Szuper alacsony költséggel

Napkollektoros HMV rendszer

2013-06-19 14:48:55 | Módosítva: 2013-06-19 14:55:42

Írásunkban egy olyan napkollektoros használati melegvíz, HMV installációt ismertetünk, mely egyszerű kiépítésű, minimalizálja a beépítendő elemek számát és alacsony költségvetéssel kivitelezhető.

A megvalósítás olyan kertes házaknál lehet optimális, ahol a kollektor az épület mellett, annak közelében, megfelelő védettségben (törés elleni védelem, pl. focilabda, kerékpárral nekihajtás stb.), és optimális, vagy ahhoz közeli tájolással elhelyezhető. Fontos működési feltétel, hogy meglegyen a gravitációs szintkülönbség (Hg) kollektorunk vízgyűjtő pontja és a meglevő, pl. villamos bojlerünk között. Amennyiben az előzetes felmérés és tervezés során erről meggyőződtünk, kezdődhet az anyagbeszerzés és kivitelezés.

Tételek, amit megspórolunk

– Keringető szivattyú.
– Soláris vezérlő.
– Tágulási tartály.

Ezek elmaradása anyag és beépítési költséget illetően 150-210 ezer forint megtakarítást eredményeznek. További megtakarítást jelent, hogy a meglevő villamos bojlert, mint solár tárolót használjuk.


Amit meg kell vásárolnunk

– Réz vagy inox csövezés solar szigeteléssel 1/2” mértben, réz fittingek.
– Napkollektor (20 csöves).

Ezek együttes költsége: 180-200 ezer forint.A napkollektor benne van az ivóvíz hálózatban úgy, hogy egy hurkot alkot a bojler körül. Felállításnál ügyeljünk arra, hogy a kollektor gyűjtőjének 2-4% emelkedése legyen a meleg oldal felé. A hideg oldalba egy szabályozó szűkítőt építünk. Ennek feladata, hogy melegvíz használatakor biztosítsa a bojler melegvíz készletének használatát, és gátolja a kollektoron keresztül az ún. bypass kör kialakulását.


Téli fagyveszélyes időszakban 5-10 W teljesítményű villamos védőfűtést kapcsoltatunk a kollektor gyűjtőjében, vagy fagycsapon keresztül leengedjük a vizet. Eredményként professzionális HMV rendszert kaptunk extra alacsony áron.

Berke István
okl. gépészmérnök
www.hungarosolar.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Értékteremtő fűtéstechnikai megoldások a Bosch-tól

A mai technikai és gazdasági környezet felelősségteljes döntést kíván tőlünk, mivel az emelkedő energiaárak ellen csak tudatos döntésekkel védekezhetünk, ezzel növelve otthonunk értékét. Néhány...


Napsugárzás Magyarországon

Amikor napelem telepítésén gondolkozunk, hamar felmerül a kérdés, vajon mennyi napsugárzást kap Magyarország, hiszen tudjuk, hogy leendő áramtermelőink hatásfoka és beruházásunk megtérülése...