Hőveszteség-mérés épületeken

Hőkamerás vizsgálat

2013-06-05 10:21:06 | Módosítva: 2013-06-05 10:48:24

Első ránézésre nehézen tudjuk eldönteni, hogy lakásunk, házunk hőszigetelése, és az ebből adódó hőveszteség mekkora. Pedig ez ugyancsak húsbavágó, pénztárcát érintő kérdés. A kérdés megválaszolásának pedig az egyik leggyorsabb módja a hőkamerás felvétel készítés. A benti meleg levegő utat keres magának a kinti hidegebb levegő felé, s ezt hőkamerával ki lehet mutatni.

A hősugarakat persze szabad szemmel nem érzékeljük, nem tudjuk, hogy hol szökik a meleg levegő. A mai modern készülékekkel azonban már kimutathatók a hiányosságok, a hőhidak, a rossz szigetelések, az esetleges lukak. A hőtérkép segít a felderítésben, hiszen megmutatja, hogy az épület melyik részen távozik a meleg levegő a normálisnál nagyobb mértékben, vagy beázás esetén mely részeken van nedvesség. A legkorszerűbb Thermo kamerákkal végzett hőkamerás vizsgálat képes kimutatni bármilyen épület hőveszteségét. Akár a legkisebb hősugárzási eltérést is érzékeli, és a mért adatokat az alkalmazott szoftver képpé dolgozza fel. Ennek pontossága olyan, hogy képes akár négyzetcentiméterenkénti szám-adatszolgáltatásra is.


Különösen fontos ez a jelenlegi és a folyamatosan emelkedő energiaárak tükrében. Egy panel épületnél akár milliméter pontossággal be lehet határolni a hőszigetelés hiányosságait, így lokális hőszigetelésre is mód nyílik, és nem szükséges a teljes épületet hőszigetelni. Ha egy nagy panelos épületnél a két betonréteg közötti polisztirol hőszigetelés a gyártás során károsodott, ez belső pára-lecsapódást, penészesedést, gombásodást okozhat. Amennyiben az így keletkezett folytonossági hiányt lokalizáltuk, a probléma részleges habinjektálással megszüntethető. Kimérhető a rosszul záródó ablakoknál elszökő hő, akár egy centiméteres ablakszigetelési hiány is. Szükség esetén hőkamerás felvétellel láthatóvá tehetjük a túlmelegedő elektromos kapcsolókat, biztosítékokat, vezetékeket is.

Láthatatlanból látható

A szakemberek a hőképeket az elkészítés után a helyszínen – egy laptop segítségével – jpg formátumú képpé alakítják, és CD lemezre írva átadják a megrendelőnek. A képek a mellékelt etalon segítségével laikus számára is könnyen értékelhetők. A termográfia, azaz hőtérképezés a tárgyak, illetve anyagok hőtartalmát vizsgálja. Minden anyag, aminek a hőmérséklete az abszolút nulla K (kelvin), vagyis –275 °C felett van, elektromágneses energiát sugároz. Ezt az energiát az ipari hőkamerák hőképpé alakítják, így válik láthatóvá a láthatatlan hőenergia a hőkamerás vizsgálat során. Az így alkotott képek, és az építőipari kivitelezésben szerzett tapasztalatok alapján lehet értelmezni és hasznosítani a mért értékeket, és részletes épületdiagnosztikai elemzést végezni a hőtérkép segítségével.


Az épület kora nem meghatározó hőkamerás felvételnél, mivel még az új építésű, jól hőszigetelt ingatlanok esetében is felmerülnek olyan műszaki hiányosságok, amelyeket csak hőtérkép készítésével lehet meghatározni, és pontosan lokalizálni bontási munkák nélkül. Régi épületek korszerűsítése előtt is ajánlott egy teljes körű épület termográfia, hogy feltárjuk az épületben található hőhidakat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Édesvízi kontra tengeri akvárium

Sok kezdő akvarista fejében megfordul a gondolat, hogy készít egy édesvízi akváriumot, amit majd később átalakít tengerivé. Nyílván úgy gondolják, hogy ez valami evolúciós folyamat, pedig szó sincs...


Térfigyelés

Számos térfigyelő kamerával találkozhatunk bevásárlóközpontokban, hiper-, illetve szupermarketekben, plázákban, munkahelyeken, de még egy egyszerű kis ruhaboltban is. Ugyanakkor nem csak fedett...