Hőszigetelő festék

2013-05-16 09:59:57 | Módosítva: 2018-04-16 14:37:02

Rosszul szigetelt épületeknél a túl hideg falrészeken már alacsony páratartalom mellett is megfigyelhető a penészesedés, mert a hideg falakra könnyebben kicsapódik a nedvesség. Emiatt szükséges a falak és a lakás hőszigetelése, ami ugyan jelentős befektetéssel jár, de hosszabb távon mindenképpen megtérül.

Szerencsés esetben már az építkezés közben ki tudjuk választan a megfelelő minőségű építőanyagokat és a szigetelést is. Sok esetben azonban erre nincs mód, a már meglévő lakást szigetelését kell megoldani. Van olyan anyag és technológia, ami segít e probléma megoldásában, ez a hőszigetelő festék. A hőszigetelő festék a hagyományos festékekhez hasonlóan vihető fel, gyorsan és tiszta körülmények között javíthatja a lakás hőszigetelését.

A hőszigetelő festék nem azonos elven működik, mint a vastag hőszigetelő anyagok. Nem a vastagságával akadályozza meg a fal hőelvezetését, hanem egy másik, nagyon egyszerű módszerrel. A festékben apró, kerámiagömbök vannak, melyet a gyártás során egy speciális anyaggal kevernek. Ezáltal lesz könnyen felhordható bármilyen falra. Ezek a kerámia gömbök hővisszaverő tulajdonsággal rendelkeznek. A hőszigetelő festék megakadályozza a falak hőelvezetését, hiszen a meleget visszatükrözik a lakótér felé. Ez a gyakorlatban is működik, sőt, bizonyos esetekben feleslegessé teszik a vastag hőszigetelő réteg alkalmazását.  A hőszigetelő festék nem csak visszatükrözi a meleget, hanem a fal vizesedését is megakadályozza, ugyanis kapilláris tulajdonsága révén „kiszívja” a falban található nedvességet, szárítva azt, így csökkentve annak hőelvezető képességét. Ez annyit jelent, hogy nem engedi ki át a meleget, ezáltal csökkenti a fűtési költségeket. A festék bizonyos esetekben, önmagában elegendő lehet egy lakás hőszigetelésére.

Használata nagyon egyszerű: egy hagyományos festő hengerrel kell felvinni, pont úgy, ahogyan kifestenénk a lakást. A hőszigetelő festék színkeveréssel bármilyen színben előállítható. Rendkívül tartós, sőt száradás után rugalmas is marad, teljesen vízhatlan. Ez azt jelenti, hogy kisebb ütések sem ártanak neki, a rugalmassága miatt nem repedezik. Vízzel könnyen tisztítható, az évek során rákerülő piszok vagy kosz is egyszerűen lemosható a lefestett felületről. 

Létezik kültéri változata is, ami hatékony nyári hővédelmet és időjárással szembeni védelmet biztosít, ráadásul segít tisztán tartani a falakat. A kültéri hőszigetelő festék olyan védőréteget képez az épület felületein, ami képes lélegezni, azaz a falból a párát átengedi. A hőszigetelő fafesték faházaknál alkalmazható, a fémfesték változat fémépületek hővédelmét javítja, a tetőfesték pedig abban segít, hogy ne forrósodjon fel a ház teteje, emiatt a héjazat évekig újnak fog tűnni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Sajnálatos, hogy az Ezermester is így ír a festékről, megtévesztve a hozzá nem értő olvasókat. Ezzel az erővel a hőtükrös fóliát is ki lehetne kiáltani hőszigetelőnek...

User9780 avatarja

User9780        

Rengeteg internetes oldalon találkoztam már ezzel a zagyvasággal. Minden alkalommal próbálom elmagyarázni, hogy a hőszigetelés ilyen módon nem működik. A sugárzó hő egy részét a festék visszaveri, de közel sem a kerámia gömbök miatt, hanem elsősorban a megfelelő színválasztás miatt, hiszen a hősugárzás hullám természetű fizikai jelenség, így a világos felületekről hasonlóan a fényhez visszaverődik. A legegyszerűbb fehét festékről is.
Az épületek lehülése pedig hővezetéssel történik, ez ellen csak megfelelő vastagságú hőszigetelő tulajdonságú anyag a homlokzatra történő felhordásával lehet védekezni.
Tehát szögezzük le:
- ez a termék (és hasonló elmélettel reklámozott társai) nem hőszigetelnek, ezt egyetlen szakintázet sem tudta ezidáig méréssel alátámasztani
- páradiffúziós tulajdonságaik nem jobbak a hagyományos festékekénél (azaz nem "lélegeznek" jobban, bár én még sohasem hallottam festéket mély levegőt venni)
- viszont a nemlétező tulajdonságaik miatt jó drágák.

Színek variálása a falakon

A lakások felújításakor szinte elkerülhetetlen a lakóhelyiségek falainak azújra festése. Ez adott esetekben elég sokrétű előkészítő munkával jár. Haa helyiség már többször volt festve, ajánlatos...


Tiszta levegőt otthonunkba!

Egyedülálló, légtisztító beltéri falfestéket fejlesztett a Poli-Farbe. A Poli-Farbe Inntaler Air Cleaner a különböző lakberendezési tárgyakból – bútorokból, laminált padlókból – felszabaduló...