Többnyire házilag is megoldható

Dugulás elhárítás

2013-11-11 12:50:58 | Módosítva: 2013-11-11 13:42:19

Eleinte szinte észre sem vehető, hogy a mosogató medencéből, kádból, vagy a mosdóból lassabban folyik le a víz. Azután ez a folyamat fokozatosan „elfajul” és végül már bosszantó, hogy a szennyezett víz lassan, vagy rosszabb esetben egyáltalán nem folyik le. Nos, ilyenkor valószínű, hogy a lefolyórendszer eldugult. Az elhárítás rendszerint nem is olyan nehéz, kritikus esetekben viszont már csak szakember segítségével lehetséges. Ám körültekintőbb használat mellett el is kerülhető.

Mosunk, mosogatunk, tisztálkodunk, és közben sajnos figyelmen kívül hagyjuk, hogy a lefolyó vízzel mennyi- és milyen szennyeződések jutnak a lefolyóba. Bár a legtöbb lefolyó alatt szennygyűjtő szifonok, padlóösszefolyók igyekeznek a használt vízzel távozó szennyeződéseket megszűrni, ám a változatos anyagú szennyeződések a lefolyócsövek falára is feltapadnak, a víz lefolyását pedig ezzel fokozatosan szűkítik. Ez okozza többnyire a lassú vízlefolyást.


Minden mosogató medence, mosdó alapvető tartozéka a felső lefolyószűrő rács, amely megakadályozza a nagyobb szennyeződések, szőrszálak csőbe jutását. A mosó-, és mosogató szerek, szappanok csapadékát azonban ezek akadálymentesen áteresztik. A csövek belső palástjára tapadva, szikkadásuk következményeként, fokozatosan szűkítik azok áteresztő képességét. A hideg víz hatására kicsapódó anyagok a szifonok előtt és után is lerakódnak, különösen, ha túl adagoljuk a tisztítószerek mennyiségét. Ezért fontos a mértékletes mosószer használat, és utána a bő melegvizes öblítés! A hideg víz hatására ugyanis a mosószerek által feloldott zsíros anyagok kicsapódnak, és a csövek falára tapadnak fel.

Szifonok tisztítása

Amit pedig a megelőzésen túl ajánlott megtenni, az elsősorban lefolyószűrők, szifonok és padlóösszefolyók rendszeres tisztítása. A felső szűrők egy csavarral általában kiszerelhetők, és percek alatt megszabadíthatók a nyílásukba tapadt szennyeződésektől. A lefolyószifonokat is félévente célszerű kimosni az aljukra tapadt üledéktől, mert amint azok elérnek a kifolyócsőhöz, gátolják a víz gyors lefolyását a csatornába. Az ilyen tisztítást mindig bő forró vizes átöblítéssel célszerű befejezni, amellyel teljesen eltávolítható a szenny képlékeny maradéka is. A padlóösszefolyókba rakódott szennyet előbb lefolyótisztító szerrel érdemes fellazítani, majd következhet a forró vizes vízsugárral történő alapos átmosás.

Ám az egyéb zsíros lerakódások a lefolyócsövek falára is feltapad és ezt már csak a lefolyótisztító szerek valamelyikével „beáztatva” lehet eltávolítani. A tisztítószerrel feltöltött lefolyót hosszabb ideig kell áztatni, majd bő és erős forró vízsugárral átmosandó. Ha mégsem tisztult volna ki a lefolyócső, akkor a művelet többszöri megismétlésével szinte biztos a siker. E célra a kézi zuhany fej nélküli csöve is használható. Az ilyen átmosást a padlóösszefolyókban is célszerű elvégezni. A tisztítófolyadék erős forró vízsugárral többnyire hatékonyan letisztítja még a régebbi és vékonyabb lefolyócsövek belsejét is. Ezeknél természetesen gyakoribb tisztító mosást ajánlott végezni.

