Medencefűtés napkollektorral

2013-07-01 13:50:20 | Módosítva: 2013-07-01 13:55:20

A napkollektorok egyik legésszerűbb és leggazdaságosabb felhasználási módja a medencefűtés. A tavasztól-őszig terjedő időszakban a legerősebb a napsugárzás, így jelentős fűtési költséget spórolhatunk meg.

A kültérben található medencék hőntartásához jelentős energia-befektetés szükséges, ezeknek a párolgási vesztesége jóval nagyobb, mint beltéri társaiké, másrészt éjjel a külső hőmérséklet is alacsonyabb. A szolárfűtés előnye, hogy a víz keringtetését leszámítva más energia-befektetést nem igényel, hátránya a hőszivattyús megoldáshoz képest, hogy csak akkor állít elő melegvizet, ha süt a nap.

Egyszerű vagy összetett?

Kültéri medencék esetén – nyári használat során – az egykörös rendszer a legegyszerűbb megoldás. Ez esetben közvetlenül a medence vizét keringtetjük a napkollektor csőkígyójában. Amennyiben beltéri medence vizét szeretnénk melegíteni, illetve más épületgépészeti rendszer számára is biztosítunk hőt a napkollektoros rendszerből, akkor hőcserélős rendszert kell alkalmazni. Ez esetben már kétkörös rendszerről van szó, a kollektor vízkörében valamilyen fagyálló anyag kering. Bár ez egy bonyolultabb rendszer, de lehetőséget nyújt többféle fűtési mód kombinálására. A szolárfűtést így kiegészíthetjük elektromos, gázos vagy hőszivattyús segédfűtéssel is.


Napkollektor fajtája és méretezése

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kültéri medence felületének 60-80%-a, beltéri medence felületének 40-50%-a szükséges kollektor felületből. Természetesen ekkor nem várhatjuk el azt, hogy a medence vize pár nap alatt 26-28 °C-ra melegedjen, de a napkollektoros medence-fűtő rendszer 6-8 °C-ot képes emelni a medence vízhőmérsékletén. A legegyszerűbb napkollektor a fekete színű, hőálló csőkígyó. Közepes méretű medencénél már érdemes szolárszőnyeget választani. Ez egy rugalmas anyagból készülő, napsugárzást elnyelő szőnyeg, mely vízjáratokat tartalmaz. Lefektetéséhez nincs szükség nagy szakértelemre, oda érdemes tenni, ahol a legtöbb napot kapja. Fedés nélküli síkkolektornál bonyolultabb napkollektort kizárólag medencefűtésre használni nem érdemes, a fedés, illetve a vákumcsöves napkollektorok előnyei télen, alacsony külső hőmérséklet mellett érvényesülnek.


Veszteségek csökkentése

További hőmérséklet-növekedés érhető el, ha a medencét éjszaka és a használati időn kívül a víz felszínén úszó buborékfóliával letakarjuk. Ebben az esetben kevesebb napkollektor-felület szükséges. Teljesen fedett vagy beltéri medence esetén a kívánt hőmérséklet előállításához akár az 1 m2 medence felületre jutó 0,3 m2 napkollektor felület is elegendő lehet! A medence vízének hőmérsékletcsökkenése nem csak párolgás útján valósul meg, hanem a talaj irányába is jelentős a hőveszteség. Mobil medence telepítésekor érdemes legalább 0,5 cm vastag polifoam habot, vagy más, lépésálló szigetelőanyagot leteríteni aljzatkiegyenlítés és szigetelés céljára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Katt flexibilis bekötőcső

A KATT nemesacél flexibilis, bordás bekötőcsövek kiválóan alkalmazhatók a fűtés- és hűtéstechnikában előforduló épületgépészeti berendezések bekötése során. A KATT csősajtoló-gép segítségével a...


Termodinamikus szolár rendszerek

A napenergia fűtési- vagy használati melegvíz előállításra irányuló hasznosítása egy tiszta, rövid idő alatt megtérülő megoldás. Napjainkra jelentős fejlődésen mentek keresztül a szolár rendszerek,...