Tekerjük lejjebb a fűtést!

2013-11-06 13:36:31 | Módosítva: 2013-11-07 11:06:32

Sok szó esik a ferde tetőkről, de valamiért nem kap elég nyilvánosságot a padlásfödémek szigetelése. Pedig a szigeteletlen padlásfödémen keresztül – a ház alaprajzi kialakításától függően – a hőveszteség elérheti akár a 20-30%-ot is!

Ha nem építjük be házunk tetőterét, akkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy mivel nem lakunk benne, ezért magát a padlásteret ilyen esetben télen nem is fogjuk majd fűteni, a helyiségben tehát alacsony lesz a hőmérséklet. Azt is tudjuk, hogy a meleg levegő mindig felfelé törekszik, tehát a fűtési energia sajnos nem mind fordítódik „saját célra”.

Nyáron egy rosszul átszellőztetett padlástér jelentősen felmelegedhet, és egy szigeteletlen szerkezetnél az alatta levő lakótérbe óhatatlanul átsugárzik belőle a hő. Miért hagynánk azonban, hogy télen elszökjön a drága hő a padlás felé, nyáron pedig a beszorult hő akaratunk ellenére melegítse a lakóteret? Mindenképpen gondoskodnunk kell az épület legfelső födémszerkezetének hőszigeteléséről! 

Jó hír

Akár újépítésről, akár felújításról beszélünk, a padlásfödém az egyik legköltséghatékonyabban és legegyszerűbben szigetelhető épületszerkezet. Pénztárcánkat nem terheli meg különösebben, emellett elmondható, hogy energetikai szempontból a leggyorsabban és leglátványosabban megtérülő szigetelés - ezért itt az ár-érték arány bizonyítottan kiváló.


Érdemes azon is előre elgondolkodni, hogy milyen mértékben szeretnénk majd raktározás céljára is használni padlásterünket. Igény esetén érdemes a födémet szilárdabb, járható felületi burkolattal ellátni. Ez esetben egy felállított pallóvázat rögzítünk a födémszerkezetre, majd a pallóváz közeit töltjük ki a szálas szigetelőanyaggal.

Legyen szó felújításról vagy újépítésről, padlásfödémről vagy ferde tetőről, az URSA termékeinek felhasználása innovatív, hosszantartó és környezetbarát megoldást biztosít a lakók számára télen és nyáron is.

Az URSA ásvány(üveg)gyapot szálas szigetelőanyagok nemcsak kiváló hő- és hangszigetelők, de tűzvédelmi szempontból is remekül megállják a helyüket, mivel az A1-es, nem éghető kategóriába tartoznak. Padlásfödémek szigeteléséhez javasolt 20-30 cm szigetelőanyag lefektetése a kiválasztott üveggyapotból, figyelembe véve annak hővezetési tényezőjét is – ezzel kapcsolatban a tervezésnél érdemes szakember tanácsát is kikérni.

A téli fűtésre és nyári hűtésre fordítandó energiafelhasználási költségek jelentős részét meg lehet takarítani megfelelő hőszigeteléssel: vagy a ferde tető vagy a padlásfödém szakszerű szigetelésével. Gondoljunk erre, szigeteljünk időben, azután nyugodtan tekerjük lejjebb a fűtést, nyáron pedig örömmel látjuk majd, hogy alig van szükség a légkondicionáló használatára!


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Isotex panelek a tetőterek hőszigetelésében

Egyre terjed itthon az északi országokban már egy emberöltő óta alkalmazott hőszigetelési eljárás, ami számos nagyon fontos elemében különbözik az eddig alkalmazott megoldásoktól.


Vizes helyiségek szigetelése

Fürdőszobák, zuhanyfülkék kialakításakor sokan úgy vélik, hogy a kerámia burkolat és az azt rögzítő ragasztó megakadályozzák a falak és a födém esetleges átnedvesedését, beázását. Ezek az...