Színválasztás szakértő segítséggel

2013-06-07 11:58:55 | Módosítva: 2013-06-07 12:02:07

Életünket meghatározzák, átszövik a színek, nem mindegy tehát, hogy milyen árnyalatokkal vesszük körül magunkat otthonunkban. Vajon pontosan hogyan befolyásolják a mindennapjainkat, hangulatunkat a színek? Melyek a legújabb trendek? Dr. Tari Gábor színszakértő segített eligazodni ebben az izgalmas témában. Egyben tanácsot is adott, hogy házunkhoz, lakásunkhoz hogyan találjuk meg a legmegfelelőbb homlokzati színt.

A színek képesek erőteljes érzelmi benyomásokat, asszociációkat kelteni bennünk, főleg életünk legfontosabb lelki, tárgyi vagy fogalmi elemeit idézik fel – vagy legtöbbször a természet időbeli, térbeli változásait, napszakok, évszakok, jellegzetes földrajzi tájak emlékeit. 

Miben segít a színszakértő?

Dr. Tari Gábor színtervező szakember, egyetemi docens, a BME Színdinamika Szakmérnöki Műhely tanára, többek között az épületek színezésével kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait: „Az épületeknél elég gyakori a csupán egyféle szín különböző árnyalataiból komponált homlokzat – a monokromitás –, azonban megfelelő harmónia elvekkel természetesen három-négy különböző szín is összehangolható. Minden színfajtának a hat alapszín közül – sárga, narancs, vörös, lila, kék és zöld - létezhet kellemes, megnyugtató árnyalata, ez a belé kevert szürketartalomtól függ. A színválasztásnál mindenképpen fontos a személyes tényező, hiszen a színek kifejezik személyiségünket. 


Léteznek trend-, vagy divatirányzatok által ideig-óráig preferált árnyalatok is, ám ennél fontosabbak az általános harmónia, anyagszerűségi és funkcionális elvek.” – folytatta a szakember. „Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt –sokat kell a színek szépen csengő megszólaltatásáért tanulni – szerintem még az ösztönös színérzék sem elég. Ez ma már egy külön, interdiszciplináris tudomány: színdinamika a neve.”

Homlokzatszínezés – trendek és szokások

„A túl erős színeknek lehet tolakodó, magamutogató jelentése is, így a hétköznapi ember sokszor félreérti a harmonikus színek fogalmát, el akarja kerülni – főleg otthonánál – az említett negatív jelentéseket. Ezért sokszor kizárólag a közhelyszerű, már-már unalomig ismételt és jelentésüket vesztett tört fehéreket, bézs és halvány homok színeket tartja ízlésesnek. Vannak viszont olyan emberek, akik minden áron különbözni akarnak másoktól, felhívni magukra a figyelmet, és ezért a reklámgrafika rikoltó színeit használják, az épített környezetünkben disszonanciát teremtve.” – tette hozzá a szakértő.


„Magyarországon korábban az osztrák mintájú fehér fal-barna xiladekor pác stílus volt gyakori. Manapság inkább a mediterrán világ testes meleg színeit próbálják hazai környezetre alkalmazni – a mindenki számára jobban elérhető utazások emlékeként, amelyben megjelenhet Itália, Görögország, de akár Mexikó színvilága is, több-kevesebb önmérséklettel.”


Jól alkalmazható tippeket, segítséget a homlokzati színválasztásban, és még több információt a Baumit Life-ról a www.baumitlife.com oldalon talál.

Baumit Kft.
www.baumit.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Foltálló falfesték

Falaink a használat során számos külső hatásnak vannak kitéve. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül kifröccsent a kávé vagy agyümölcslé a falra, esetleg gyermekünk hitte...


Színek variálása a falakon

A lakások felújításakor szinte elkerülhetetlen a lakóhelyiségek falainak azújra festése. Ez adott esetekben elég sokrétű előkészítő munkával jár. Haa helyiség már többször volt festve, ajánlatos...