Tekerjük lejjebb a fűtést!

2013-11-06 13:36:31 | Módosítva: 2013-11-07 11:06:32

Sok szó esik a ferde tetőkről, de valamiért nem kap elég nyilvánosságot a padlásfödémek szigetelése. Pedig a szigeteletlen padlásfödémen keresztül – a ház alaprajzi kialakításától függően – a hőveszteség elérheti akár a 20-30%-ot is!

Ha nem építjük be házunk tetőterét, akkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy mivel nem lakunk benne, ezért magát a padlásteret ilyen esetben télen nem is fogjuk majd fűteni, a helyiségben tehát alacsony lesz a hőmérséklet. Azt is tudjuk, hogy a meleg levegő mindig felfelé törekszik, tehát a fűtési energia sajnos nem mind fordítódik „saját célra”.

Nyáron egy rosszul átszellőztetett padlástér jelentősen felmelegedhet, és egy szigeteletlen szerkezetnél az alatta levő lakótérbe óhatatlanul átsugárzik belőle a hő. Miért hagynánk azonban, hogy télen elszökjön a drága hő a padlás felé, nyáron pedig a beszorult hő akaratunk ellenére melegítse a lakóteret? Mindenképpen gondoskodnunk kell az épület legfelső födémszerkezetének hőszigeteléséről! 

Jó hír

Akár újépítésről, akár felújításról beszélünk, a padlásfödém az egyik legköltséghatékonyabban és legegyszerűbben szigetelhető épületszerkezet. Pénztárcánkat nem terheli meg különösebben, emellett elmondható, hogy energetikai szempontból a leggyorsabban és leglátványosabban megtérülő szigetelés - ezért itt az ár-érték arány bizonyítottan kiváló.


Érdemes azon is előre elgondolkodni, hogy milyen mértékben szeretnénk majd raktározás céljára is használni padlásterünket. Igény esetén érdemes a födémet szilárdabb, járható felületi burkolattal ellátni. Ez esetben egy felállított pallóvázat rögzítünk a födémszerkezetre, majd a pallóváz közeit töltjük ki a szálas szigetelőanyaggal.

Legyen szó felújításról vagy újépítésről, padlásfödémről vagy ferde tetőről, az URSA termékeinek felhasználása innovatív, hosszantartó és környezetbarát megoldást biztosít a lakók számára télen és nyáron is.

Az URSA ásvány(üveg)gyapot szálas szigetelőanyagok nemcsak kiváló hő- és hangszigetelők, de tűzvédelmi szempontból is remekül megállják a helyüket, mivel az A1-es, nem éghető kategóriába tartoznak. Padlásfödémek szigeteléséhez javasolt 20-30 cm szigetelőanyag lefektetése a kiválasztott üveggyapotból, figyelembe véve annak hővezetési tényezőjét is – ezzel kapcsolatban a tervezésnél érdemes szakember tanácsát is kikérni.

A téli fűtésre és nyári hűtésre fordítandó energiafelhasználási költségek jelentős részét meg lehet takarítani megfelelő hőszigeteléssel: vagy a ferde tető vagy a padlásfödém szakszerű szigetelésével. Gondoljunk erre, szigeteljünk időben, azután nyugodtan tekerjük lejjebb a fűtést, nyáron pedig örömmel látjuk majd, hogy alig van szükség a légkondicionáló használatára!


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelés és szállópor

Tetőszigeteléssel akár még ebben a fűtési szezonban is 25%-kal csökkenthetjük a fűtésszámlát. Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő...


Falak előkészítése szigetelés előtt

Mielőtt falszigeteléshez fognánk, célszerű a fal hibáit feltárni, ésaproblémákat elhárítani. Gondotokozhat a vizesedés, a málló vakolat, illetve a kisebb-nagyobb repedések. Érdemes újragondolni a...