Hangszigetelés az emeletek között

2013-07-12 14:29:31 | Módosítva: 2013-07-14 21:48:28

Az emeletközi födémek szigetelésének kizárólag akusztikai követelményeket kell teljesítenie. A nyugalom, a kellemes közérzet, a zavartalan alvás igénye megköveteli a megfelelő hangszigetelést. A zaj, zavaró tényező, függetlenül attól, hogy milyen hangos. Ezért megéri, ha nagyobb mértékben szigetelünk, mint azt a szabályozás előírja. Mindenkinek jobb, ha a kisebb zajok ellen is védekezünk, minthogy minden nap idegeskedjünk.

A lépéshang a padlón való járkálásból ered, de keletkezik leeső tárgyak, széktologatás, a háztartási gépek, játszó gyerekek miatt is. Hangszigetelés nélkül ezek a hanghullámok a szomszédos helyiségekbe terjednek, és zajként zavarják a nyugalmat. A lépéshangszigetelés annál jobb, minél rugalmasabb a hangszigetelő anyag, ezáltal tudja a legjobban felvenni a rezgéseket. A lépéshangszigetelés feladata hasonló a gépkocsi lengéscsillapítójának feladatához, minden rázkódást elnyel.


Kellő merevségű szilikátbázisú födém esetén olyan tömeg-rugó rendszerű monolit vagy szerelt úsztatott padlószerkezet biztosítja a megfelelő lépéshanggátlást, lépéshangszigetelést, ahol az üveggyapot vagy kőzetgyapot lépéshangszigetelő lemez az úsztató rugó réteg. Fafödémeknél célszerű a szerelt úsztatott padlószerkezet alkalmazása.


Az akusztikai tömeg-rugó rendszert a kellő merevségű födémen készített úsztatott padlószerkezet hozza létre. Monolit padlószerkezet esetén az úsztató (rugó) réteg az üveggyapot lépéshangszigetelő lemez, az úsztatott (tömeg) réteg pedig az ezen elhelyezett monolit aljzatbeton vagy esztrich. A szerelt megoldás során a párnafák alá kerülő úsztató réteg az üveggyapot lépéshangszigetelő (rugó) réteg, míg a párnafára szerelt építőlemez a tömeg. A párnafák közötti üveggyapot térkitöltés a léghangszigetelést biztosítja.

Előnyös tulajdonságok

Egy emeletközi födémnél az úsztatott padlószerkezet lépéshanggátlása, lépéshangszigetelése akkor megfelelő, ha
- minél nagyobb az úsztatott padlószerkezet tömege,
- minél kisebb az úsztató üveggyapot vagy kőzetgyapot lépéshangszigetelő lemez dinamikai merevsége, azaz minél nagyobb a vastagsága,
- minél kisebb, de legfeljebb 30 m2 a helyiség mérete, ahol az úsztatott padlószerkezet készül, és
- hanghíd-megszakító üveggyapot szegélyszalag kerül beépítésre a helyiség padlójának kerülete mentén, az ajtótokoknál, a küszöböknél és a vízszintes csőátvezetéseknél is.


A födém alatt alkalmazott álmennyezet javítja az emeletközi födém hanggátlási tulajdonságait, elsősorban a léghanggátlást. Szilikátbázisú födémek esetén hidegburkolatú helyiségekben és padlófűtés esetén monolit beton- vagy esztrichréteg alatt úsztató rugórétegként kizárólag speciális üveggyapot lépéshangszigetelő lemez alkalmazható 1000 kg/m2 terhelésig (hasznos teher + úszatott réteg súlya a burkolattal), faszerkezetű száraz esztrich alatt és úsztatott fapadlóknál a párnafák alatt pedig csak 200 kg/m2 terhelésig. A lépéshangszigetelő lemez két rétegben is beépíthető. Fafödémek esetén a párnafák alatt úsztató rugórétegként ugyancsak a megfelelő üveggyapot lépéshangszigetelő lemez alkalmazandó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Színekbe öltözött a szigetelési minőség

Az URSA üveggyapot szigetelések vadonatúj köntöst öltöttek: már a termékek csomagolásán is megkülönböztetésre kerül hővezetési teljesítményük, így első pillantásra kiemelt szerepet kap a minőség.


Garázsfödém-varázsfödém

Sok családi ház tulajdonosa van abban a szerencsés helyzetben, hogy a földszinti lakószint alatt méretes helyiségek találhatók, melyek pince, mélygarázs, teremgarázs célokra is jól...