Motorkerékpár lopásgátlók

2013-12-05 10:50:23 | Módosítva: 2013-12-08 12:45:02

Általában a motorkerékpárok is rendelkeznek rögzíthető kormányzárral, ám ezek hatásossága kétséges. Ezeknél a járműveknél kiegészítésként ajánlatos a tárcsafék bilincs (disc-lock) használata, amely egy mozdulattal – még rövid parkolás esetén is – felhelyezhető. Bár a profi tolvajok ellen ezek sem nyújtanak tökéletes védelmet, az alkalmi csibészeket biztosan elriasztják ezek a viszonylag egyszerűnek tűnő, ám jól látható védőeszközök.

Típusok

Minden típusra van megfelelő méretű tárcsafék zár, amelyeknek masszív acélöntvény villáját a tárcsára helyezve, annak valamelyik hűtőfuratán átmenő acélcsapja és természetesen az azt rögzítő speciális zár gátolja meg a lopást.


A másik hatásos eszköz lopás ellen, a patkózár. Ez masszív, edzett acélrúdból hajlított U-lakat, amellyel a kereket és a teleszkópot, vagy esetleg egy oszlopot is kalodába lehet fogni. A patkó szára általában műanyag borítású, a zár pedig csak különlegesen biztonsági kialakítású kulccsal nyitható. A patkózárak különböző szárhosszúságúak, mindig az adott motorkerékpár adottságaihoz igazodva ajánlott kiválasztani. Használaton kívül elfér a nyeregtáskában, és még a legrövidebb várakozás idejére is ajánlott az alkalmazása, sőt a tárcsafék zárral együtt igazán hatásos a lopások megelőzéséhez.Lopás ellen a vaskos, sodronyhuzalos kábel vagy edzett acélszemes, minőségi motorlánc a leghatásosabb, mivel még erővágóval sem lehet elvágni, és elrettentően jól látható. A láncszemeket általában műanyag bevonat borítja. A lánc erősségét, minőségét és hosszát ajánlott jól átgondoltan, jármű értékéhez igazodóan megválasztani, mert a robosztus kivitel a gyors „eredményre” törekvő tolvajokat hatásosan elriasztja a lopástól. A hosszú lánc előnye, hogy egy erősebb tereptárgyhoz is kiköthető a motorkerékpár, így nehézkes egy teherautóra feldobni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mechanikus lopásgátlók gépkocsira

A gépkocsi legféltettebb kincseink közé sorolható, mégis évente elég soknak vész nyoma. Hiába akormányzár, a számos profi elektronikus lopásgátló- és riasztó szerkezet, a tolvajok rutinja...


Kerékpártolvajok ellen

A kerékpárok eltulajdonítása minden korban potenciális veszély volt. Ám ahogyan egyre drágább és különlegesebb típusok „gyarapítják” a kerékpárok állományát, az ellopásukra is nagyobb az esély....