Hagyományos eszközök

Védekezés a kellemetlenkedő kisállatok ellen

2013-10-22 14:43:24 | Módosítva: 2013-10-22 14:43:47

A nyári időszakban óhatatlanul megszaporodnak a különféle vadon élő állatok számunkra nem kívánatos támadásai. Bogarak, egyéb kisállatok, sőt, nem ritkák az elkóborló macskák, kutyák is megzavarhatják közvetlen környezetünket. Csípnek, zsonganak és némelyikük nemcsak az otthonunkba, hétvégi házunkba költözve kellemetlenkedik, de betelepedésük kárt is okozhat. A kertünket is feldúlhatják, és ott is zavarják a nyugodt pihenésünket, vagy a kert megteremtett rendjét. Ezért kell ellenük védekezni.

Vannak ún. hagyományos védekező eszközök, amelyek hatékonysága csak akkor jelentős, ha több helyen vannak telepítve. Ilyenek pl. a belső, illetve külső terekbe is felakasztható különféle ragadós felületű rovarfogó lapok, csíkok, amelyek a színükkel, illetve az illatukkal csalogatják a felületükre a különféle rovarokat. A csomagban általában 6 ilyen lap van, amely kellő telítettség után cserélendő. Többnyire 2-4 m2-nyi területen hatásosak, ezért egy nagyobb területen több lap kihelyezése ajánlatos. Kertben, üvegházakban a növényektől 10 cm-nyivel magasabbra kell felfüggeszteni és a telítettségüktől függően cserélendők. Belső helyiségekben a mennyezetnél e rovarfogókat alacsonyabbra függesztve célszerű elhelyezni.


Beszerezhető kimondottan darazsak elleni csapda is; egy darázskaptár utánzatú zsák, amely elriasztja a darazsakat, feltéve, hogy a közelben nincs valódi darázsfészek, mert akkor a saját területüket védelmezve a darazsak rájönnek, hogy ez csak riasztó álca, és így nem lesz elriasztó hatása. Ilyen rovarfogók ugyan nem túl esztétikusak, ám esetenként nagyon hatásosak, ha sűrűn cserélik.

A kisebb kártevő állatok, mint pl. borz, nyest, esetleg kóbor macskák, pele és egyéb nem kívánatos kellemetlen látogatókat inkább célszerű élve befogni, majd lakatlan, erdős területen szabadon engedni. Erre a rácsos csapdákat célszerű használni, amelyeket homokba ágyazva kell telepíteni, és ágakkal betakarva álcázni. Csalétekként az állatok által kedvelt húsdarabot, vagy más csemegét lehet használni. Az elfogott állatot azonban a lehető legrövidebb időn belül szabadon kell engedni, hogy éhen ne pusztuljon. Ennél hathatósabb védekezést ellenük az ultrahanggal működő állatriasztó készülékekkel lehet elérni.

Néhány házi módszer a szúnyogok ellen

Keverjünk össze különböző illóolajakat egy kis tálkába az alábbi recept szerint:

– 5 csepp citromfű-illóolaj,
– 10 csepp levendula-illóolaj,
– 2 csepp eukaliptusz-illóolaj,
– 30 milliliter szójababolaj.

A keveréket tegyük egy kis tálkába, és mártsunk bele itatós papírt, és helyezzük el a szobában. Ha az ablakba, vagy ventilátor elé rakjuk, még hatásosabb.

– A nedves, lápos, magas-növényes, pocsolyás környezetben gyorsan kikelnek a szúnyogok még saját kertünkben is. Igyekezzünk tehát a számukra optimális körülményeket megváltoztatni; a magas füvet vágjuk le (mert abban könnyen megbújnak napközben), az eső utáni pocsolyát csapoljuk le, seperjük el, a gazos területet kaszáljuk le.
– Hatásos a szúnyogok ellen a B vitamin, akár tablettában beszedve, akár tapasz formájában.
– Kertünkbe, de akár a balkonládába is ültethetünk szúnyogriasztó növényeket is, állítólag hatásosak. Ilyen például a plectranthus coleoides vagyis más néven a kakassarkantyú, de sokszor beválik a citromfű, a cédrus és a kamilla is. A szúnyogok menekülnek a muskátli illatától is, balkonnövényként hatásosan védheti a lakást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szúnyoghálók egyszerűen

A szúnyogok távoltartására egyébként széles körben kedvelt és különféle fizikai-kémiai elveken működő, modern eszközökkel más írásunk foglalkozik, itt a munkaráfordítást nem igényelő, mindössze a...


Vigyázzunk a méhekkel

Az elmúlt időszakban Budapesten több helyen észleltek rajzó méheket. Az oszlopon, faágon épületrészen összegyűlő több tízezer méh nem csak ijesztő látvány, hanem veszélyes is.