Szilárd, jól tisztítható, pormentes felületek

Műgyanta padlók

2013-07-04 12:22:51 | Módosítva: 2013-07-04 12:26:54

A műgyanta padló vagy öntött padló olyan, többrétegű, a helyszínen felhordott burkolati rendszer, amely a hordozófelület hézagmentes védelmét hivatott biztosítani.

Egy olyan járófelület, amely nem tartalmaz fugákat, gyorsan elkészíthető, jól takarítható, felújítható, a színe újabb réteggel megváltoztatható, mechanikai és kémiai hatásoknak ellenálló. A beton, sok kiváló tulajdonsága mellett néhány hátránnyal is rendelkezik, melyek az anyag porózus szerkezetével hozhatók összefüggésbe. Ez a szerkezet okozza a beton nagyfokú vízfelvételét, amiből a rossz fagyállóság fakad, de ez okozza a betonfelületek rossz tisztíthatóságát is.


A fenti okok miatt, burkolatlan padozatok nem készíthetők például az élelmiszeriparban, egészségügyben, mert a szigorú higiénés előírások betarthatatlanok. Ugyanígy nem használható számos más iparágban, a szigorú pormentességet megkövetelő modern berendezések miatt, sőt még egy hagyományos raktárban sem, ahol a tárolt termékek portalanítása gyakorlatilag megoldhatatlan feladat. A probléma adott a családi háztartásokban is, hiszen például a drága gépkocsik tárolása, az éléskamrák, hobby helyiségek ugyanúgy megkövetelik a jól tisztítható padlóburkolatokat, mint az ipari létesítmények.

Epoxi és poliuretán padlók

Az epoxi az építőiparban leggyakrabban alkalmazott kétkomponensű műgyanta. Oldószermentes, szerves oldószertartalmú, és vizes diszperziós formában létezik. Az „A” komponens általában az epoxigyanta, a térhálósításhoz szükséges „B” komponens (edző, térhálósító) pedig többnyire ún. amin származék. A kémiai reakció során keletkező anyag általában kemény, kopásálló, viszonylag kis rugalmassággal rendelkező bevonat.


Kültéri igénybevétel során az UV sugárzás hatására bemattul, ezért ilyen esetben poliuretán fedőréteget szoktak alkalmazni. Az epoxi alapú műgyanta univerzális, sokoldalúan felhasználható típus, amely a felhordott vastagságtól, felhordási- és az esetleges töltési módtól függően igen változatos mind megjelenésében, mind tulajdonságaiban. Felvihető beton, kő és műkő, csempe és járólap, valamint fém felületre is. Az epoxi burkolatok előnye a nagyszerű terülőképesség, az egyenletes, sima felület, remek kopásállóság, a stabilitás, könnyű tisztíthatóság és a gazdag színválaszték.


A poliuretán műgyanta burkolat elsősorban cementkötésű felületekre ideális, a nagy rezgésnek vagy hőingadozásnak kitett helyeken. Kopásálló bevonatot alkot, ami rugalmasan igazodik az alap mozgásához, az aszfalt alakváltozásaihoz. Előnye, hogy betonra és aszfaltra, beltérre és kültérre egyaránt alkalmas.

Alkalmazás

A műgyanta padlóbevonatok tartósságát jelentős mértékben meghatározza az alapfelület minősége. A műgyanta bevonat első rétegét fogadó aljzatnak portól, laza, málló, lepattogzó részektől, szerves vagy szervetlen szennyeződésektől mentesnek kell lennie. A műgyanta burkolás egyik legnagyobb előnye a technológiai sajátosságokból adódó terülőképesség, ami miatt ez a padlókészítési módszer kiválóan alkalmas aljzatkiegyenlítésre is. 


A valódi műgyanta burkolás a komplex padlóburkolat elkészítését is magába foglalja, vagyis az alapozó- és köztes rétegeken túl a felső, járórétegezést is. A technológia előnye, hogy gyorsan kivitelezhető, nagy ellenálló képességű, hézagmentes padlót eredményez, könnyen tisztítható, könnyen felújítható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonvédelem: portalanítás, felületkezelés, festés

A beton tartós és megbízható védelmet biztosít egy felületnek. Semmisemörökéletű azonban, így a betonpadló is egy idő után porlik, törik, emiatt nehezen tisztíthatóvá válik. Ennek okai részben...


Tiszta, rendes garázspadló

Régebben nem sokat törődtünk azzal, hogy a garázs padlója is kinézzen valahogy. Simára lebetonoztuk, ésnagyjából kész is volt a „felületkezelés”. Lényegében be is töltötte a feladatát, az autót...