Légfüggönyök

2013-10-21 15:16:37 | Módosítva: 2013-10-21 15:16:53

Légfüggöny alkalmazásával, jelentősen kevesebb levegő áramlik be az ajtón, mint a nélkül. Magakadályozhatjuk, hogy a meleg vagy éppen a hűvös levegő kiszökjön a helyiségből, egyúttal csökkenthető a berepülő rovarok és pollenek száma is.

A légfüggöny, működési elve szerint nagynyomású levegőt áramoltat ki magából, ami teljes felületében lefedi az ajtónyílást, így megakadályozza az utca és a beltér közti légcserét. Különösen ajánlott megoldás nagy forgalmú, klimatizált terekbe, áruházakba, boltokba, hűtőházakba. A levegő áramlási sebességére jellemző, hogy még a talajra érkezés előtt is több mint 3 m/s légsebességet produkál a berendezés. Az egyes függönyök modulokból állnak, ezért többet is egymás mellé telepíthetünk. A lényeg csak annyi, hogy teljes legyen a lefedettség. A kisebb radiálventilátorok 230V-osak, és 2-3 sebességi fokozat állítható rajtuk, távszabályozóval.

Elhelyezés szempontjai

Légfüggönyből horizontális és vertikális elrendezésűt választhatunk, annak alapján, hogy 3 méternél alacsonyabb vagy magasabb az ajtó. Előbbinél a vízszintes elrendezés a megfelelő, a légsugárnak ugyanis el kell érnie a padlószintet. Alapszabály, hogy a légfüggönyök által kezelt légkapacitásnak legalább 20%-kal meg kell haladnia az összes beáramló levegő mennyiségét.


A légfüggöny ventilátor egységét amennyire csak lehet, a falhoz közel kell szerelni, a légveszteség elkerülése céljából. Automata csúszóajtóknál a nyitást-zárást infravörös érzékelők működtetik. Ezekhez az ajtókhoz is illeszthető légfüggöny, de célszerű a ventilátor folyamatos működtetése. Amennyiben csak nyitáskor indul be a légfüggöny, a külső levegő hirtelen beáramlik. A légfüggöny egyfajta láthatatlan ajtóként is használható, ez segíthet a vevők becsalogatásában, a könnyű bejutásban, a logisztikai idő csökkentésében, a különböző klímájú terek elválasztásában.


Fűtött vagy fűtetlen?

Kiválasztásnál fontos szempont, hogy fűtött vagy fűtetlen levegőt szeretnénk fúvatni, utóbbi esetben a melegvízhálózatra kívánjuk csatlakozatni, vagy elektromos fűtésűt választunk. Mindkét típust úgy tervezik manapság, hogy a befúvott levegő 35 fokos legyen, az esetek többségében ez a hőmérséklet biztosítja a legjobb eredményt. Helyesen megválasztott légfüggöny esetén a felhasznált fűtési energia 80-90%-a az épületen belül marad. A környezeti levegős légfüggönyök képtelenek a légállapotok megváltoztatására, a helyiség adott hőmérsékletének megfelelő levegőt cirkuláltatják. Csak a ventilátor fordulatszáma szabályozható a távszabályozó segítségével.


A környezeti levegős légfüggönyök egy speciális típusát szokták alkalmazni a hűtőházakban is a dokkoló zsilipek légoldali lezárására. Az elektromos fűtésű változatok alkalmasak a temperálásra is. Kis berendezések esetén 4-9 kW-os fűtési teljesítmény a maximum, nagyobb ajtók esetén javasolt a háromfázisú típusok használata, ahol akár 45 kW fűtési teljesítményt is elérhetünk. Mindegyikben túlhevülés-védő termosztát található, ami a ventilátor meghibásodásakor, túlhevüléskor, a szűrő eltömődésekor leállítja a fűtést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.