Hűtés-fűtés a föld energiájával

2013-06-21 10:12:43 | Módosítva: 2013-06-21 10:20:28

Több mint 16 évvel ezelőtt mutattunk be az Ezermesterben egy érdekes fal hűtés-fűtési módot, ami már akkor geotermikus energiával működött, de hőszivattyúról akkor még nemigen beszéltünk. Megdöbbentő, hogy az ismert rendszerekhez képest és egyáltalán az általánosan elfogadott fűtési-hűtési, hőszigetelési technikához képest ez mennyire egyszerű.

A technika ebben az esetben is arra az alapvető fizikai ismeretre épül, miszerint a föld közel állandó hőmérsékletű az ún. fagyhatár alatt. Tehát kb. egy méter mélyen 12-14 °C-os mindenkor. Az ebben tárolt energia szállítására a rendszer feltalálója – Subotics Gyula – nem aktív vagy passzív módban üzemelő hőszivattyút, hanem egyszerűen a levegő keringtetését használja fel. A gyakorlatban is kipróbáld hűtő-fűtő rendszer télen 75%-kal kevesebb fűtési energiát igényelt, nyáron pedig kellemesre klimatizálta a családi házat.

A ház, ahol a rendszer beépítésre került, egy régi épület, amit a mai igények szerint alakítottak át. Az épület azon falai, amelyek a külső térrel határosak, belülről burkolatot kaptak. A burkolóelemek a parkettához hasonlóan nútféderes csatlakozással illeszkednek egymáshoz. A műanyagból fröccsöntött, üreges „téglák” nem simulnak a falhoz, kis lábakon támaszkodnak, és egy passzív légréteget képeznek. A hideg fal felé néző felületüket tükörfólia borítja. Az üreges, a két fal közötti aktív légréteg üregeiben áramló levegő hője a helyiség belseje felé adódik át, a fal hidegét (ill. melegét) pedig a tükörfólia visszaveri. 


Tehát az épület falai – minden fal, tetőtől talpig, a plafontól a padlóig – burkolatot kapnak, és minden szobaburkolat összeköttetésben van egymással (a válaszfalak átfúrásával, áttörésével), így egy egységes levegőcsatorna rendszer alakul ki az egész házban. Ebben folyamatosan áramlik a ház pincéjéből nyert állandó 12-14 fokos levegő egy kb. 50 W teljesítményű ventilátor segítségével. Ez a levegő nyáron kellemes 20-22 fokos hőmérsékletet biztosít a házban, míg télen egy kis rásegítő fűtéssel kiegészítve ugyanez a hőfok biztosítható.
A jobb hűtés érdekében a pince talaja fölé 10-12 cm-rel érdemes egy álfödémet szerelni, hogy a kis ventilátor a leghűvösebb részről továbbíthassa a hűtőlevegőt.

Röviden, a rendszer lényegében úgy működik, hogy a pincéből felvezetett levegőt a ház főfalai mentén áramoltatja éjjel-nappal, folyamatos üzemben. Persze nem kell azt hinni, hogy a burkolóelemekben hurrikán tombol. Az áramoltatás nem okoz semmiféle zajt, hangtalanul működik, és az energiaigénye mindössze 50 W. A hűtő-fűtő rendszer tulajdonképpen mindenhol telepíthető. Az összeilleszthető burkolati elemek szerelése egyszerű barkács feladat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felületfűtés és -hűtés

A sugárzó fűtések komfortja régi találmány. Kezdetben erre inkább csak a padlót használták, de a fűtési rendszerek fejlődésével megjelent a fal és a mennyezet is, mint erre alkalmas felület, ami...


Passzív lakáshűtés

A mégis csak érzékelhető klímaváltozás miatt a téli szélsőséges hideg mellett a nyári szélsőséges meleg időszakokra is készülnünk kell. Közismert, hogy a nyári hűtés energia igénye még a téli...