Növénysarok a lakásban

2013-07-03 12:13:40 | Módosítva: 2013-07-03 12:17:54

A növények csoportos elhelyezésnek előnyei és hátrányai is vannak. Legyen az szobában, teraszon vagy a kertben, érdemes mindig átgondolni, hogy tömegben vagy egyesével mutatósabbak az adott növények.

A növényeket látvány szempontból kategorizálhatjuk szoliterként, vagy csoportban ültetettként. A szoliterek azok, melyeket egyedül tartjuk, a közelében nem tartunk más növényt, mert látványából eredően szebb, ha egyedül van. Ezek általában a nagyobb méretű, dekoratív növények. Csoportban azokat tartjuk, melyek kisebbek, így társaikkal együtt látványosabbak. A csoport előnye az is, hogy egyes növények csak virágzásukkor igazán dekoratívak. Így egy csoportos tartás a szobában, vagy csoportos kiültetés a kertben azzal az előnnyel is jár, hogy az összeállítás mindig más képet mutat, valami mindig díszít benne.


A kétféle tartásnak előnyei és hátrányi is akadnak: szobában vagy kertben egyaránt. A csoportos tartásnál egyszerűbb a gondozási munkálatok elvégzése, hiszen minden egy helyen van. Főként a trópusi eredetű szobanövényeknél előnyös az egymás melletti lét, hiszen egy párásabb mikroklíma alakul így ki, az egyes növények párologtatása párateltebb környezetet teremt, ami hasonlóbb a trópusi környezethez. A hátrány pedig, hogy ha valami multifág (azaz sokféle gazdanövényt támadó) kártevő, vagy kórokozó jelenik meg egyik példányon, az sokkal könnyebben terjed át a fizikai közelség miatt a többi növényre.

Előnyök, hátrányok

A szoliter tartásnál a növény egyedül áll, így társai párologtatására, kint árnyékára nem nagyon számíthat. Nekünk is egyedileg kell a gondozási munkákat ellátni, de pont emiatt bármilyen rendellenesség, növényvédelmi probléma sokkal hamarabb észrevehető, mint ha egy növénycsoportban keressük egy probléma eredetét. Mind bent, mind pedig a szabadban a növények elhelyezésénél elsődleges szempontként az adott faj igényeit vegyük alapul, csak ezután gondolkozzunk, hogy társaságban vagy magányosan díszítsenek majd. Nem érdemes csak tetszés alapján növényt választanunk – azok sokszor halálra vannak ítélve. 


Először nézzük meg hova szeretnénk elhelyezni házi-botanikuskertünket, és ott milyenek a körülmények: fény erőssége, megvilágítás átlagos napi időtartama és éves eloszlása, hőmérséklet, hő ingás mértéke, páratartalom, szabadföldben pedig ezek kiegészülnek még a talajadottságokkal és a nedvességtartalommal, az öntözés lehetőségeivel. Ezek ismeretében már leszűkíthetjük azon fajokra a keresést, amelyek jól érzik majd magukat az adott helyen. A növényeknek mindenhol lehet helyet szorítani. Az itt bemutatott enteriőrökből jól látszik, hogy bármelyik helyiségbe tudunk egy kis életet, színt vinni, néhány cserép virággal. De ugyanez a helyzet a kert egy köves részével, ahol a kövek kiváló hátteret szolgáltatnak, de a növények teszik élővé ezt a kompozíciót.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek árnyékolása

Ahol erre lehetőség van, télikerttel lehet megnövelni a lakótér alapterületét. Ez az bővítmény ősztől tavaszig aktív hőcsapdaként működik, rásegíthet a lakás fűtésére, ám nyáron a nagy üvegezett...


Télikertek

A különféle kialakítású télikertek első látásra többé-kevésbé hasonlítanak egymásra, ám valójában a használatukból adódóan mégis jelentősen különböznek. Ez részben a kialakításuknak és a...