Fény a mindennapjainkban

2013-11-11 11:16:29 | Módosítva: 2013-11-11 12:14:20

Fény nélkül nem lenne élet, hiszen a napfény energiáját gyűjtik össze a növények, tehát ennek táplálkozásunkban is nagy szerepe van. Ám a fény mindennapjainkban is ott van, annyira természetesnek vesszük, hogy észre sem vesszük. Télen, amikor kevesebb a fény rosszabb az emberek hangulata, fáradékonyabbak, ebből is látszik, hogy a fény fontosabb, mint amilyen jelentőséget tulajdonítunk neki, és a színekről akkor még nem is szóltunk.

A fény tudományos megfogalmazásban az emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben ide érthető az ennél nagyobb (infravörös), és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is. A fény az emberi szem retinájának érzékelőit ingerli. Ezek az ingerek elektromos impulzusokként terjednek az idegekben: a látóidegen végighaladva végül az agyban keltenek világosságérzetet.
Amikor egy tárgyra színes fényt vetítünk, vagy a tárgy maga színes; esetleg mindkét feltétel teljesül, akkor a róla visszaverődő fény spektruma hiányos, egyenlőtlen, vagyis színes. Az emberi látószerv képes a fénynek ezen tulajdonságait érzékelni, ekkor a látószervben színes fényérzéklet keletkezik.

A fény hatása szervezetünkre

A téli időszakban kevesebb fényhez jutunk, ami egészségi állapotunkon is nyomot hagy: nem véletlen, hogy télen gyakrabban vagyunk betegek. A fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. A téli fényhiány pótlására nem csak a napfény a megfelelő: speciális lámpák segítségével fedezhetjük napi fényszükségletünket. A színes fénnyel végzett terápiák pedig bizonyítják, hogy a fény gyógyszer testnek, szellemnek és léleknek egyaránt.

A színek között sok az átmenet és az összefüggés, minden szín sugall valamit, és hatással van ránk

A fényszegény őszi-téli napokon mindenki tapasztalhatta már, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől – tehát ilyenkor rosszabb. Míg júniusban a napsütéses órák száma hazánkban naponta átlagosan 17 óra, januárban ez az idő napi 7 órára csökken. Nem meglepő, ha elfog bennünket a téli levertség. A búskomorság mellett a fényhiány miatt romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítőképességünk, kedvetlenekké válunk, gyengül immunrendszerünk, ilyenkor jelentősen megnő az infarktusok száma is.

Fényterápiák

A fény tehát óriási hatást gyakorol szervezetünkre kezdve onnan, hogy szabályozza az alvási és ébrenléti periódusokat, az anyagcserére, a vérnyomásra is hatással van. Azzal, hogy mindennapjainknak átlagosan a 10 százalékát töltjük csak a szabadban, az időnk nagy részében pedig épületekben tartózkodunk, ezzel is csökkentjük a napfény jótékony hatását. A mesterséges fényforrások közül néhány kifejezetten káros, ingerültté teheti az embert.

A mesterséges fény káros hatása annál erőteljesebb, minél kevésbé hasonlít a napfény teljes fényspektrumára. A mai intézmények: iskolák, irodák és más munkahelyek szinte kivétel nélkül neoncsövekkel vannak megvilágítva. Ezek fehér fényt bocsátanak ki, úgy, hogy mindössze 3-4 különféle hullámhosszú fényből sugározzák a fehér keverékét. A neonfényből a természetes napfényben megtalálható, különféle hullámhosszú fények nagy része hiányzik.

Ezért is fejlesztettek ki olyan lámpákat, melyek fényösszetétele 95 százalékban megegyezik a Napból jövő fény összetételével. Kísérletek bizonyították, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek az iskolájában természetes fényt kibocsátó fénycsöveket használtak, kevesebb volt a fogszuvasodás, jobban tanultak, jobban koncentráltak a feladatokra.

A Nap fényével szinte megegyező fényösszetételt kibocsátó világítótestek, a napfénycsövek a világítótestek foglalataiba helyezhetők, és ugyanúgy használhatók, mint a hagyományos fényforrások. Főleg külföldön már terjedőben vannak olyan speciális lámpák is, amelyek a napfénynek a nap során bekövetkező változásait utánozzák, a sápadt hajnali fénytől a déli ragyogáson keresztül a naplemente vörösségéig. Így a lakásban, ha reggel kapcsolunk villanyt, akkor hajnali homály van, délben szikrázóan süt a „Nap” a világítótestekből, estefelé pedig ismét csökken a fényintenzitás, és annak színe is a természetet utánozva megváltozik. Vásárolhatók olyan asztali lámpák is, amelyeket kifejezetten az otthoni fényterápiához fejlesztettek ki, főként a téli depresszió leküzdésére. Reggel és délben is 10-15 percig az arcunkat kell füröszteni a fényükben. Hatásukra enyhül a téli depresszió és javul az alvásritmus.

