Fény a mindennapjainkban

2013-11-11 11:16:29 | Módosítva: 2013-11-11 12:14:20

Fény nélkül nem lenne élet, hiszen a napfény energiáját gyűjtik össze a növények, tehát ennek táplálkozásunkban is nagy szerepe van. Ám a fény mindennapjainkban is ott van, annyira természetesnek vesszük, hogy észre sem vesszük. Télen, amikor kevesebb a fény rosszabb az emberek hangulata, fáradékonyabbak, ebből is látszik, hogy a fény fontosabb, mint amilyen jelentőséget tulajdonítunk neki, és a színekről akkor még nem is szóltunk.

A fény tudományos megfogalmazásban az emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben ide érthető az ennél nagyobb (infravörös), és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is. A fény az emberi szem retinájának érzékelőit ingerli. Ezek az ingerek elektromos impulzusokként terjednek az idegekben: a látóidegen végighaladva végül az agyban keltenek világosságérzetet.
Amikor egy tárgyra színes fényt vetítünk, vagy a tárgy maga színes; esetleg mindkét feltétel teljesül, akkor a róla visszaverődő fény spektruma hiányos, egyenlőtlen, vagyis színes. Az emberi látószerv képes a fénynek ezen tulajdonságait érzékelni, ekkor a látószervben színes fényérzéklet keletkezik.

A fény hatása szervezetünkre

A téli időszakban kevesebb fényhez jutunk, ami egészségi állapotunkon is nyomot hagy: nem véletlen, hogy télen gyakrabban vagyunk betegek. A fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. A téli fényhiány pótlására nem csak a napfény a megfelelő: speciális lámpák segítségével fedezhetjük napi fényszükségletünket. A színes fénnyel végzett terápiák pedig bizonyítják, hogy a fény gyógyszer testnek, szellemnek és léleknek egyaránt.

A színek között sok az átmenet és az összefüggés, minden szín sugall valamit, és hatással van ránk

A fényszegény őszi-téli napokon mindenki tapasztalhatta már, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől – tehát ilyenkor rosszabb. Míg júniusban a napsütéses órák száma hazánkban naponta átlagosan 17 óra, januárban ez az idő napi 7 órára csökken. Nem meglepő, ha elfog bennünket a téli levertség. A búskomorság mellett a fényhiány miatt romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítőképességünk, kedvetlenekké válunk, gyengül immunrendszerünk, ilyenkor jelentősen megnő az infarktusok száma is.

Fényterápiák

A fény tehát óriási hatást gyakorol szervezetünkre kezdve onnan, hogy szabályozza az alvási és ébrenléti periódusokat, az anyagcserére, a vérnyomásra is hatással van. Azzal, hogy mindennapjainknak átlagosan a 10 százalékát töltjük csak a szabadban, az időnk nagy részében pedig épületekben tartózkodunk, ezzel is csökkentjük a napfény jótékony hatását. A mesterséges fényforrások közül néhány kifejezetten káros, ingerültté teheti az embert.

A mesterséges fény káros hatása annál erőteljesebb, minél kevésbé hasonlít a napfény teljes fényspektrumára. A mai intézmények: iskolák, irodák és más munkahelyek szinte kivétel nélkül neoncsövekkel vannak megvilágítva. Ezek fehér fényt bocsátanak ki, úgy, hogy mindössze 3-4 különféle hullámhosszú fényből sugározzák a fehér keverékét. A neonfényből a természetes napfényben megtalálható, különféle hullámhosszú fények nagy része hiányzik.

Ezért is fejlesztettek ki olyan lámpákat, melyek fényösszetétele 95 százalékban megegyezik a Napból jövő fény összetételével. Kísérletek bizonyították, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek az iskolájában természetes fényt kibocsátó fénycsöveket használtak, kevesebb volt a fogszuvasodás, jobban tanultak, jobban koncentráltak a feladatokra.

A Nap fényével szinte megegyező fényösszetételt kibocsátó világítótestek, a napfénycsövek a világítótestek foglalataiba helyezhetők, és ugyanúgy használhatók, mint a hagyományos fényforrások. Főleg külföldön már terjedőben vannak olyan speciális lámpák is, amelyek a napfénynek a nap során bekövetkező változásait utánozzák, a sápadt hajnali fénytől a déli ragyogáson keresztül a naplemente vörösségéig. Így a lakásban, ha reggel kapcsolunk villanyt, akkor hajnali homály van, délben szikrázóan süt a „Nap” a világítótestekből, estefelé pedig ismét csökken a fényintenzitás, és annak színe is a természetet utánozva megváltozik. Vásárolhatók olyan asztali lámpák is, amelyeket kifejezetten az otthoni fényterápiához fejlesztettek ki, főként a téli depresszió leküzdésére. Reggel és délben is 10-15 percig az arcunkat kell füröszteni a fényükben. Hatásukra enyhül a téli depresszió és javul az alvásritmus.

