerűen megelőzhetők, ha tartunk egy műanyag kosarat a csomagtartóban, ami megakadályozza a kisebb tárgyak elmozdulását. A csomaghálók a csomagtartóban a hátsó ülésen és az utánfutón is jó szolgálatot tesznek: a rakomány leszorítható, egyben tartható velük. Nagyobb tömegű dolgok szállításakor érdemes azokat nem kötéllel, hanem gurtnival rögzíteni. A kötél esetén jól kell tudnunk olyan csomókat kötni, melyek semmilyen a szállítás körében fellépő erőhatásra nem oldódnak ki. Ez azért némi gyakorlatot feltételez. Ezzel szemben a gurtnik szorító mechanikájuknak köszönhetően néhány egyszerű mozdulattal szorosra állíthatók.

Apró tárgyak részére minden autóban számos tároló hely van kialakítva (kesztyűtartó, ajtózsebek, pohártartó), melyekből ezek nem tudnak kiesni. Ha kevés e hely, akkor az ülések támlájára vehetünk sokzsebes tárolókat. Lopás ellen véd, de menet közben életveszélyes, ha az utastérben szabadon szállítjuk a kormányra tehető biztonsági zárat. Az elülső ülés alá, vagy a csomagtartóba tegyük, és ott gumipókkal is rögzítsük. Csomagtartóból kilógó tárgyat mindig rögzítsünk, és fényvisszaverő anyaggal lássuk el, hogy a mögöttünk jövő jól lássa, meddig közelíthet meg bennünket.

Háziállatot ne szabadon szállítsunk az autóban – legyen is az bármilyen szelíd. Nem csak ütközéskor zuhanhat előre, de bármitől megijedhet és ránk ugorhat vezetés közben.

Nagy tömegű áru szállításakor a fényszóró magasságállítóját tekerjük 2-es vagy 3-as pozícióba, hogy ne vakítsuk el a szembejövőt. Ilyenkor a guminyomást is változtassuk meg a kezelési könyvben leírtak szerint.

Szállítmányozás házon belül

A házon belüli nagy tömegű tárgyak mozgatását is többféle eszköz segíti. Egy bútor áthelyezése, néhány könyvekkel megrakott doboz arrább vitele, vagy egy dézsás növény teleltető-helyre történő szállítása mind-mind olyan feladatok, amit ha saját erőnkből akarunk megoldani, rossz esetben bele is rokkanhatunk. Ezért jó, hogy számos eszköz kapható ezen munkafolyamatok megkönnyítésére; a különféle molnár kocsiktól kezdve a görgős alátéteken keresztül, a bútortologatáskor az áthelyezést segítő és a padló épségét védő filc alátétekig. Ezek az eszközök nem túl drágák, és ha egyszer beszerzünk belőlük párat, azt nagyon sokféle helyzetben tudjuk majd használni a házban és a kertben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kalapács helyett tűzőgép

A különféle anyagok rögzítésekor több lehetőség közül választhatunk. Elsőre ugyan hagyományos kalapács és a szeg jut a legtöbbünk eszébe, de ezen kívül van még számos más rögzítési mód is. Igaz a...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...