Színterápiák

A színes fénnyel végzett gyógymódok az utóbbi évtizedekben reneszánszukat élik. Számos változatuk van: színes szemüvegek, különféle színlámpák, színes fóliák és legújabban a színes lágylézerek. A színes fénnyel gyakran a kínai akupunktúrából ismert pontokat, vagy nagyobb bőrterületeket sugározzák be.

A 12 színű kromoterápia rendszerrel kapcsolatban számos tudományosan igazolható tapasztalat gyűlt össze. Több mint 6000 gyógyulást dokumentáltak a terápiával kapcsolatban az Egyesült Államokban. Az indiai kutató orvos által kifejlesztett módszer a legkülönfélébb betegségekre - égési sérülésekre, törésekre, asztmára, bőrbetegségekre stb. - állított össze színesfény-kombinációkat. A szín-recepturák összeállításánál fontos szempont volt, hogy a betegség akut, vagy krónikus jellegű. A színek gyógyhatásait otthon is élvezhetjük.


Vörös: e szín izgalomba hoz, stimuláló hatású. Használják éttermekben, hogy fokozzák az étvágyat, és élénkítsék a beszélgetést. A vörös fény hatására gyorsul a szívverés, erősödik a vérkeringés, ez meleg érzetet okoz, és serkenti az adrenalin-termelést. Mivel a vörös serkenti a keringést, alkalmas a vírusos, vagy bakteriális fertőzések gyógyítására is. Vörös fényt sugározva egy elfertőződött sebre, gyorsítjuk a terület vérellátását, lehetővé téve ezzel, hogy a test fehér vérsejtjei gyorsabban megküzdjenek a fertőzést okozó kórokozókkal. Használható: vészes vérszegénység, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, székrekedés esetében.

Narancssárga: meleg szín, de hiányzik belőle a vörösre jellemző vibráló hő. A narancssárga az öröm színe, és van ereje ahhoz, hogy szabadságra és mozgásra serkentsen.

Sárga: ez a szín áll a legközelebb a napfényhez. Jótékony hatást vált ki bőrproblémák esetén, valamint a reumára és az ízületi gyulladás csökkentésére is hatásos lehet. Elősegíti a test kalcium-feldolgozását is, ennek folytán alkalmas a csontritkulásban vagy kalcium-elégtelenségben szenvedők kezelésére. A sárga szín serkenti az agyi és mentális funkciókat ezért eredményesen használható gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép betegségeinél


Zöld: ez a természet általános színe, a zöld teltségérzetet ad, megnyugtat. Az egyensúly színeként nyugalmi állapotba segíti mind a tudatot, mind az érzelmeket, és jótékony hatású egyes szívproblémákra is. A zöld szín a szív, tüdő betegségeiben egyaránt kedvező. Kimerültség ellen is jó hatású


Kék: a látható spektrum hideg végén helyezkedik el, ezért is érzelmileg a kéket a szomorúsággal és a depresszióval hozzák kapcsolatba. Ennek következtében nem ideális szín azok kezelésére, akik ilyen problémától szenvednek. Ezen túl azonban a kék a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik a hálószobába, meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak.

Lila: a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson. A lila szín gyulladáscsökkentő, lelkileg megnyugtató, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatok esetén segít.

A színek, és a fény gyógyító hatását nem csak lámpázással érhetjük el. A szobák különböző színűre festésével, környezetünk ilyen formán történő alakításával mindennapjainkat is pozitívan befolyásolhatjuk. A szobát, amiben alszunk, fessük valamilyen nyugtató színűre. Ahol dolgozunk, ott a fal színe legyen inspiratív, és így tovább.

Az épületek fényfestése elsősorban vizuális élményt nyújt, ám azon keresztül is hat ránk. A kertünk világítótesteit sem kell mindig a hagyományos módon elhelyezni és felépíteni. Ezek a világítótestek nem csak fehér, hanem színes fénnyel is világíthatnak, és nagyon szép hatásokat érhetünk el a kert indirekt megvilágításával is. Ekkor nem arra vetítjük a fényt, amit meg akarunk világítani, tehát a kertre, hanem például az épület falára, és az onnan visszaverődő fény fogja a kertet fénybe borítani – sokkal lágyabban, mint direkt megvilágítás esetén. És ez már a fényfestés, egy újszerű művészeti ág alapja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sínes paletta

Előző számainkban többféle árnyékolási megoldást bemutattunk már. Most egy olyan mobil megoldásra figyeltünk fel, aminek előnye, hogy mindig ott árnyékol, ahol épp szükség van rá. Sőt takarást is...


Hódító fények

Napjainkban a modern bútorok tervezésénél, a design és a korszerű anyagok kiválasztása mellett, különös hangsúlyt kap a világítástechnika is. Egy megfelelően megvilágított bútor nemcsak...