Házilag is szerelhető hőszigetelő rendszer

Átszellőztetett homlokzati burkolat

2013-06-26 15:02:13 | Módosítva: 2013-06-26 15:02:53

A hazai lakások hetven százaléka rossz energetikai állapotban van. Ezeknek az épületeknek az energia fogyasztása az optimális mennyiség többszöröse is lehet. A fűtési költségek csökkentésének egyik lehetséges módja az épületet határoló falak és a nyílászárók minél nagyobb mértékű hőszigetelése.

A legnagyobb hőveszteség a homlokzati felületeken képződik. Az elmulasztott szigetelés akár házilag is pótolható, amire a hazai kereskedelmi forgalomban számos hőszigetelési eljárást alkalmaznak. Ezek egyike a szerelt, hátoldalon átszellőztetett homlokzati rendszer.  A rendszer fő eleme a burkolólap. Alapanyaga nagyszilárdságú ütésálló, felülete természetes kő őrlemény, az alapanyagba melegen hengerelve. Megjelenése, tetszetős, esztétikus. Széles színskála biztosítja, hogy a tervező egyszerű, de ugyanakkor változó homlokzati formákat valósíthasson meg. Az alapanyagba készített bordák a burkolólapokat merevítik, és egyidejűleg a levegő áramlását biztosítják. A burkolólapok tartószerkezete impregnált tetőléc (6 cm hőszigetelésig ez a kedvezőbb), fém (AL) és fa, vagy különleges esetekben tisztán fém lehet.


Az átszellőztetett homlokzati burkolatrendszer előnye, hogy védi az épülethomlokzatot és a szerkezeteket az időjárás hatásaitól; csapóesőtől, széltől, havazástól, hidegtől-melegtől, a Nap sugárzásától. A burkolat mögötti légrésben télen 5-8 °C értékkel magasabb a hőmérséklet a környezeti hőmérsékletnél. A falazaton és a hőszigetelésen átdiffundáló párát a szellőző réteg elszállítja. A falszerkezet lélegzik, a száraz fal már önmagában is jobban hőszigetel. 


A burkolat mögötti légáramlat javítja a homlokzat nyári hőcsillapítását. A burkolat mögött az épület kisebb téli-nyári, éjszakai-nappali hőingadozásnak van kitéve, így a homlokzat zsugorodásának és hőtágulásának a mértéke kicsi. A burkolat a mögötti légrésnek és a hőszigetelő agyagnak köszönhetően jelentősen csökken a léghang-áthaladás. Javul az épület zajcsillapítása.


Az átszellőztetett homlokzati szigetelés a családi házak utólagos hőszigetelésére, a vakolatot helyettesítve új épületek készre-szerelésére, faházakra végleges megoldásként, illetve iparosított és egyéb technológiával készült magas épületek – panel, blokkos, tégla stb. – utólagos hőszigetelésére egyaránt használható. A szín és felületi kialakításoknak köszönhetően a homlokzatképzési lehetőségek „számtalan” változatot biztosítanak. A hatása természetes, az elemek minden épülethez illeszkednek, ezáltal az alkalmazásának nincsenek határai.

Proker Kft.
1158 Budapest, Rákospalotai körvasútsor 61.
Telefon/fax: (+36-1) 419-2818, 410-8458, 419-2818
Mobil: +36-20-953-2749, +36-20-954-1723
www.proker.hu
info@proker.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festéssel történő homlokzatfelújítás

Az épületek homlokzata és a felületbevonatok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az épület szerkezetének védelméhez is.


Álmennyezetek

Megfelelő belmagasságú helyiségekben az álmennyezetek kimondottan dekoratív hatásúak lehetnek, feltéve, ha meggondoltan kerülnek kialakításra. 2,7 m belmagasságú helyiségekben viszont kifejezetten...