Házilag is szerelhető hőszigetelő rendszer

Átszellőztetett homlokzati burkolat

2013-06-26 15:02:13 | Módosítva: 2013-06-26 15:02:53

A hazai lakások hetven százaléka rossz energetikai állapotban van. Ezeknek az épületeknek az energia fogyasztása az optimális mennyiség többszöröse is lehet. A fűtési költségek csökkentésének egyik lehetséges módja az épületet határoló falak és a nyílászárók minél nagyobb mértékű hőszigetelése.

A legnagyobb hőveszteség a homlokzati felületeken képződik. Az elmulasztott szigetelés akár házilag is pótolható, amire a hazai kereskedelmi forgalomban számos hőszigetelési eljárást alkalmaznak. Ezek egyike a szerelt, hátoldalon átszellőztetett homlokzati rendszer.  A rendszer fő eleme a burkolólap. Alapanyaga nagyszilárdságú ütésálló, felülete természetes kő őrlemény, az alapanyagba melegen hengerelve. Megjelenése, tetszetős, esztétikus. Széles színskála biztosítja, hogy a tervező egyszerű, de ugyanakkor változó homlokzati formákat valósíthasson meg. Az alapanyagba készített bordák a burkolólapokat merevítik, és egyidejűleg a levegő áramlását biztosítják. A burkolólapok tartószerkezete impregnált tetőléc (6 cm hőszigetelésig ez a kedvezőbb), fém (AL) és fa, vagy különleges esetekben tisztán fém lehet.


Az átszellőztetett homlokzati burkolatrendszer előnye, hogy védi az épülethomlokzatot és a szerkezeteket az időjárás hatásaitól; csapóesőtől, széltől, havazástól, hidegtől-melegtől, a Nap sugárzásától. A burkolat mögötti légrésben télen 5-8 °C értékkel magasabb a hőmérséklet a környezeti hőmérsékletnél. A falazaton és a hőszigetelésen átdiffundáló párát a szellőző réteg elszállítja. A falszerkezet lélegzik, a száraz fal már önmagában is jobban hőszigetel. 


A burkolat mögötti légáramlat javítja a homlokzat nyári hőcsillapítását. A burkolat mögött az épület kisebb téli-nyári, éjszakai-nappali hőingadozásnak van kitéve, így a homlokzat zsugorodásának és hőtágulásának a mértéke kicsi. A burkolat a mögötti légrésnek és a hőszigetelő agyagnak köszönhetően jelentősen csökken a léghang-áthaladás. Javul az épület zajcsillapítása.


Az átszellőztetett homlokzati szigetelés a családi házak utólagos hőszigetelésére, a vakolatot helyettesítve új épületek készre-szerelésére, faházakra végleges megoldásként, illetve iparosított és egyéb technológiával készült magas épületek – panel, blokkos, tégla stb. – utólagos hőszigetelésére egyaránt használható. A szín és felületi kialakításoknak köszönhetően a homlokzatképzési lehetőségek „számtalan” változatot biztosítanak. A hatása természetes, az elemek minden épülethez illeszkednek, ezáltal az alkalmazásának nincsenek határai.

Proker Kft.
1158 Budapest, Rákospalotai körvasútsor 61.
Telefon/fax: (+36-1) 419-2818, 410-8458, 419-2818
Mobil: +36-20-953-2749, +36-20-954-1723
www.proker.hu
info@proker.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidegburkolatok ragasztása és fugázása

Falakon és járófelületeken tartós, dekoratív és könnyen tisztítható burkolatok alakíthatók ki különféle anyagú burkolólapok felragasztásával. Ha pedig a burkolást saját kezűleg kívánjuk elvégezni,...


Rendhagyó homlokzatszigetelés

A SAJÓ DESIGN Bt tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján szerelt homlokzatszigetelésben Heraklith táblák felhasználásával épül Fehérgyarmaton a...