Szuper alacsony költséggel

Napkollektoros HMV rendszer

2013-06-19 14:48:55 | Módosítva: 2013-06-19 14:55:42

Írásunkban egy olyan napkollektoros használati melegvíz, HMV installációt ismertetünk, mely egyszerű kiépítésű, minimalizálja a beépítendő elemek számát és alacsony költségvetéssel kivitelezhető.

A megvalósítás olyan kertes házaknál lehet optimális, ahol a kollektor az épület mellett, annak közelében, megfelelő védettségben (törés elleni védelem, pl. focilabda, kerékpárral nekihajtás stb.), és optimális, vagy ahhoz közeli tájolással elhelyezhető. Fontos működési feltétel, hogy meglegyen a gravitációs szintkülönbség (Hg) kollektorunk vízgyűjtő pontja és a meglevő, pl. villamos bojlerünk között. Amennyiben az előzetes felmérés és tervezés során erről meggyőződtünk, kezdődhet az anyagbeszerzés és kivitelezés.

Tételek, amit megspórolunk

– Keringető szivattyú.
– Soláris vezérlő.
– Tágulási tartály.

Ezek elmaradása anyag és beépítési költséget illetően 150-210 ezer forint megtakarítást eredményeznek. További megtakarítást jelent, hogy a meglevő villamos bojlert, mint solár tárolót használjuk.


Amit meg kell vásárolnunk

– Réz vagy inox csövezés solar szigeteléssel 1/2” mértben, réz fittingek.
– Napkollektor (20 csöves).

Ezek együttes költsége: 180-200 ezer forint.A napkollektor benne van az ivóvíz hálózatban úgy, hogy egy hurkot alkot a bojler körül. Felállításnál ügyeljünk arra, hogy a kollektor gyűjtőjének 2-4% emelkedése legyen a meleg oldal felé. A hideg oldalba egy szabályozó szűkítőt építünk. Ennek feladata, hogy melegvíz használatakor biztosítsa a bojler melegvíz készletének használatát, és gátolja a kollektoron keresztül az ún. bypass kör kialakulását.


Téli fagyveszélyes időszakban 5-10 W teljesítményű villamos védőfűtést kapcsoltatunk a kollektor gyűjtőjében, vagy fagycsapon keresztül leengedjük a vizet. Eredményként professzionális HMV rendszert kaptunk extra alacsony áron.

Berke István
okl. gépészmérnök
www.hungarosolar.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektorok ideális dőlésszöge

A napkollektorok hatékonysága erősen függ a berendezések helyzetétől, amit két fő paraméterrel jellemezhetünk: tájolás és dőlésszög. A napkollektor tájolása optimális esetben déli, azonban célszerű...


Napkollektor alkatrészek

Hasonlóan a klasszikus, melegvizes fűtési rendszerekhez, a napkollektorhoz is számos kényelmi, illetve biztonsági kiegészítő kapható. Használatukkal jobb hatásfokkal működhet rendszerünk, és...