Színterápiák

A színes fénnyel végzett gyógymódok az utóbbi évtizedekben reneszánszukat élik. Számos változatuk van: színes szemüvegek, különféle színlámpák, színes fóliák és legújabban a színes lágylézerek. A színes fénnyel gyakran a kínai akupunktúrából ismert pontokat, vagy nagyobb bőrterületeket sugározzák be.

A 12 színű kromoterápia rendszerrel kapcsolatban számos tudományosan igazolható tapasztalat gyűlt össze. Több mint 6000 gyógyulást dokumentáltak a terápiával kapcsolatban az Egyesült Államokban. Az indiai kutató orvos által kifejlesztett módszer a legkülönfélébb betegségekre - égési sérülésekre, törésekre, asztmára, bőrbetegségekre stb. - állított össze színesfény-kombinációkat. A szín-recepturák összeállításánál fontos szempont volt, hogy a betegség akut, vagy krónikus jellegű. A színek gyógyhatásait otthon is élvezhetjük.


Vörös: e szín izgalomba hoz, stimuláló hatású. Használják éttermekben, hogy fokozzák az étvágyat, és élénkítsék a beszélgetést. A vörös fény hatására gyorsul a szívverés, erősödik a vérkeringés, ez meleg érzetet okoz, és serkenti az adrenalin-termelést. Mivel a vörös serkenti a keringést, alkalmas a vírusos, vagy bakteriális fertőzések gyógyítására is. Vörös fényt sugározva egy elfertőződött sebre, gyorsítjuk a terület vérellátását, lehetővé téve ezzel, hogy a test fehér vérsejtjei gyorsabban megküzdjenek a fertőzést okozó kórokozókkal. Használható: vészes vérszegénység, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, székrekedés esetében.

Narancssárga: meleg szín, de hiányzik belőle a vörösre jellemző vibráló hő. A narancssárga az öröm színe, és van ereje ahhoz, hogy szabadságra és mozgásra serkentsen.

Sárga: ez a szín áll a legközelebb a napfényhez. Jótékony hatást vált ki bőrproblémák esetén, valamint a reumára és az ízületi gyulladás csökkentésére is hatásos lehet. Elősegíti a test kalcium-feldolgozását is, ennek folytán alkalmas a csontritkulásban vagy kalcium-elégtelenségben szenvedők kezelésére. A sárga szín serkenti az agyi és mentális funkciókat ezért eredményesen használható gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép betegségeinél


Zöld: ez a természet általános színe, a zöld teltségérzetet ad, megnyugtat. Az egyensúly színeként nyugalmi állapotba segíti mind a tudatot, mind az érzelmeket, és jótékony hatású egyes szívproblémákra is. A zöld szín a szív, tüdő betegségeiben egyaránt kedvező. Kimerültség ellen is jó hatású


Kék: a látható spektrum hideg végén helyezkedik el, ezért is érzelmileg a kéket a szomorúsággal és a depresszióval hozzák kapcsolatba. Ennek következtében nem ideális szín azok kezelésére, akik ilyen problémától szenvednek. Ezen túl azonban a kék a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik a hálószobába, meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak.

Lila: a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson. A lila szín gyulladáscsökkentő, lelkileg megnyugtató, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatok esetén segít.

A színek, és a fény gyógyító hatását nem csak lámpázással érhetjük el. A szobák különböző színűre festésével, környezetünk ilyen formán történő alakításával mindennapjainkat is pozitívan befolyásolhatjuk. A szobát, amiben alszunk, fessük valamilyen nyugtató színűre. Ahol dolgozunk, ott a fal színe legyen inspiratív, és így tovább.

Az épületek fényfestése elsősorban vizuális élményt nyújt, ám azon keresztül is hat ránk. A kertünk világítótesteit sem kell mindig a hagyományos módon elhelyezni és felépíteni. Ezek a világítótestek nem csak fehér, hanem színes fénnyel is világíthatnak, és nagyon szép hatásokat érhetünk el a kert indirekt megvilágításával is. Ekkor nem arra vetítjük a fényt, amit meg akarunk világítani, tehát a kertre, hanem például az épület falára, és az onnan visszaverődő fény fogja a kertet fénybe borítani – sokkal lágyabban, mint direkt megvilágítás esetén. És ez már a fényfestés, egy újszerű művészeti ág alapja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fények az otthonokban

A fényre minden embernek szüksége van, hiszen nem kellő megvilágítás esetén nem látunk jól, emellett a napfény szükséges a szervezetünknek a D-vitamin szintéziséhez, de a fény a hangulatunkra is...


Hasznos tanácsok gyalogosoknak

A gyalogosok a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak. Közúti balesetben érintettségük esetén szinte minden esetben személyi sérülés történik, és a gyalogosoknál az...