Vitaflóra

Muskátli, a balkon virágbajnoka

2013-06-05 10:30:09 | Módosítva: 2013-06-05 10:31:36

Csak a jó körülmények között tartott, optimálisan táplált muskátli nevezhet szép eredményeket várva a bajnokságra. Akinek napfényes, széltől védett balkona van, nyugodtan választhat a muskátlik sokféleségéből.

Az öntözési alapszabályokat tartsuk be, soha ne száradjon ki teljesen a muskátli földlabdája, de gyökere ne álljon vízben. Tavasszal célszerű több kisebb vízadaggal locsolni, de a nagy meleg beköszöntével inkább naponta egyszer, az esti hűvösebb időszakban öntözzük meg alaposan növényeinket.


Az öntözési hibát gyorsan jelzi a muskátli, a táplálási hiányosságokat már nem mutatja ilyen gyorsan. Ha a tápanyaghiány jeleit látjuk, sajnos néhány héttel már lemaradtunk a dobogós helyekről. A Vitaflóra Muskátli és balkonnövény tápoldat rendszeres adagolásával biztosan nem ismerkedünk meg a tápanyaghiány tüneteivel. A tápoldat nitrogéntartalma biztosítja a dinamikus fejlődéshez szükséges energiát, foszfor- és káliumtartalma serkenti a virágképződést, erősíti a gyökérzetet, szabályozza a vízháztartást és növeli a növény ellenálló-képességét. A tápoldat magas vastartalma segít megelőzni a klorózis kialakulását, és tartalmazza az összes szükséges mikroelemet.

Hogyan adagoljuk?

Az öntözővízzel adagoljuk a tápoldatot, ezáltal a tápelemek mindig a megfelelő arányban és a szükséges mennyiségben állnak a növény rendelkezésére, az erőteljes fejlődés mellett a dús virágzást is biztosítják. A muskátlik táplálását beültetés után 2 héttel kezdjük meg, az első virágok kialakulásáig hetente egyszer adagoljuk az öntözővízbe a Vitaflóra Muskátli és balkonnövény tápoldatot. A virágzás megindulásától kezdve hetente kétszer tápoldatozzuk a balkonnövényeket. A folyékony tápoldat előnye, hogy adagolása a növény kondíciójához és az időjárási körülményekhez igazodik, pl. hűvösebb időben a növény vízfelhasználása is csökken, ezáltal a kijuttatott tápanyag is kevesebb.


Nagyobb esők után, amelyek átmosták a balkonládát, feltétlenül pótoljuk a tápanyagokat. A legtökéletesebb tápanyag-utánpótlás, ha a heti tápoldat-mennyiséget felosztva, minden nap tápláljuk a növényt (ez 15 ml Vitaflóra Muskátli és balkonnövény tápoldatot jelent 10 liter öntözővízhez, naponta). A teleltetésre szánt növényeket csak szeptember végéig tápoldatozzuk, hogy a hajtások beérjenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Vitaflóra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Orchideák táplálása

Mindenkinek érdemes Phalaenopsis (lepkeorchidea) tartásával próbálkozni, megfelelő környezetet szinte bármelyik lakásban kialakíthatunk, így érdekes formájú virágaiban sokáig gyönyörködhetünk. q


A kertek királynője

Régebben minden falusi udvaron találhattunk néhány rózsatövet, amelyek sokszínű, illatos virágaikkal örvendeztették meg az arra járókat. A rózsa manapság is kedvelt növényünk, a nemesítés...