Na, és mi van ha ennek hatására sem folyik le a víz? Akkor jöhet a kézi dugulás elhárító pumpa, amely erős nyomásával kimozdíthatja helyükből a lazább szennydugókat. Kádaknál és mosdóknál ilyen esetekben a túlfolyónyílást el kell tömni, nehogy a pumpa által kifejtett légnyomás itt távozzon! A pumpával nemcsak lefelé nyomva lehet nyomást elérni, felfelé húzása közbeni szívóhatása is hatékony lehet. A pumpa többszöri nyomó, és szívó hatásával többnyire megszüntethető a kialakult dugulás, ellenkező esetben ajánlott a lefolyótisztítós lazítással kombinálni a művelet. Ezt követően újból lefolyótisztítós beáztatás következzen, és az utána következő forró vizes vízsugárral már könnyű teljesen átfolyóvá tenni a lefolyócsövet.

Ám vannak esetek, amikor a szennydugó fittyet hány a lefolyótisztítók és még a pumpa hatásának is. Ilyenkor rendszerint valami szilárd anyag (rongy, mosogatószivacs stb.) került a lefolyóba, és ott elakadt. Ekkor jött el az ideje a duguláselhárító spirál bevetésének. Ez bármelyik barkácsáruházban beszerezhető, és akár két oldalról is megtámadható vele a lerakódott szennydugó. A rugalmas és hajlékony huzalspirálban ugyancsak hajlékony, több eres acélsodrony van, végén spirális lazító fejjel. A huzal forgatható, és a spirál rugalmassága lehetővé teszi, hogy a hajlatokon is át lehessen vezetni. Segítségével az egész lefolyócső kitisztítható és a szennydugót is szinte felmorzsolja. Többszöri óvatos mozgatásával, esetenként forró vizes mosással szinte biztos, hogy a dugulás megszüntethető. Ezt a szerszámot különösen a régi, kis átfolyó keresztmetszetű lefolyócsövekhez a pumpa mellett célszerű beszerezni, a gyakori dugulások elhárításhoz nagyon hasznos és hatékony szerszám.

Vannak azonban esetek, amikor már az előző kísérletek is csődöt mondanak. Na akkor kell a hivatásos duguláselhárító szakemberek segítségét igénybe venni. Az ő csőgörénynek nevezett gépi meghajtású szerszámuknak ugyanis semmi nem áll ellent, és a különféle méretű tisztítófejeikkel garantáltan átfolyóvá tesznek minden eldugult lefolyócsövet.


A mosdók, mosogatók, kádak felső szűrőrácsa könnyen leszerelhető


Az eltávolított felső szűrő eltávolítása után egy kampós huzallal is megkísérelhető a dugulást okozó szennydugó fokozatos eltávolítása, fellazítása

A buraszifonok aljára lerakódott üledékek a leszerelt bura aljából könnyen eltávolíthatók

A kombinált csatlakozású buraszifonoknál is többnyire könnyű az alsó menetes záróbura leszerelése

A hajlított bűzelzáró csőlírák is leszerelhetők, belsejük átmosással tisztítható ki


A buraszifont az alsó, lecsavarható burájának leszerelése után kell alaposan kitisztítani


A különféle lefolyótisztító szerek jelentősen megkönnyítik a lefolyócsövekben lerakódott szennyezőanyagok fellazítását


A hagyományos kézi pumpa harangja nem mindig elég hatékony az esetleges dugulások megszüntetéséhez


A korszerűbb, dugattyús pumpával nagyobb nyomást lehet gyakorolni az eldugult csőszakaszra


A makacsabb dugulások elhárításánál hathatós szerszám a dugulás elhárító csőspirál

Ha a lefolyó dugulása a fenti eszközökkel nem szüntethető meg, akkor dugulás elhárító szakembert és a motoros csőgörényt kell bevetni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kamerás csővizsgálat

Amikor létrejön a dugulás, és a lefolyóból visszafelé kezd folyni a szennyvíz, akkor rendszerint gyors kapkodásba kezdünk. Előkerül a WC pumpa, hátha valahol a közelben van egy kisebb dugulás,...


Csatornatisztítás

A csatornarendszer a háztartás mostohagyermeke. Nem látható, ezért kevés figyelmet fordítunk rá, meghibásodása viszont annál kellemetlenebb, és jelentős pénzeket nyelhet el.