Fűnyírótraktor meghajtások

2013-06-19 14:43:28 | Módosítva: 2013-06-27 10:54:08

Nagy, füves területek nyírásához ideális eszköz a fűnyírótraktor. Ez lehet oldalra kidobós, vagy fűgyűjtős, illetve rendelkezhet mulcsozás funkcióval is.

A fűnyírótraktor és az önjáró felülős fűnyíró közötti alapvető különbség a vágószerkezet elhelyezésében van. Míg a fűnyírótraktor vágószerkezete a karosszéria középpontja alatt helyezkedik el, addig a felülős önjáró gépnél a gép elején foglal helyet. Az utóbbi előnye, hogy a kerekek nem tapossák le a levágandó füvet, jobban lehet vele manőverezni, jobban meg lehet vele közelíteni a tereptárgyakat, és a munka is ellenőrizhetőbb. 


Hátrányuk, hogy nem annyira stabilak, mint a fűnyírótraktorok, és a nyesedék összegyűjtésére nincs lehetőség. Az önjáró fűnyíróknál és traktoroknál a következő különbség a kerekek kormányzásában van. Amennyiben ilyen szerkezet megvásárlására szánjuk rá magunkat, összkerék-hajtású, csuklós változatot válasszunk, amely dombos területen, domb- és lejtmenetben egyaránt biztonságos. Hajtásrendszerből négy alaptípus közül választhatunk.

Hajtástípusok

Transmatic hajtás: kuplung kinyomásával váltókapcsolót kell használni a megfelelő fokozat kiválasztáshoz. A fékpedál felengedésével a fűnyírótraktor a kiválasztott sebességfokozatnak megfelelő sebességgel fog elindulni és haladni. A fékpedál lenyomásával állítható meg a traktor és választható másik sebességi fokozat.


Autodrive hajtás: az autodrive hajtómű leginkább a személygépjárművek automata sebességváltójához hasonlítható, így kuplung használata nélkül kényelmes munkát tesz lehetővé. Az előre-, illetve a hátramenetet egy kar segítségével lehet kiválasztani, a sebesség mértéke pedig egy lábpedállal szabályozható. További előnye, hogy a kormányt mindkét kézzel foghajuk.


Automatic hajtás: ez az autodrive hajtás továbbfejlesztett változata. Itt a hajtásrendszer még mindig mechanikus, de nem kell külön karral kiválasztani az előre-, illetve hátramenetet, hanem a lábpedál megfelelő irányba mozdításával lehet a traktor sebességét szabályozni, természetesen fokozatmentesen.


Hydrostat hajtás: azaz hidrosztatikus hajtás. Nem más, mint egy olajszivattyúval ellátott hajtómű, amely robusztus és kevés karbantartást igényel. A lábpedállal változtatható, hogy a szelep mennyi olajat juttasson a hajtóműbe, így szabályozva a traktor sebességét. Kényelmes, mivel a kormányt két kézzel fogva lehet dolgozni vele, s nem kell kuplungolni, majd irányt választani. Hogyha nem a hajtás segítségével akarjuk mozgatni, hanem kis helyre emberi erővel (tologatással) szeretnénk manőverezni, ki kell kapcsolni a hidrosztatikus hajtást, mivel bekapcsolt állapotban a kerekek kapcsolatban vannak a hajtóművel, és ezáltal a motorral is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így könnyítik meg a robotfűnyírók a kertészkedést

A sűrű zöld pázsit gyönyörű, ám a karbantartási igényét nem szabad alábecsülni. Elmondjuk, hogyan könnyítik meg a kertészkedést az intelligens robotfűnyírók.


Makita fűnyírók

A Makita 1915-ös alapítása óta, az évek folyamán a világ számos országában jelenlevő multinacionális vállalattá fejlődött. Folyamatosan bővülő termékpalettájának kialakításánál a szigorú japán...