Spaletták, zsalugáterek karbantartása, felújítása

2013-07-11 13:23:29 | Módosítva: 2013-07-11 13:28:33

Az épületek árnyékolására számos lehetőség van, pl. a zsalugáterek, spaletták. Ezeket az új épületeken is egyre gyakrabban alkalmazzák, mivel nemcsak hangulatosak, de védelmük sem lebecsülendő. Az új gyártású zsalugátereket már hatékony felület bevonattal látják el, ám az időjárás szélsőséges hatásainak ezek is csak 4-5 évig állnak ellen.

Kivételek ez alól az UV álló műanyagból készültek, bár a pántok és egyéb vasalatok ezeknél is rendszeres karbantartást igényelnek. A régi és elhanyagolt darabok alaposabb felújításra szorulhatnak. Mivel az új gyártású fa zsalugáterek és spaletták általában fenyőfából rendelésre készülnek, ezek már eleve tartós bevonó anyaggal felületkezeltek, lazúrozással vagy több rétegű lakkbevonattal védik a felületüket. 


Ez utóbbiak bevonatát 4-5 évenként a gyártó által megadott anyaggal ajánlott felújítani, természetesen kellő előcsiszolást követően. A csak lazúrozottakat viszont 2-3 évenként célszerű átvonni. A felületek csiszolása ezeknél is alapvetően szükséges, mint ahogyan a bevonó anyagot sem célszerű esetleg hatásosabbra cserélni pl. vastaglazúrra. Ez a későbbi átvonásukat nehezítheti meg. A felújítást gyakran a gyártó is vállalja, ami garantálja a bevonatok hosszú távú hatásosságát, ám ez sokkal többe kerül a saját munkánál. Az is igaz, hogy a szakszerűség így garantált. 

Műanyag és fém zsalugáterek

A műanyag vagy alumínium alapanyagú zsalugáterek és spaletták jelentősebb felújításokat nem igényelnek, csupán a felületüket kell rendszeresen letisztítani a szennyeződésektől. Felületüket keményviaszos átkenéssel lehet kosztaszítóbbá, gyorsan lemoshatóvá tenni. Egy ilyen alapos tisztításra főként tavasszal érdemes sort keríteni. A pántokat a letisztításuk után szilikonzsírral érdemes vékonyan bekenni, a meglazult vasalatokat pedig szükség esetén meg kell szilárdítani. Ez esetenként csak a kötőelemek meghúzását jelenti. A zárszerkezeteket sem árt újból vékonyan bezsírozni, és a kopott csapos pántok beállítása, esetleges cseréje is ajánlott. Ha a falra erősített pántok csak meglazultak, akkor érdemes egy mérettel nagyobb csavarokkal illetve dübelekkel kicserélni a régit, ügyelve a szárnyak lógásmentes beállítására.


Hasonló szempontok szerint célszerű megvizsgálni a kitámasztó vasalatokat is, ügyelve azok rozsdamentességére, átvonására és megfelelő kenésére. A zsalugátereknek van ún. oldalra tolható változata is, amelyeknél főként a „sínpálya” épsége és a görgők kenése igényel nagyobb figyelmet. A kenéshez a WD-40 elégséges, de esetenként többszöri ismétléssel. Ezzel a szerrel a lamellák dőlését állító vasalat forgáspontjait, sőt a lamellák csapozását is ajánlatos lekezelni. Az így átvizsgált korszerű zsalugáterek az év további részében nem igen okozhatnak működési gondokat, és ápoltságukat hónapokon keresztül megőrzik.

Régi spaletták

Fogósabb feladat a régi, vastag festékréteges zsalugáterek felújítása. Ez különösen a régi épületeken levőknél okoz jelentősebb munkát. Természetesen használt, bontásból származó, viszonylag jó állapotú zsalugátereket olcsón is lehet vásárolni a különféle internetes portálokon, ám alapos felújításuk ezeknek is hosszadalmasabb munkát igényel. Különösen a keretek szilárdságát és a zárszerkezetek épségét ajánlatos megvizsgálni, és a keretek vetemedettségét sem szabad figyelmen kívül hagyni.  A keretszerkezet kötéseinek szilárdsága alapvetően fontos. Roncsolódott részek általában a sarkokon szoktak kialakulni, amelyeket célszerű épületasztalossal kifoltoztatni. 


A kötések szilárdságához ugyanis egymásba eresztett lapolt kötések szükségesek, amelyeknek a kialakítása szakértelmet igényel. Ha keretlécek toldására, lamellák cseréjére nincs szükség, a meglazult sarokkötéseket erős és vízálló ragasztóval, köldökcsapokkal is megerősítve érdemes beállításuk után megszilárdítani. Az állítható lamellák könnyű mozgathatóságát is célszerű megvizsgálni. Letisztított felületüket, csapjaikat faolajjal ajánlatos impregnálni. Vasalatukat – ha ez már túl elhasználódott – célszerű teljesen új, korrózióvédett szerkezetre cserélni. Vigyázat, a méretük a zsalugáter méretéhez igazodó, így csak akkor érdemes lecserélni, ha a régi már nem javítható!

Fafelületek felújítása

Következhet a pántjairól leemelt zsalugáter fafelületeinek felújítása. A régi olajfestékes bevonatot ajánlatos teljesen eltávolítani, ami hőlégfúvóval hatásosan fellazítható, spatulyával letolható. Festéklemaróval csak a vékonyabb rétegeket célszerű fellazítani, majd a laza festékréteget spatulyával, esetleg finomabb huzalkefével teljesen eltávolítani és lemosni. A festéket a mélyedésekből is alaposan ki kell tisztítani, majd következhet a csiszolás. A fáig megtisztított felületeket ezt követően félolajjal kell beereszteni, majd újabb finom csiszolás után több rétegben felkenhető az új, UV álló bevonat. 


Ez lehet vékony- vagy vastag lazúr, esetleg fahajók külső átvonására alkalmazott víz- és UV-álló színtelen lakk. A fedőzománcok alkalmazása csak akkor indokolt, ha azok esztétikailag jobban illenek az épülethez. Ezek is csak UV álló és vizes diszperziós festékek lehetnek, amelyek legalább két vékony rétegben biztosítanak kellő védelmet a szélsőséges időjárási igénybevételeknek kitett zsalugátereknek, spalettáknak.  Az így felújított zsalugátereket, spalettákat célszerű leemelés ellen biztosító csapokkal is ellátni, ha ez lehetséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Árnyékolók teraszra

A nyári melegben bizony sokszor nem használható a teraszunk, ha nincs megfelelő árnyékoló is felszerelve. Egy széltől védett sarokban elviselhetetlenül meleg tud lenni, ha telibe süti a nap. Az...


Optimalizálja tetőtéri ablaka energiahatékonyságát árnyékolókkal

Az árnyékoló kiválasztásakor manapság az egyik legfontosabb tényező, hogy a szerkezet segítségével mennyi energia takarítható meg. Az épületek energiafelhasználásának csökkentéséhez két módon...