Az egyéni igényeknek megfelelőt

Paplan választása

2013-06-25 11:42:27 | Módosítva: 2013-06-25 11:46:19

Paplan vásárlására az ember életében csak ritkán kerül sor. Mint mindenben, ebben is hatalmas választékkal találjuk szemben magunkat az üzletekben, nehéz eligazodni a sok elnevezés, minőség és ár között. Különbözőek a méretek, az anyagok (természetes és mesterséges), melegebb és hűvösebb termékek vannak. Az egyéni igényeket ebben a kérdésben családtagonként kell figyelembe venni, mert különbözőek az igények és a szokások is.

Alapkérdések paplanvásárláskor:

– Milyen magas, és egyenletes hőmérsékletű-e a szoba, amelyben alszunk?
– Mennyire izzadós a paplan használója?
– Elviseli-e, illetve azt szereti, ha nehezebb a paplan, vagy a pillekönnyű alatt tud csak jól pihenni?
– Kell-e allergiával számolni?
– Mosógépben mosható legyen-e a paplan?
– Kell-e illeszkedjen a mérete a meglévő huzatokhoz?


A sokféle szempontból nehéz kiemelni a lényeget, hiszen minden családban más és más a fontos. Az eldöntendő konkrét kérdések után, a mellékesnek tűnőket is érdemes jól végiggondolni, hogy sokáig megelégedéssel használjuk paplanjainkat. Alapkérdés, hogy allergiásak vagyunk-e vagy sem. Aki allergiás vagy asztmás betegségben szenved, válasszon mosógépben mosható paplant. A legmegfelelőbbek a mesterséges, pehelyszerű, szálas töltetű termékek, amelyek azt az érzetet keltik, mintha igazi pehelypaplan lenne, de a poratkáknak az ilyen töltet anyaga nem kedvez.


A töltet anyag kedvező tulajdonságainak, a fedőanyagon keresztül is megbízhatóan kell érvényesülnie. A jól szellőző – akár természetes, akár mesterséges – töltet, csak magas pamutanyag tartalom esetén érvényesülhet. 100%-ban műszálas fedőanyag, csak az olcsó paplanokon van, és akkor a töltet anyag sem a jobb minőségűek közé tartozik. Az ár/érték arány meghatározása, az allergia figyelembe vétele, a szoba hőmérséklete és személyes tulajdonságaink (izzadás, komfort érzet) megválaszolása után jöhetnek a szokásaink, melyek meghatározzák a végleges választást. Például, hogy mosógépben mosható legyen-e a paplan: aki sokat betegeskedik, mindenképpen otthon mosható paplant válasszon. De azok is, akik szeretnek reggelenként az ágyban kávézni, mert bizony a kávé rendszeresen kilöttyen. A kisgyerekes családokban is praktikusabb a mosható paplan.

Méretek

Szintén fontos szempont, hogy az új paplannak méretben illeszkednie kell-e a család ágyneműhuzat készletéhez. Gyártónként változó a paplanok mérete, a sok külföldi gyártó gyakorlatilag kiszorította a magyar szabványos méreteket. A jellemző paplan szélesség 135, 140 vagy 150 cm (a kétszemélyes 200 cm), a hosszúság: 180, 185, 190, 200 és 220 cm); bébi paplanok általában 70x90 cm-esek, a gyerek paplanok pedig 90x140 cm-esek. A paplan méretének kiválasztását kezdjük a huzatok alapos átnézésével. Érdemes-e a meglévő huzatokhoz igazítani az új paplan vásárlását? 


Ha jó állapotban vannak, és a mennyiségük is elegendő, akkor mindenképpen, mert nagyon drágák a jó minőségű huzatok. Csak a magas pamut tartalmú huzat biztosítja a paplan töltet és a fedőanyag jó tulajdonságainak érvényesülését. Ne tegyünk egy jó minőségű, drága paplant egy olcsó, 100% műszálas huzatba. Ha pedig új ágyneműhuzat vásárlása mellett döntünk, a kiválasztott paplan méreténél 20 cm-rel hosszabb huzatot válasszunk, mert a pamut huzatok szinte kivétel nélkül kb. 10%-ot zsugorodnak (összemennek) az első mosásban. Ez egy 2 méter körüli huzatnál bizony 20 cm. 

Paplanok kezelése

– Mosáskor, tisztításkor gondosan kövesse az útmutatást.
– A használati utasításban leírtak alapján mosógépben mosott paplanok a mosás után is megőrzik eredeti formájukat. Használat előtt teljesen meg kell száradnia a paplannak.
– A paplanokat és párnákat naponta meg kell rázogatni, hogy a töltet visszanyerje eredeti alakját.
– Nem szabad porszívózni és kiporolni, mert az károsíthatja a tollakat, pelyheket.
– A hálószobát minden nap ki kell szellőztetni, és az ágytakarót csak a szellőztetés után szabad rátenni az ágyneműre, így a nedvesség könnyebben elpárolog, és a paplan friss marad.


További szempontok a tökéletes választáshoz

– A négyévszakos paplanok 2 db különböző vastagságú paplanból állnak. Általában patenttal kell egymáshoz rögzíteni a két paplant a leghidegebb téli éjszakákra, és külön választva használni az év többi szakában.
– A fázósabbak (főleg a lábnál) válasszanak széles paplant, mert az elterül az ágyon, körül véve a fekvő testet.
– Már a 6-7 éves kisgyereknek vehetünk felnőtt méretű paplant, mert a 140 cm hosszú paplan alól a 120 cm magas fekvő gyerek már kilóg.


– Az ágyneműhuzatok garnitúrában kaphatók, általában 1 paplanhuzat és 1 nagypárnahuzat (esetleg 1 kispárna). Viszont az ágyneműt külön-külön kiválasztva érdemes megvásárolni. A nem szabványos méretek miatt, érdemesebb megvarrni vagy megvarratni a huzatokat. Ha a kiválasztott anyagot csak egy első (lehetőleg 60 fokos) mosás után varr(at)juk méretre, biztosan nem lesz méret probléma.
– Huzatnak olyan anyagot válasszunk, ami bírja a 60 fokos mosást, mert bármennyire is hatékonyak a mosószerek már alacsony hőfokon is, az ágyneműk mosásakor szükség lehet a 60 fokos mosásra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jó tanácsok paplanjaink és párnáink megóvására

Sokan hajlamosak elfelejteni, de követve csupán néhány alapvető lépést, jelentősen növelhetjük paplanjaink és párnáink élettartamát.


Milyen anyagból legyen a paplan?

Természetes és mesterséges anyagú paplanokat egyaránt lehet kapni. Nem csak ízlés és pénz kérdése, hogy ki melyiket választja, hanem az egyéni komfort érzet alapján érdemes a döntést meghozni....