Milyen anyagból legyen a paplan?

2013-07-08 12:20:20 | Módosítva: 2013-07-08 12:25:15

Természetes és mesterséges anyagú paplanokat egyaránt lehet kapni. Nem csak ízlés és pénz kérdése, hogy ki melyiket választja, hanem az egyéni komfort érzet alapján érdemes a döntést meghozni. Fontos, hogy a töltet anyaga és az ún. fedőanyag egymás tulajdonságait erősítve adják a tökéletes alváshoz a paplant.

A gyapjú paplanok minden évszakban megfelelő választásnak bizonyulnak: télen a hidegtől, nyáron pedig a melegtől szigetelik el testünket, folyamatosan biztosítva ezzel a kellemes hőmérsékletet. Az élő és egészséges juhoktól származó gyapjú megtartja az összes természetes tulajdonságát. Csak az élő állattól származó gyapjú kaphatja meg a „tiszta élő gyapjú” jelölés. Ágynemű töltetként legjobb minőségű a hátról nyírt gyapjú. 


A nyírás után gondosan válogatott, mosott (kezelt) gyapjút fellazítják, horgas tűkkel borított, forgó hengerben dolgozzák fel a paplanok töltésére alkalmas „bundát”. Az ilyen minőségű gyapjú, saját súlyának 30%-át képes felvenni nedvesség és pára formájában, anélkül, hogy nedvesség érződne. A gyapjúszálak göndörsége sok levegőt tud tárolni, így jó hőszigetelő (hidegtől, melegtől egyaránt véd), hőmérséklet kiegyenlítő és egyben szellős is. 

Pehely és toll

A pelyhek kacsától vagy libától származnak, a madár testén is a melegítést szolgálják. Majdnem háromdimenziósak, így sok a görbe és a légies szál, amelyek a test melegen tartása mellett a nedvességet is felszívják.A tollak a pelyhekhez képest kívül vannak, hogy megvédjék azokat a különböző hatásoktól, „csak” kétdimenziósak. A tollak görbülnek, ezért ideálisak a nyak alátámasztására is párnákban, mert ha nyomás éri őket, megpróbálják felvenni eredeti formájukat.A pelyhek és tollak a test melegen tartására valók, mert magukba zárják a levegőt, amit a test könnyen felmelegít. 


Másik nagy előnyük, hogy felszívják a nedvességet és elvezetik a testtől, amire a szintetikus anyagok nem képesek. Paplan vagy párna vásárlásakor ellenőrizzük a töltőerőt, mert ez sokat elárul a paplan hőszigetelő képességeiről. A töltőerő megmutatja, hogy mennyi levegő van a töltetben. A nagy töltőerejű pelyhek könnyű és vaskos paplant eredményeznek, a lehető legjobb hőszigetelő képességgel. Minél több tollat keverünk a pelyhek közé, annál alacsonyabb lesz a töltőerő, és nehezebb a bélés. Ezért kizárólag a paplan súlyából nem lehet megítélni, milyen a hőszigetelése. Például: 11-es töltőerejű 500 grammos paplanbélés jobban szigetel, mint egy 4-es töltőerejű 1200 grammos. A legjobb pelyhek és tollak igen hosszú élettartamúak.

Szálas töltet anyagok

Tencel: a textilgyártás területén végzett legutóbbi kutatások eredményeképpen fejlesztették ki, egy természetes rost, a cellulózból nyerik. A Tencelből készült paplanok puhák, jó a nedvszívó képességűek, jól szellőznek és környezetbarátok. 

Wellsleep: korszerű, mikroszálas, rugalmas, bolyhos szál, sok tekintetben jobb, mint a hagyományos poliészter szál. Mesterséges libatollnak is nevezik, mert tapintása nagyon hasonló a libatolléhoz. Jól szabályozza a hőmérsékletet, kellemes tapintású, csak kis mértékben szívja magába a nedvességet, és foltálló. Hatékony antiallergén, ezért, miközben megtartja libatollhoz hasonló tulajdonságait, tökéletesen alkalmas allergiában és asztmában szenvedők számára.

Poliészter szál: a poliészter szálas paplanok töltete sokféle típusú poliészterből készülhet, amely számos jó tulajdonsággal és előnnyel rendelkezik. A szálak hőszigetelési képessége attól függ, hogy mennyire képesek magukba zárni a levegőt, amelyet később a test melegít fel.

Mikroszálak: ezek a szálak kisebbek és puhábbak a többinél, az ilyen szálakkal feltöltött paplanoknak szinte pehelypaplan-érzete van.

Üreges szálak: a szálak üreges kialakítása jó hőszigetelő, így a szálak magukba tudják zárni a levegőt.

Szilikonos szálak: a szilikonnal borított szálak puhábbak, és jó a hőszigetelésük is.

Golyós szálak: a gömb formára alakított szálak jó alátámasztást biztosítanak a fejnek, ezért általában párnákban használják. Könnyebb felrázni, így megtartják eredeti formájukat.

Poratka és allergiák


A paplanokban, párnákban, kárpitos bútorokban, matracokban, szőnyegben és függönyökben leggyakrabban megtalálható allergén a házi poratka. A védelem nélküli textilekben telepszenek meg, felszívják a nedvességet, az elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak és itt szaporodnak. Ürülékeik és elhalt vázaik láthatatlan porrá változnak, melyek allergiás reakciókat váltanak ki az allergiásokban, asztmásokban. Egyetlen védelem nélküli matracban akár 10 millió poratka is élősködhet. Antiallergén anyagok használatával és az évente 5-6-szor történő mosással a poratkák szaporodási képessége jelentősen csökkenthető. Allergia esetén válasszunk jó minőségű, magas hőmérsékleten is mosható, antiallergén paplant.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Paplan választása

Paplan vásárlására az ember életében csak ritkán kerül sor. Mint mindenben, ebben is hatalmas választékkal találjuk szemben magunkat az üzletekben, nehéz eligazodni a sok elnevezés, minőség és ár...